Problemele sindicaliștilor din învățământ vor fi rezolvate până la sfârșitul acestui an. A promis asta prefectul de Maramureș, Anton Rohian, care a avut marți, 27 octombrie, o întâlnire cu reprezentanții Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Maramureș dar și cu cei ai Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Maramureș.
Sindicaliștii i s-au plâns reprezentantului Guvernului în teritoriu că nu și-au recuperat diferențele salariale deși au decizii definitive și irevocabile ale instanței dar care nu sunt puse în aplicare.
„Până în prezent a fost câștigat un număr de 100 de procese, iar 85 de dosare încă sunt pe rol la Curtea de Apel Cluj și Tribunalul Maramureș. Peste 1250 de persoane sunt cuprinse în aceste dosare, din care 5% directori și directori adjuncți, peste 50 % cadre nedidactice și restul personal contractual. Noi am solicitat acordarea sporului de calculator, care se încadrează în sporul pentru condiții vătămătoare, iar marea noastră nemulțumire este că Inspectoratul școlar Județean Maramureș nu pune în aplicare și nu respectă hotărârile Curții de Apel Cluj”, a declarat prof. Ioana Petreuș, liderul Sindicatului Liber din Invățământ Maramureș.
Reprezentanții ISJ Maramureș i-au asigurat pe sindicaliști că, până la finele anului 2015, toate sentințele vor fi puse în aplicare.
„ Noi avem formată o comisie paritală care are obligația de a verifica aceste dosare și tipurile de sentință. Câteva sunt depășite, nu mai sunt de actualitate. Noi, ca instituție, avem propria noastră modalitate de evaluare, deoarece am avut cazuri în care auditul venit de la minister ne-a reproșat că nu am făcut analiză. Această evaluare se va desfășura între 25 octombrie 2015- 25 noiembrie 2015, iar până la finele anului vom intra în plată”, a precizat prof. Ana Moldovan, inspector școlar general a ISJ Maramureș.
La finalul ședinței, prefectul județului le-a vorbit și despre alte probleme cu care se confruntă învățământul.
„Vă rog să să încercați să aveți un dialog civilizat pe acest subiect și să fiți foarte atenți la această problemă cu privire la toate aceste dosare câștigate. Înainte de a încheia, vreau să va spun acum despre alte probleme pe care le avem în învățământ. Încă există școli, ca și cea din Băiut, unde acoperișul stă să se dărâme și nimeni nu face nimic. Vine iarna, șarpanta nu rezistă la greutatea zăpezii și nimeni nu se implică. Vă rog ca, împreună, să găsim o soluție și la aceste probleme, deoarece sunt foarte atent la fenomenul educațional din județ”, a încheiat prefectul Anton Rohian.
Ana Pop