24 martie. Noaptea focurilor sau Blagovestenia este deosebit de insemnata in calendarul vechi popular. Gospodarii din Sarbi, Maramures, cu mic cu mare, ies cu mic, cu mare in ograda, aduna lucrurile de prisos de prin curti, grebleaza frunzele uscate din livezi si gradini, scot resturile de fan din ieslele animalelor si fac in mijlocul curtii un morman cat mai mare de adunaturi. Ritualul e practicat cu sfintenie la fiecare casa din sat iar ramezile se aprind. Apoi focul este pus de-amprejurul ograzii pentru a purifica locul.
Noaptea focurilor este, de fapt, o curatenie de primavara, care dureaza de ziua pana tarziu in noapte. Satenii din Sarbi inconjoara si astazi vetrele satelor, aruncand limbi de foc imprejurul gospodariilor si gradinilor. Semnificatia gestului este unul stravechi, menit sa aduca protectie si purificare.
„Sa ia un lant si sa inconjoara gradina cu lantul sa nu se tina <zernii> pe langa casa si pe langa gradina omului. Se ia jar intr-o tigaie, se pun carpe si cu ele mergi pe gradina roata sa nu se apropie <zernii> de gospodarie. Obiceiul se tine in fiecare an aici. Nu lasam obiceiul din batrani” povesteste o localnica. „Mai umbla si tineretul, dar mai mult in seara de Blagovestenii, nu in ziua de Blagovestenie fac foc dar mai multi laolalta. Numai de post se manca si peste” povesteste o alta localnica. „Blagovesteniile e o zi de sarbatoare, o zi insemnata. Atunci, la noi , se aprind focuri ca sa se alunge animalele de astea, viperele, asa se stia, ca sa se departe de case” spune o alta batrana.
Datina populara leaga insa aceasta curatire prin foc si de serpi, care trebuiau sa fie alungati de langa casa si din sat. „Mai demult erau optinci vechi, stricate, nu erau atatea camere, atatea cauciucuri. Aprindeam focul si din gunoaiele de pe langa casa. Le strangeam toate frumos. Unul il punem in furca ca sa mergem roata pe langa gradina ca sa se departe serpii de catre casa noastra, de catre gradina noastra” spune un localnic. “Asta ne este obiceiul de blagovestenii si il lasam la nepoti sa ne urmeze, ca si noua ni l-o lasat batranii” spune localnicul.
Ziua de 24 martie este plina de interdictii menite sa intareasca actiunea de purificare a focului. De la Blagovestenii inainte poti lucra orice afara: poti toarce, poti tese, poti dormi. Pe de alta parte, nu ai voie sa tai painea sau orice altceva in ziua de Blagovestenii, pentru ca altfel, vitele care merg la pasune vor fi mancate de lupi. Mai mult, tot de Blagovestenii aflii si cum va fi vremea in ziua de pasti. „Cum e in zua de Blagovestenie e si in Ziua de Pasti. Apoi ca ploua ca ii soare, apoi dumnezeu stie ca ce ne-a da”.