Noapte de coşmar pentru românii care au stat treji ca să prindă, la ora 02.00, meciul din sferturi al Simonei Halep. Nu înfrângerea în sine a reprezentat coşmarul, ci evoluţia efectiv catastrofală a jucătoarei noastre. Halep nu a jucat absolut nimic. Nu i-a intrat nimic pe parcursul celor două seturi. Loviturile de backhand care au funcţionat perfect în primele 4 meciuri au fost inexistente. „Plimbarea” adversarei dintr-un colţ în altul al terenului a lipsit cu desăvârşire. Şi, surprinzător, Simona nu s-a mişcat aproape deloc în teren. În plus, nu s-a agăţat aproape de loc de mingi, nu s-a luptat de loc. A jucat fără vlagă, a fost lipsită de voinţă, a părut resemnată încă de la primele două game-uri pierdute.
În aceste condiţii, înfrângerea severă de luni noaptea nu reprezintă o surpriză. În ultimele două meciuri Simona nu a jucat la nivelul ei. În setul doi cu Mattek-Sands, la scorul de 5-1 a oprit deliberat „motoarele” pentru că şi-a dat seama că nu are cum să piardă. În meciul contra lui Wickmayer nu a jucat grozav, dar a fost constantă şi s-a bătut pentru fiecare minge şi a câştigat fără emoţii prea mari. Reamintim, după meci, celebrul Mats Wilander, expertul Eurosport, spunea, „Halep câştigă şi când nu joacă bine pentru că a început să stea mult în teren (să joace schimburi lungi de mingi – n.a.) şi este constantă”.
Ekaterina Makarova este o bună jucătoare de simplu (dovada fiind clasarea ei în acest moment pe locul 11 WTA) şi o foarte bună jucătoare de dublu. Faţă de Halep avea doar două lucruri în plus: este mai înaltă, are picioare mai lungi şi face mai puţini paşi când se deplasează pe teren şi are lovitura de forehand mai puternică. Nu şi mai precisă. Nu se poate spune că Makarova a făcut un joc deosebit. Nu s-a autodepăşit. A făcut un joc bun profitând de slăbiciunile adversarei. I-a intrat bine primul serviciu, returul a fost bun şi a alergat foarte mult şi a comis mult mai puţine erori neforţate decât Halep. Un joc bun una peste alta, dar care a fost eficient acum. Cu Sharapova va fi desfiinţată dacă nu va arăta ceva (mult) în plus.
Meciul în sine nu a avut istoric. Rusoaica a câştigat primele 3 game-uri (primul şi al treilea pe serviciul Simonei) şi nu a mai avut probleme până la câştigarea setului, ţinând cont că i-a mers bine serviciul. În setul secund, Halep nu a mai existat deloc pe teren. Dacă în primul set, Halep a făcut 30 de puncte (cu 5 mai puţin decât rusoaica), în setul 2 a făcut doar 16 puncte, groaznic de puţine.
Casetă tehnică
Simona Halep (cap de serie 3) – Ekaterina Makarova (10) 0-2
Halep – Makarova evoluţia scorului:
Setul 1: (primul serviciu Halep): 0-1, 0-2, 0-3, 1-3, 2-3, 2-4, 3-4, 3-5, 4-5, 4-6 (39 de minute)
Setul 2: (primul serviciu Halep): 0-1, 0-2, 0-3, 0-4, 0-5, 0-6 (29 de minute)
Bilanţ Simona Halep
- Calificare în sferturile de finală, 4 victorii, 1 înfrângere
- 0 puncte WTA (cel 430 puncte WTA obţinute în cele 5 tururi au anulat cele 430 de puncte de apărat de la ediţia din 2014)
- 340.000 dolari australieni (238.000 de euro)
Înfrângerea categorică a Simonei Halep este inexplicabilă dacă privim la rezultatele anterioare ale celor două jucătoare şi la statisticile meciurilor din tururile I – IV. Mai trebuie menţionat că faţă de Halep, rusoaica a avut mai puţine zile libere, disputând trei jocuri în proba de dublu feminin, unde s-a calificat de asemenea în sferturile de finală.
„Masha” s-a distrat cu Bouchard
În celălalt sfert de finală din partea de jos a tabloului s-au întâlnit Maria Sharapova (cap de serie nr. 2) şi canadianca Eugenie Bouchard (cap de serie nr.7), cea care a eliminat-o pe Irina Begu în turul IV. Meciul a fost la discreţia rusoaicei care s-a distrat pur şi simplu cu adversara ei, învingând-o fără probleme cu 2-0 (6/3, 6/2)