BINE DE ȘTIUT Se apropie momentul plecării în vacanţă şi nu ai cu cine să-ţi laşi animalul de companie sau nu vrei să te desparţi de el. Iată ce poţi face. Una din variante ar fi să-l iei cu tine, dar ce te faci atunci când trebuie să călătoreşti într-un alt stat membru al UE. Pentru situaţiile de genul acesta există reguli clare atât la nivel european, cât şi în fiecare stat în parte.
Iată care sunt regulile generale pe care trebuie să le respecţi, potrivit Centrul European al Consumatorilor – ECC România.
În primul rând, animalul tău de companie trebuie să fie mai mare de 3 luni. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că animalul de companie trebuie vaccinat împotriva rabiei, iar acest lucru este posibil după vârsta de 3 luni, conform ZF.ro.
Dacă animalul tău de companie este câine, pisică sau dihor, trebuie să deţii un paşaport UE pentru animalele de companie eliberat de un veterinar autorizat în acest sens de autoritatea competentă. Acest paşaport certifică faptul că animalul tău de companie a fost vaccinat împotriva rabiei cu mai mult de 21 de zile şi cu mai puţin de 1 an înainte de data plecării . În unele state membre sunt necesare şi alte tratamente aplicate animalului de companie, pentru a fi permisă intrarea, precum deparazitarea.
Tot pentru câini, pisici şi dihori este nevoie ca animalul să poată fi identificat cu un microcip. Pentru animalele care au fost tatuate pentru identificare până în anul 2011, acestea pot intra într-un alt stat membru (cu excepţia Marii Britanii, Irlandei şi Maltei) fără a fi nevoie de microcip , dacă acel tatuaj este clar şi lizibil.
Pentru alte animale de companie este posibil să ţi se ceară un certificat de sănătate emis de un veterinar.
Citește articolul integral, AICI.
Sursă foto.