AVIZ FAVORABIL Cu toții de bucurăm de Piața Cetății, de departe una dintre cele mai apreciate investiții de reabilitare și modernizare, totodată de punere în valoare a istoriei locale. Întreaga zonă din proximitate urmează să aibă aceeași fericită soartă, începând cu Piața Libertății, Piața Păcii, străzile încadrate în perimetrul râul Săsar – Vechea Catedrala – Piața Izvoarele – Piața Revoluției. Primarul Cătălin Cherecheș a anunțat pe rețeaua de socializare Facebook că Baia Mare a obținut avizul Ministerului Culturii pentru reabilitarea Pieței Libertății ca și spațiu public.
Fără mașini în Centrul Vechi!
Documentația propune creșterea suprafeței pietonale prin renunțarea la accesul auto prin piață, cu excepția aprovizionării spațiilor comerciale și instituțiilor publice. Piața nou formată va dispune de o zonă mai mare dedicată teraselor, organizărilor de evenimente și de spații diverse de recreere pentru public.
Atracții pentru cetățeni și turiști
Se propune prezentarea sub formă artistică, scalată, a Centrului Istoric care se va amplasa în centru pieței la nivelul pardoselii și va avea rolul de a prezenta cetățenilor configurația medievală a așezării Rivulus Dominarum sub forma unei machete 3D din bronz. O parte a pieței va dispune de o zonă cu vegetație înaltă care va servi recreerii și popasului iar partea vestică va servi organizării de evenimente publice. Proiectul propune și crearea unei alveole pavate cu pardoseală drenantă. Mai mult, vor fi amenajate 64 de țâșnitori cu jeturi de apă. Mobilierul urban va fi compus din bănci de piatră, bănci din tablă neagră, iar pe alocuri vor fi amplasate parasolare din pânză. Iarna, pe locul țâșnitorilor va fi amenajat un patinoar. Căsuțele pentru Târgul de Crăciun vor fi amplasate în stânga și în dreapta scenei și va fi amenajat în centru pieței un loc pentru bradul de crăciun.
Ce zice primarul Cherecheș
„Pentru mine ca băimărean născut și crescut aici, e o datorie sfântă să lupt pentru protejarea istoriei și simbolurilor orașului nostru. Centrul Istoric al Băii Mari este inima noastră. Am reușit să obținem avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale, după multe piedici, plângeri penale, mizerii scrise pe bloguri meschine. Reabilitarea zonei istorice cuprinde nu doar piața centrală, ci și Piața Păcii, și toate străzile încadrate în perimetrul Râul Săsar – Vechea Catedrală – Piața Izvoarele – Piața Revoluției. De asemenea, demarăm construirea unei parcări pe terenul fostului Club Voința de pe strada Crișan, dar și o parcare peste o dală urbană peste Râul Săsar în aval de Podul Viilor, în dreptul Muzeului de Istorie. Conform avizului, la nivelul solului în Piața Libertății, nu se permit parcări, amintindu-vă că suntem în cel mai prestigios punct al orașului care nu concep să aibă imaginea unei parcări de supermarket. Nu exclud să îi conving pe cei care astăzi sunt sceptici și să demarăm proiectul unei parcări subterane și a unei subtraversări a Centrului Istoric. Dacă în München se poate, cred că putem și noi, și constructorii, și proiectanții evolua”, arată Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Acesta va prezenta în perioada următoare toate proiectele pe care au fost finalizare ca documentație tehnică și care sunt pregătite pentru finanțările europene, respectiv pregătite pentru a fi puse în operă în perioada 2018- 2020.
ActualMM
Sursă foto: Facebook