Dacă anul 2015 a fost un an „de aur” pentru administraţiile publice locale din punct de vedere al alocărilor bugetare, în acest an cuvântul de ordine este „austeritate”. În plin proces de construcţie a bugetelor locale s-a revenit la vechea formulă şi au fost eliminate pragurile minimale impuse anul trecut.
”Bugetul în acest an faţă de anul trecut este mai mic. Alocările bugetare către autorităţile locale au fost diminuate faţă de anul 2015. În 2015, cu exceptare la prevederile Legii Finanţelor Publice Locale, s-a folosit o altă formulă pentru constituirea bugetelor primăriilor, a consiliilor judeţene cu praguri minime de finanţare”, a declarat Gabriel Zetea, vicepreşdintele CJ Maramureş.
Astfel, în anul 2015, prin pragul inimal impus, o comună beneficia de un buget minim de 1.500.000 lei, un oraş – minim 6.000.000 de lei, primăriile de oraşe municipii – minim 300.000.000 de lei şi consiliile judeţene – minim 800.000.000 de lei.
”Erau bugete mari, bugete importante. În acest an s-a revenit la formula veche. Din păcate, marea majoritate a primăriilor au pierdut faţă de anul trecut. Dacă anul trecut cam 70% dintre primării au avut din start bugete de două, trei ori mai mari, acum cam 60% dintre primării au bugete mai mici”, a mai spus Zetea.
Şi la Consiliul Judeţean este vânzoleală mare în această perioadă pentru că se fac scheme şi se adună listele cu cheltuieli de la instituţii. Abia după ce vor fi centralizate şi analizate se va face un prim draft de buget care va fi lansat pentru dezbatere publică.
”În ceea ce priveşte bugetul propriu al Consiliului Judeţean Maramureş, în această perioadă, cei care sunt în subordine, toate instituţiile şi autorităţile locale vin cu cereri de finanţare, cheltuielile de personal şi cheltuielile materiale, urmând să se centralizeze şi apoi să se publice bugetul pe site-ul instituţiei pentru a intra în dezbatere publică”, a punctat vicepreşedintele.
Cel mai probabil, bugetul aferent anului în curs va fi votat undeva la jumătatea lunii februarie, dar nu mai târziu de luna martie.