HCM Baia Mare organizează în perioada 15 – 17 august 2014 prima ediţie a turneului internaţional „Baia Mare Champions Trophy”. Şase dintre cele mai bune echipe de handbal feminin din Europa vor concura timp de trei zile în Sala Polivalentă „Lascăr Pană” din Baia Mare. Mottoul turneului reflectă poziţia naţională a echipei HCM Baia Mare şi a municipiului, în contextul handbalului feminin: „Baia Mare capitala handbalului românesc”. Iubirea pentru handbal, pentru echipa de suflet a băimărenilor – HCM Baia Mare – adună peste 3.000 de suporteri la fiecare partidă a fetelor, motiv în plus pentru conducerea clubului de a aduce în oraşul nostru şi în faţa publicului băimărean o competiţie la nivel înalt, de a promova handbalul prin prezenţa unor echipe şi sportivi de renume, care reprezintă adevăratul spirit al acestui sport. Baia Mare Champions Trophy va fi guvernat de regulile şi regulamentele Federaţiei Internaţionale de Handbal.
Pe lângă HCM Baia Mare, cinci echipe calificate în ediţia 2014-2015 a cupelor europene vor participa la Baia Mare Champions Trophy. Trei dintre echipele invitate vor juca în Liga Campionilor, RK Krim Mercator Ljubljana (Slovenia), FTC Rail Cargo Hungaria Budapesta (Ungaria) şi HCM Baia Mare, iar celelalte trei sunt înscrise în Cupa EHF, Iuventa Michalovce (campioana Slovaciei), Rostov Don şi Astrakhanochka Astrakhan (ambele din Rusia).
RK Krim Mercator Ljubljana este echipa cu cel mai bogat palmares dintre participantele la „Baia Mare Champions Trophy”. Jucătoarele de la Krim, poreclite de fani „Tigroaicele”, au câştigat de 19 ori titlul naţional şi de 21 de ori Cupa Sloveniei, însă performanţele forte din palmares sunt cele două trofee ale Ligii Campionilor, câştigate în 2001 şi 2003. Gruparea din Ljubljana este antrenată de Tone Tiselj şi a fost plasată recent în prima urnă valorică la tragerea la sorţi din grupele Ligii Campionilor, datorită punctajului excelent din ultimele trei sezoane. Krim va juca în luna august, în premieră, în Sala sporturilor „Lascăr Pană” din Baia Mare.
FTC Rail Cargo Hungaria Budapesta este vicecampioana Ungariei, însă are în lot mai multe jucătoare din naţionala ţării vecine decât Györi Audi ETÓ (câştigătoarea ultimelor două ediţii ale Ligii Campionilor). Dintre vedetele echipei le amintim pe Tomori, Szucsánszki, Szamoránszki, Kovacsicz, Zácsik, Vérten, Cifra şi Rédei – Sóos. Ferencváros are în lot şi trei „straniere”: spaniola Nerea Pena – portarul Serbiei, Katarina Tomasević şi interul stânga al Germaniei, Laura Steinbach. Performanţe importante din palmaresul echipei FTC Budapesta: 11 titluri de campioană naţională, 11 cupe ale Ungariei, câştigătoare de trei ori a Cupei Cupelor (1978, 2011 şi 2012), câştigătoare a Cupei EHF (2006) şi finalistă în Liga campionilor (2002).
Rostov Don a ocupat locul 3 în acest an în Super Liga din Rusia şi va participa în ediţia 2014-2015 a Cupei EHF. Din această vară clubul are un proiect extrem de îndrăzneţ, obiectivul principal fiind câştigarea campionatului. Noul antrenor al echipei va fi danezul Ian Leslie (fost antrenor la Randers). Din lotul pentru sezonul viitor fac parte jucătoare importante din naţionala Ucrainei (Managarova, Shimkute, Borshenko, Perederij) la care se adaugă patru handbaliste din naţionala Rusiei transferate în această vară: Ilina (Lada Togliatti), Punko (Kuban Krasnodar), Avdekova şi Stepanova (ambele de la campioana Dinamo Volgograd). Palmares Rostov Don: trei titluri de campioană, sase cupe ale Rusiei, câştigătoare a Cupei Cupelor în 1990.
Iuventa Michalovce este campioana en-titre a campionatului comun al Cehiei şi Slovaciei, însă nu s-a înscris în Liga Campionilor preferând să joace în Cupa EHF pentru a avea un parcurs cât mai lung în cupele europene. După ce a câştigat campionatul Ucrainei în ultimii trei ani cu Karpati Uzhgorod antrenorul Boris Petrovski a acceptat propunerea de a antrena campioana Slovaciei în sezonul următor. Michalovce are în lot numeroase componente ale naţionalei de senioare, dar şi câteva straniere, cele mai cunoscute fiind: Petróczi (Ungaria, fostul portar de la „U” Cluj), Zykova (Rusia), Marković (Muntenegru), Kiridzić (Croaţia), Gerić (Slovenia) şi Trehubova (Ucraina). Iuventa Michalovce a câştigat de şapte ori campionatul naţional şi de cinci ori Cupa Slovaciei.
Astrakhanochka Astrakhan a terminat pe locul cinci în Super Liga din Rusia şi va participa în Cupa EHF în sezonul viitor. Pentru că a ratat cucerirea unei medalii în acest an, Astrakhanochka a renunţat la jucătoarele străine în această vară (Jovanović, Knezović, Erić, Lambevska, Tatari) şi a schimbat politica de transferări. Astfel, au fost aduse la echipă şase jucătoare din naţionala Rusiei: Goncharova (de la Dinamo Volgograd), Gorshenina şi surorile gemene Viktoria şi Yana Zhilinskayte (Lada Togliatti), Nikitina (Budućnost Podgorica), Klimenko şi Vyakhireva (ambele de la Zvezda Zvenigorod).
HCM Baia Mare a câştigat în 2014 primul titlu de campioană naţională din istoria clubului, în urma acestei performanţe echipa fiind repartizată în grupele Ligii Campionilor. Jucătoarele antrenate de Costică Buceschi vor evolua din luna octombrie în Grupa D a acestei competiţii alături de alte trei campioane naţionale: Larvik HK (Norvegia), Metz Handball (Franţa) şi MKS Selgros Lublin (Polonia). HCM le-a transferat în această vară pe Camilla Herrem (campioană olimpică, mondială şi europeană cu Norvegia), pe braziliencele Alexandra Priscila Do Nascimento şi Barbara Arenhart (campioane mondiale în 2013), pe rusoaicele Ekaterina Davydenko (vicecampioană europeană şi medaliată cu bronz la Campionatul European din 2008) şi Ksenia Makeeva (campioană mondială în 2009), pe Elena Gjeorgjievska (câştigătoare a Ligii Campionilor în 2012) din Macedonia, pe olandeza Lois Abbingh (argint la Campionatului European de tineret în 2011), pe ucraineanca Yuliya Dumanska (medaliată cu bronz la Campionatul Naţional de junioare 2 în 2013), pe Lilja Artsiukhovitch şi Anastasia Lobach (finaliste în Cupa Cupelor in 2014) din Belarus, dar şi pe Bianca Tiron (a fost componentă a naţionalei de junioare, actualmente fiind în componenţa reprezentativei de tineret).