Dacă Marea Britanie decide să părăsească UE în urma referendumului din 23 iunie, trei sferturi dintre europenii, inclusiv români, care lucrează în Regat se vor vedea nevoiți să își părăsească joburile. Potrivit unui articol al Financial Times, aceștia nu vor putea îndeplini regulile mult mai stricte care sunt impuse acum de Londra doar imigranților din state non-UE.
Dacă acum orice cetățean din țările UE cu un pașaport valabil poate să muncească în Marea Britanie, pentru imigranții din afara Uniunii Londra are criterii mai dure: imigrantul trebuie să aibă studii superioare iar veniturile jobului să fie de peste 20.800 de lire, potrivit Business Insider. Limita veniturilor va crește la 30.000 în aprilie 2017.
Specialiști ai Migration Observatory din Universitatea Oxford au calculat pentru Financial Times că 75% dintre cetățenii UE care muncesc în Marea Britanie nu vor putea îndeplini aceste criterii. Procentul ar crește la 81% în primăvara viitoare, când limita de venit va fi ridicată. În unele sectoare, precum hotelurile și restaurantele sau agricultura, procentul depășește 90%.
Potrivit ziariștilor FT, cele mai multe dintre sectoarele economice din Regat au o forță de muncă semnificativă provenită din UE și multe dintre ele, precum producția sau industria hotelieră, oferă salarii mici. Chiar dacă regulile sistemului de imigrare ar fi schimbate, selectarea lucrătorilor pe baza pregătirii și salariului ar afecta grav aceste sectoare, mai spun jurnaliștii. Studiul arată că 3,2 milioane de non-britanici lucrează în Marea Britanie și că 2,2 milioane dintre aceștia sunt din UE.
Sursa: ziarulromanesc.net