AcasăEvenimentATENȚIE ȘOFERI - Rute alternative după ce s-a închis circulația pe DN18...

ATENȚIE ȘOFERI – Rute alternative după ce s-a închis circulația pe DN18 prin pasul Gutâi (VIDEO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

Nicio masina nu va avea ,acces prin pasul Gutai pana la finele lunii septembrie. Restrictia traficului rutier a intrat in vigoare incepand de astazi, 20 august pentru ca firma executanta sa poata realiza reabilitarea tronsonului de drum in conditii care sa poata asigura o calitate ridicata a lucrarilor. Reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj exclud din start orice intarziere si sustin ca lucrarea va fi finalizata la timp: adica pana in 20 septembrie.
Mobilizarea pentru restrictionarea circulatiei in Pasul Gutai s-a facut cu incetinitorul. La primele ore ale diminetii, autoturismele si masinile de tonaj mare inca circulau pe tronsonul de drum. Abia in jurul orei 10.00 in zona au sosit echipajele Politiei Rutiere care i-au dirijat pe conducatorii auto spre o alta ruta. Autoritatile maramuresene au dat asigurari ca panourile de semnalizare au fost afisate regulamentar la iesirea din Dej, in zona Targu Lapus, dar si la iesirea din orasul Baia Sprie.

Soferii care vor dori sa ajunga in Maramuresul Istoric vor fi nevoiti sa aleaga un alt traseu pana in data de 20 septembrie.

„In cealalta directie care se numeste restrictionarea mijloacelor de transport se va inchide complet. Varianta este pentru masinile cu tonaj mai mare de 7 tone, ruta de la Seini, Huta-Sighet, iar pentru ceilalti, sub 7 tone, este varianta si pe Cavnic cu specificarea ca si acolo pentru cei cu capacitatea peste 7 tone s-a inchis traseul. E bine sa stie ca pe tronsonul Cavnic-Barsana se poate circula pana in 7 tone, pe Gutai nu se poate circula deloc”, a declarat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.

gutai-20august3Masura restrictiva a starnit suparare in randul conducatorilor auto care au vrut sa treaca pasul Gutai pentru a ajunge in Sighetu Marmatiei. Acestia au fost surprinsi sa afle ca trebuie sa se intoarca din drum si sa aleaga un traseu ocolitor. Unii dintre ei au aratat ca nici macar n-au observat indicatoarele prin care erau instiintati ca pasul Gutai e inchis.

„Pe la Cavnic? Dar la Cavnic e foarte rau. Avem o nunta la Sighet si e foarte frumos ca va trebui sa ma intorc si o sa intarzii. E foarte fain si Cavnicul e distrus si ne rupem masinile. Nu este niciun indicator care sa-mi arate ca este inchis Gutinul. Este foarte ok ca se fac lucrari, dar e cam tarziu si nu ne-a anuntat din timp nimeni”, a vociferat unul dintre conducatorii auto.
Un alt sofer a replicat politistilor ca „indicatorul trebuia sa-l puneti acolo, la Cavnic, nu aici”.

Reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj au afirmat ca era singura solutie convenabila pentru ca lucrarile sa poata fi realizate la timp si in conditii de calitate.

„Problema e configuratia Pasului Gutai. Fiind o zona de munte e greu sa lucrezi pe o singura banda, era aproape imposibil sa asiguri un trafic decent, cel mai corect era devierea acestui traseu pentru ca utilajele care lucreaza fiind de capacitate mare era aproape imposibil de lucrat. Nimanui nu i-ar fi convenit sa fie semaforizat, pe un kilometru, doi kilometri, sa astepte 20-30 de minute sa se deblocheze. Cred ca a fost o decizie corecta sa putem termina pana in 20 septembrie. Intr-o luna constructorul va termina lucrarea, va fi un drum european adevarat, reabilitat. Avem asigurata finantarea lucrarii, nu avem nicio problema din acest punct de vedere, totul ar trebui sa decurga normal”, a declart directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj, Eugen Cecan.

Cei implicati in executarea investitiei sunt convinsi ca lucrarea va fi finalizata la timp, adica pana in 20 septembrie, chiar daca vor fi ploi. Constructorii au aratat ca tehnologia folosita le permite sa lucreze chiar si in conditii de ploaie.

„Avem posibilitatea, avem si intentia si putinta ca peste vreo patru saptamani sa dam acest drum inapoi cu primul strat de asfalt si cu ocazia asta vrem sa spunem ca intelegem foarte bine ca toti oamenii din zona aceasta vor avea o anumita dificultate, dar aceasta a fost singura modalitatea pentru a face ceva ce este de mult timp asteptat in niste conditii care sa asigure calitatea lucrarilor conform proiectului. Si putem sa va asiguram ca dezamagirea care se va simti din cauza disconfortului o sa fie rasplatita cu calitatea lucrarilor finalizate in timp”, a precizat Nikolaos Resvanis, dirigintele de santier, reprezentantul firmei grecesti, Aktor.

Contractul prevede si penalizari pentru firma executanta, in cazul in care nu se va achita corespunzator de obligatii. Deocamdata, oficialii Directiei Regionale de Drumuri spun ca lucrarile sunt in grafic. Garantia lucrarilor de reabilitare este de trei ani.

Receptia finala a tronsonului ar urma sa aiba loc abia in luna mai 2016 pentru ca aici se vor face si alte lucrari privind siguranta circulatiei si instalatia de balizaj.

Camelia Tocaci, eMM.ro.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA