Ziua Internațională Anticorupție, care se sărbătorește în fiecare an pe data de 9 decembrie, a fost inițiată la 31 octombrie 2003 prin „Convenția Organizației Națiunilor Uniteîmpotriva Corupției”.
Data de 9 decembrie a fost stabilită ca Ziua Internațională Anticorupție începând cu anul 2006, prin rezoluția 58/4 a Adunării Generale a ONU, prin care Adunarea a adoptat Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției.
Ziua Internațională Anticorupție are ca obiectiv promovarea principiilor etice, integritatea, transparența și responsabilitatea asupra propriilor acțiuni în afacerile publice, cât și în cele private.
România a semnat Convenția la data de 9 decembrie 2003 la Merida și ratificat-o prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004.
Astfel, România s-a alăturat celorlalte state în prevenirea şi combaterea corupţiei, având în vedere că aceasta are un impact major asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor.
Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, subminând instituţiile şi valorile democratice, atentând la ordinea socială şi ameninţând capacitatea statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetăţenilor săi. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea şi combaterea practicilor corupte.
Cu prilejul Zilei Internaţionale Anticorupţie, Direcţia Generală Anticorupţie îşi exprimă încă o dată punctul de vedere privind importanţa luptei împotriva corupţiei, încurajând cetăţenii să ia atitudine împotriva faptelor de corupţie şi să sesizeze săvârşirea acestor infracţiuni ori de câte ori este nevoie, la linia verde anticorupţie 0800.806.806, ce poate fi apelată gratuit din orice linie de telefonie mobilă sau fixă.
Adrian Tudor