Instituţia Prefectului-Judeţul Maramureş a primit o informare meteorologică de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord de disconfort termic. În adresă se menţionează despre faptul că, în zilele de 27 şi 28 iulie, vremea va fi călduroasă în Maramureş, iar indicele de temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 unităţi, specific disconfortului termic.
Prefectul Anton Rohian, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat informarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, respectarea prevederilor OG nr. 99/2000 şi luarea măsurilor specifice la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale pentru perioada menţionată. Indicele temperatură-umezeală este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (marime fizica egală cu cantitatea de vapori de apă care există într-un amestec gazos de aer şi apă) pentru a determina o temperatură aparentă, cea resimţită de corpul uman.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă recomandă cetăţenilor, dar mai ales persoanelor vârstnice cu probleme de sănătate să evite, pe cât posibil, expunerea la soare si căldură, în intervalul orar 11.00-18.00. Este important să consume lichide (apă şi sucuri de fructe, în cantitate de 2-4 litri/zi) pentru rehidratarea organismului. Oferiţi aceste lichide copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi, chiar dacă aceşti nu le solicită.De asemenea, se recomandă purtarea de îmbrăcăminte subţire, din ţesături naturale sau în culori deschise, respectiv purtarea de pălării. Persoanele vârstnice trebuie să se ferească de locurile aglomerate şi neventilate, respectiv de ieşirea din casă, mai ales la orele amiezii, fapt ce le poate cauza probleme de sănătate, ca urmare a disconfortului termic Totodată, bolnavii cronici trebuie să îşi urmeze tratamentul cu strictete. OG nr. 99/2000 prevede pe perioada de temperaturi ridicate, corelate cu umiditate, ca măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă sa fie stabilite de angajator, împreuna cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor. Nu este indicat consumul de alcool si excesul de cafea în această perioadă. În mod normal, corpul uman se răceşte prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Indicele de confort termic influenţează activitatea organismului uman atunci când umiditatea este ridicată. Corpul uman pierde mai greu căldura, iar temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat. Aerul pare greu respirabil în perioadele de disconfort termic. Categoriile de persoane afectate de un indice de temperatură-umezeală ridicat sunt: bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine (hipertiroidienii, hipotiroidienii sau cele cu afecţiuni ale suprarenalei), precum şi persoanele obeze. În perioada cu temperaturi ridicate şi disconfort termic accentuat, persoanele cu probleme de sănătate pot prezenta tulburări de ritm cardiac, şoc caloric, crampe musculare, oboseală şi stare de rău general.