Municipiul Baia Mare va fi gazda celei de-a noua ediții a Forumului Mondial al Păcii care va avea loc în România. Evenimentul, organizat de Fundația Schengen pentru Pace din Luxemburg, va fi o premieră pentru că este pentru prima dată când acest eveniment este organizat într-o altă țară decât cea de origine, Luxemburg.
Primul Forum Mondial al Păcii a avut loc în 2007 cu scopul de a aduce împreună specialiști din toate domeniile pentru a-și împărtăși ideile și pentru a găsi împreună modalități de promovare a efortului de pace depus de atât de mulți activiști, cât și de organizații mici sau mari din întreaga lume.
Forumul Mondial al Păcii a devenit o platformă pentru schimbul celor mai bune practici și o piață pentru promotorii păcii. O dată pe an un număr tot mai mare specialiști sunt invitați să își prezinte proiectele și ideile, eforturile și modalitățile lor de a construi o lume mai pașnică.
Un grup mic, dar internațional, de savanți, cercetători, artiști, politicieni, tineri activiști și cetățeni din întreagă lume au organizat o prima conferință în Schengen, Luxemburg în 2006.
De la acest mic eveniment, Forumul Mondial al Păcii s-a dezvoltat într-o platformă globală dedicată activiștilor și inițiativelor de pace.
În fiecare an se propune o anumită temă de discuție. Temele discutate până acum includ: Rezolvarea conflictului, Stabilirea de legături între femei și promotori ai păcii, Pace și stabilitate. Din anul 2012 se decernează și Premiul Luxemburg pentru Pace, cu scopul de a onora activitatea promotorilor păcii cu rezultate remarcabile.
Ediția din 2015 a Forumului Mondial al Păcii va avea loc în Baia Mare, România între 7-10 mai și va avea că temă Găsirea valorilor globale comune. De asemenea va avea loc și un Forum Mondial al Păcii pentru tineret în Cairo, Egipt între 4-6 mai, 2015.
Situațiile de violență apar într-o multitudine de forme, de la sporadicele demonstrații violențe în stradă la degradarea mediului. Este foarte important să dezvoltăm definiții foarte generale ale păcii deoarece găsirea de soluții presupune o experiență cu multe implicații.
Care sunt provocările de mâine? Ce forme de procese și decizii politice vor încuraja populația lumii să ridice probleme de pace și nu de război? Sunt guvernele capabile să transforme pacea într-o realitate? Care este rolul societății civile? Când ne confruntăm cu provocări mulți-dimensionale, și soluțiile trebuie să fie mulți-dimensionale. Revoluția în tehnologie și economia globalizata au creat o situație în care unele activități sunt mai pașnice și mai amicale decât altele. Putem să cumpărăm pacea? Cum investim în pace? Este pacea o opțiune pentru toți? Sunt atâtea întrebări care deschid dezbateri și care necesită investigare din perspectivă responsabilităților sociale, morale și etice ale guvernelor, ale ONG-urilor, ale afacerilor și ale indivizilor.
Forumul Mondial al Păcii tinde să fie punctul global de dezbateri responsabile, cercetări și analize ale tuturor elementelor ce duc la dezvoltarea unei lumi pașnice. Acesta își propune să fie chiar și un loc în care să se poată face propagandă pentru pace, un cămin al celor mai bune practici. Misiunea noastră este de a aduce Forumul de Pace Mondială la următorul nivel, dezvoltând cadrul și condițiile corespunzătoare creșterii continue, asigurându-ne că vocile participanților sunt auzite în această lume tot mai gălăgioasă.
Totodată, forumul Mondial al Păcii este o platformă generală și deschisă tuturor oamenilor binevoitori și ideilor acestora.
Un număr de peste 60 de specialiști internaționali, lideri politici, religioși sau activiști în domeniul păcii, reprezentând peste 30 de țări ale lumii vor interacționa cu cei peste 30 delegați români precum și cu publicul băimărean în cadrul unui program ce cuprinde o varietate de activități, de la discursuri și schimburi de bune practici, la ateliere de lucru și dezbateri pe teme date, momente artistice și schimburi culturale sau expoziții de fotografie și desene.
Un moment deosebit va fi realizarea unei mandale a steagurilor Națiunilor Unite care va avea loc în dimineață zilei de vineri, 8 aprilie, în piață Millennium. De remarcat este și organizarea târgului ONG-urilor, tot vineri 8 aprilie, de la orele 17:30, în Parcul Municipal ”Regina Maria” din Baia Mare, prilej bun pentru activiștii băimăreni de a-și prezența activitatea și realizările atât publicului băimărean cât și delegaților străine cu care sperăm să stabilească pe viitor parteneriate.
Programul zilei de sâmbătă, 9 mai, se va desfășura la Sighetul Marmației, atelierele și activitățile fiind găzduite de Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței.