Cu nici 24 de ore înainte de începerea oficială a US Open, pe site-ul oficial al competiţiei a apărut următoarea ştire: „Maria Sharapova s-a retras din competiţe”. Este citată o postare făcută de rusoaică pe Facebook luni dimineaţa la ora 01.20 în care aceasta spune: „Din păcate nu voi fi aptă să concurez în acest an la US Open. Am făcut tot posibilul pentru a fi aptă, dar timpul nu a fost suficient. Pentru uimitorii mei fani, le spun că voi reintra în circuitul din Asia, în câteva săptămâni şi aştept să termin anul sănătoasă şi puternică”. La ora 01.47, postarea se repetă pe pagina de facebook. În ştirea de pe site-ul competiţiei se precizează că accidentarea suferită în timpul semifinalei de la Wimbledon este cea care a împiedicat-o pe Sharapova să concureze.
Retragere strategică sau e vorba de altceva
Maria Sharapova nu a mai participat la niciun turneu după semifinala de la Wimbledon. Ca toate marile jucătoare, ea a anunţat că înainte de US Open va juca doar la Toronto şi Cincinnati. La Toronto s-a retras cu trei zile înainte de începerea competiţiei, iar la Cincinnati cu câteva ore înainte. Nimic nu lăsa să se înţeleagă că nu va juca la US Open. Cu două zile înainte, în cadrul acţiunii „Media Day”, Sharapova a dat declaraţii optimiste jurnaliştilor, spunând că după o absenţă de câteva săptămâni în primele meciuri va fi o presiune suplimentară, dar că ea este plină de energie. În plus, pe 29 august, pe pagina de internet a Sharapovei era şi o avanpremieră a meciului din primul tur, cel cu rusoaica sau australianca, nu se ştie exact pe cine reprezintă, Daria Gavrilova. Oricum în toate ştirile de pe site-ul US Open, în tot ce a apărut pe pagina de facebook sau cea de internet nu există nici cel mai mic indiciu privind abandonul.
Retragerea Mariei Sharapova trebuie privită din mai multe unghiuri. Este accidentată şi asta este situaţia. Dar se pune întrebarea, timp de două luni ea nu s-a putut recupera?. Răspunsul este da, pentru că în niciun caz nu a fost vorba de ceva la ligamente. La banii şi popularitatea ei, orice clinică de top din SUA sau din lume i-ar fi stat la dispoziţie. A neglijat Sharapova accidentarea? Greu de crezut la o jucătoare de acest nivel. În plus, staff-ul ei nu ar fi permis ignorarea accidentării. Dacă nu este accidentată, de ce s-a retras? Aici avem două variante de răspuns.
A vrut să evite un nou eşec în faţa Serenei Williams?
Maria Sharapova era cap de serie nr.3. În secţiunea ei nu avea la cine să piardă. În sferturi ar fi dat de Maria Ivanovic, o jucătoare de top, dar foarte accesibilă pentru rusoaică. În semifinale ar fi avut-o drept adversară pe Serena Williams. Este posibil ca „Masha” să nu fi dorit să bifeze încă o înfrângere în faţa americancei. Pentru că acum la US Open, nimeni nu joacă împotriva Serenei William, ci împotriva întregii Americi. Serena este la un pas de a face Super Grand Slam (câştigarea Australian Open, Rolland Garros, Wimbledon şi US Open într-un an competiţional – n.a.) şi toată suflarea de pe noul continent aşteaptă acest eveniment. Serena ar fi prima americancă în Open Era care ar realiza o astfel de performanţă. Evident, şi scorul întâlnirilor directe ar conta: 18 – 2 în favoarea Serenei, „Masha” câştigând cele două partide în …2004.
Pe urmele Annei Kournikova?
Nu este exclus ca Maria Sharapova să fie o nouă Anna Kournikova. Fostă jucătoare de top şi una dintre cele mai frumoase reprezentante ale sportului alb, Kournikova s-a retras la 27 de ani din activitatea competiţională şi s-a consacrat domeniului publicităţii şi show-bizz-ului. Şi cum Sharapova cochetează şi ea din plin cu zona publicităţii, este plătită regeşte pentru a fi imaginea unor firme de prestigiu, nu trebuie să excludem şi această variantă. Este adevărat, acordăm credit mult mai mare primei variante.
Halep fără luptă rămâne pe locul 2
Simona Halep este beneficiara retragerii rusoaicei. Indiferent ce va face US Open, chiar dacă iese din primul tur, nu poate cădea de pe locul 2. Mai mult, pe pagina ei de internet, Sharapova a anunţa că va reintra pe 3 octombrie la China Open, deci nu va participa nici în luna septembrie la puternicele turnee de la Tokyo şi Wuhan. Începând cu ziua de luni 31 august, h.18.00 (ora României), când începe turneul, situaţia în clasamentul general al WTA este următoarea:
- Serena Williams – 10.731 puncte
- Simona Halep – 6.010 puncte
- Maria Sharapova – 5.795 puncte
- Petra Kvitova – 4.875 puncte
- Lucie Šafářová – 3.570 puncte
Tecău şi Mergea sunt în partea a doua a tabloului
Cele două dubluri „clasice” din care fac parte românii Horia Tecău şi Florin Mergea se află în partea de jos a tabloului. Tecău/Roger, dublu cap de serie nr.3, dacă ajunge în sferturi de finală va da de capii de serie nr. 7, Marcel Granollers/Marc Lopez (Spania), o pereche foarte sudată care joacă de mulţi ani împreună. Cealaltă echipă a „noastră”, Mergea/Bopanna dacă ajunge în sferturi va da de capii de serie nr.2, Ivan Dodig (Cro) / Marcelo Mel (Bra). Dacă românii vor trece de aceste hopuri, ei se vor duela în semifinale. În primul tur, adversari sunt:
- Horia Tecău/J-J Roger vs Andre Begemann (Ger)/Oliver Marach (Aut)
- Florin Mergea/Rohan Bopanna vs Austin Kreijcek/Nicholas Monroe (SUA)
Adversarele fetelor noastre la dublu
- Dulgheru/C.McHale (SUA) vs Yung-Jan Chan/Hao-Ching Chan (Tpi -#9)
- Irina Begu/Raluca Olaru vs Oksana Kalashnikova (Geo)/Katalin Marosi (Hun)
- Andreea Mitu/Teliana Pereira (Bra) vs T. Babos (Hun)/K. Mladenovic (Fra #3)
- Niculescu/Olga Savchuk (Ukr) vs Shuko Aoyama (Jpn)/Renata Voracova (Cze)
(cotidianul.ro)