O turistă din Republica Moldova a fost obligată de Judecătoria Baia Mare şi Tribunalul Maramureş să îi plătească daune morale de 30.000 de lei unei fetiţe de nouă ani pe care a accidentat-o pe pârtie. Sentinţa nu este definitivă.
Printr-un proces deschis la Judecătoria Baia-Mare, părinţii unei fetiţe de nouă ani au dat-o în judecată pe o femeie din Republica Moldova cerându-i daue morale pentru un accident produs în ianuarie 2018, pe pârtia „Şuior”. Fetiţa în vârstă de nouă ani era împreună cu instructorul de schi pe pârtie în momentul în care o femeie care venea din spate a lovit-o în plin provocându-i o fractură de tibie pentru care a avut nevoie de 75-80 de zile de îngrijiri medicale.
„De la producerea accidentului este urmărită de coşmaruri şi flash-back-uri ale traumei, se trezeşte în timpul zilei cu sentimentul că se întâmplă din nou. Trăieşte cu teama că niciodată nu va mai putea să fie cum a fost, că tot timpul va fi oprită de sentimentul de frică în a încerca să mai participe la activităţi care presupun interacţiunea altor persoane. Mai mult, în lunile imediat următoare după accident aceasta nu a putut să nu treacă prin şocul de a vedea că este împiedicată să meargă la şcoală fără bastoane”, a arătat avocatul angajat de părinţii fetei, în proces.
Femeia dată în judecată s-a apărat susţinând că fetiţa accidentată „se afla în însoţirea unui instructor profesionist de schi, acesta având obligaţia permanentă de supraveghere şi coordonare a minorilor pe durata cursurilor, tocmai în vederea evitării incidentelor bazate pe lipsa de experienţă sau pe neatenţie”.
Turista a mai arătat că „toate sporturile prezintă un anumit grad de risc în ceea ce priveşte accidentarea, astfel că în acest caz concret, scopul instructorului era de a o duce pe minoră într-o zonă în care aceasta să nu fie expusa unui risc ridicat de coliziune cu schiorii mai în vârstă”.
„Este evident că minorii necesită o supraveghere atentă şi responsabilă pe durata cursurilor de schi, fiind cei mai predispuşi accidentărilor. Însăşi convenţia privitoare la acordarea lecţiilor de schi dintre victimă şi instructor presupune în mod necesar o obligaţie de diligenţă, de protecţie şi de instruire din partea acestuia”, a mai arătat femeia dată în judecată, în proces.
Continuarea articolului, AICI.