Campioana celor şapte probe. Beatrice Gavril Puiu (29 de ani), campioană la heptatlon, baptistă, soţie şi mamă a doi copii, este modelul perfect al femeii eroine. Visul ei cel mare este de a ajunge la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (2016), de unde promite să vină acasă cu o medalie. Beatrice Gavril Puiu este un nume de referinţă în atletismul românesc, nu neapărat prin prisma performanţelor pe care le-a obţinut până acum, cât datorită sportului la care concurează. Atleta de 29 de ani este heptatlonistă, fiind printre puţinele femei din România care practică acest sport. Totul a început la Sibiu, când ea era în clasa a V-a, sub îndrumarea antrenorului Liviu Maier. Deşi este un sport suprasolicitant, Beatrice a rămas consecventă ideii de a deveni prima heptatlonistă din România care câştigă o medalie olimpică. Acesta este, de altfel, visul care o animă în fiecare zi şi o ajută să depăşească orice obstacol ivit în carieră. “Heptatlonul este o probă de maturitate, în care ai nevoie de o intelingenţă specială. Se derulează pe parcursul a două zile şi e ca o aventură. Dacă nu îţi iese bine o probă, important e să ai capacitatea să închizi insuccesul într-o cutiuţă şi să mergi mai departe. Din 25 de sportivi, abia dacă termină 15 competiţia. Fiind inimaginabil de dificil, acest sport ne uneşte. E un sport individual, dar şi de echipă. Suntem ca o familie, ne dăm unul altuia apă în timpul competiţiei, iar la final ne luăm toţi de mână şi facem turul arenei. Mai am greşeli tehnice de corectat, de acumulat la capitolele anduranţă şi forţă, dar deja mă văd la Rio, acolo unde voi lua medalie!”, promite Beatrice.
“Nu puteam dormi nopţile din cauza durerilor!”
În afară de a avea un corp de invidiat şi o sănătate de fier, heptatlonul i-a provocat multe şi suferinţe lui Beatrice. Totuşi, tânăra a ştiut să treacă mereu peste aceste dificultăţi, oricât de mari ar fi fost. “Au fost zeci de nopţi în care nu puteam dormi din cauza durerilor musculare sau a cârceilor. De multe ori îmi venea să înjur, tocmai mie, care nu înjur. Apoi, unii oameni vorbeau urât de mine, că ce mai caut eu la sport, care am de toate, familie, maşină, casă, situaţie materială, că ce-mi mai trebuie mie sport de performanţă? Apoi, accidentările m-au dus aproape de semidepresie. De aceea, am avut şi pauze în carieră”, mai spune atleta pentru revista “Sport în România”.
În ciuda acestor oprelişti, Beatrice nu s-a abătut nicio clipă din drumul ei şi nu le-a dat prea mare atenţie. „Am fost învăţată să răspund la răutăţi cu zâmbet şi bunătate. M-a ajutat enorm educaţia creştină, baptistă, primită în familie. Unii oameni din sport mi-au spus lucruri deosebit de urâte şi neadevărate atât direct, cât şi pe la spate. Dar toate cuvintele urâte le-am oprit cu această atitudine. Pe mulţi i-a deranjat că o mamă cu doi copii poate face performanţă, încercând să-mi pună un soi de etichetă de handicapată din acest motiv.”
Sportiva provine dintr-o familie numeroasă, cu cinci fraţi şi îşi doreşte ca educaţia pe care a primit-o în copilărie să o transmită şi copiilor săi. “Tatăl meu a fost campion la lupte. Când aveam 5 ani, a plecat de acasă, în SUA, iar mama ne-a crescut singură. Am o soră de 33 de ani, care este medic în SUA, la un spital de urgenţă, o altă soră de 32 de ani, care este soprană în Grecia, un frate de 31 de ani, care este pilot de raliuri în Germania şi încă un frate de 30 de ani, care locuieşte în Sibiu. Eforturile mamei pentru a creşte şi educa cinci copii au fost absolut impresionante.”
Beatrice se simte o femeie împlinită: are doi copii şi un soţ înţelegător, care o susţine în tot ceea ce face, însă îşi doreşte ca familia ei să fie mult mai numeroasă în viitorul apropiat. “Familia pentru mine înseamnă enorm. Am o fetiţă, Jessica, de 6 ani, şi un băiat, Raphael, de 5 ani. Cu soţul meu, Daniel, mă cunosc de 14 ani, iar de 7 ani suntem căsătoriţi. Este fanul meu numărul1, îmi dă sprijin şi siguranţă. Iar creşterea copiilor este o pasiune a mea. Sunt binecuvântată că sunt mamă, este un dar de la Dumnezeu. Îmi doresc să mai am încă patru copii.”
CV Beatrice Gavril
Are 29 de ani. A absolvit Facultatea de Kinetoterapie Este legitimată la CSM Bucureşti Este multiplă campioană naţională la heptatlon A câştigat prima medalie internaţională la Balcaniada din Muntenegru (2008) Cel mai preţios rezultat al carierei – locul 2 la Cupa Europei din Madeira (2014)
Ce este heptatlonul?
Heptatlonul este un concurs atletic combinat, care reuneşte şapte probe, pe durata a două zile: 100 de metri garduri, săritura în înălţime, aruncarea greutăţii, 200 de metri plat, săritura în lungime, aruncarea suliţei şi 800 de metri. Heptalonul este sport olimpic din anul 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles fiind înscris pentru prima dată în programul olimpic. La Jocurile Olimpice de la Londra (2012), 39 de atlete au participat la cursa de heptatlon, însă doar 32 au reuşit să termine întrecerile.
Andrei Militaru – Adevărul