BINE DE ȘTIUT Carnea se numără printre alimentele cele mai consumate de români, însă mulți sunt sceptici în legătura cu calitatea ei. Un român a consumat, în medie, lunar, 4,51 kilograme de carne și produse din carne, anul trecut, arată datele Institutului Național de Statistică. Cantitatea aceasta este cu 0,02 kg/persoană mai ridicată decât cea consumată în anul anterior.
Un aliment ce se regăsește adesea pe mesele românilor, este privit adesea și cu scepticism, mai ales când vine vorba despre carnea de pui, despre care se spune că are un conținut ridicat de antibiotice și hormoni. Legea, însă, nu permite utilizarea acestor substanțe.
Producătorii de carne de la noi se supun legislației europene, care interzice folosirea hormonilor de creștere
Cu toții am auzit măcar o dată miturile despre carnea de pui modificată genetic și tratată cu hormoni de creștere care determină o dezvoltare accelerată și la persoanele care consumă carnea. Totuși, legislația protejează consumatorul din acest punct de vedere, iar carnea care ajunge în galantare este, cel puțin la nivel teoretic, fără hormoni.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor a implementat o legislație cu privire la utilizarea substanțelor controversate, din anul 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. Așadar, carnea din comerț respectă standardele de calitate și normele legislative europene. Mai mult decât atât, pentru că legea interzice utilizarea hormonilor de creștere, aceștia sunt aproape imposibil de găsit, deoarece au fost interziși în urmă cu aproape două decenii.
În ceea ce privește utilizarea antibioticelor, legea spune că sunt permise doar în cazul unei boli și doar prescrise de medicul veterinar. Așadar, teoretic, și din acest punct de vedere legea protejează consumatorul, iar carnea de pui plină de hormoni și antibiotice este, de fapt, un mit. Desigur, integritatea fiecărui producător intră în joc în cazul de față, însă, dacă acesta se abate de la legi, există sancțiuni usturătoare pentru utilizarea formulelor de creștere și a antibioticelor în ferme.
Continuarea, AICI.
Sursă foto.