AcasăActualitateSocialATENTIE MAXIMA - Buletin de avertizare in pomicultura !!!

ATENTIE MAXIMA – Buletin de avertizare in pomicultura !!!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Conditiile climatice din ultimele zile au fost favorabile infecţiilor cu: ciuperca Endostigme inaequalis care produce rapănul mărului, ciuperca Podosphaera leucotricha care produce făinarea, bacteria Erwinia amylovora care produce focul bacterian al rozaceelor, alte boli de scoarţă şi muguri.
In livezile în care în anul precedent a existat atac de molia pieliţei fructelor (Adoxophyes reticulana),este recomandat a se efectua un tratament pentru combaterea larvelor hibernante, care în această perioada îşi reiau activitatea şi rod mugurii în interior. Tratamentul are efect preventiv şi curativ şi asupra insectelor minatoare, defoliatoare, gărgăriţa mare a mugurilor, care pot cauza pierderi importante în livezile de măr, păr, gutui.

Rapănul mărului Endostigme inaequalis se manifestă pe frunze şi mai puţin pe ramuri, compromiţând parţial sau total recolta dacă nu se aplică la timp măsurile de combatere.
Focul bacterian al rozaceelor, produs de bacteria Erwinia amylovora, este o boală extrem de păgubitoare la pomii fructiferi, putând distruge întregul pom în numai 3 luni de infecţie.
Pentru prevenirea şi combaterea rapănului şi focului bacterian al rozaceelor, se recomandă a se efectua 1-2 tratamente, în funcţie de condiţiile climatice şi de durata fazei fenologice de dezvoltare a pomilor specifice fiecărei zone microclimatice ale judeţului, astfel:

I. PREFLORAL- La faza fenologică de răsfirare a inflorescenţelor şi înfoiere a corolei – până la înflorit:
ATENŢIE! În cazul în care se menţin pe toată perioada, temperaturile ridicate iar fazele de vegetaţie se succed rapid, atunci se va efectua doar un singur tratament până la înflorit.
Tratamentul contează şi pentru: făinare tr.2 şi alte boli de scoarţă şi muguri, molia pieliţei fructelor , insecte minatoare şi defoliatoare, gărgăriţa mare a mugurilor etc.
RECOMANDĂRI: Tratamentul, se va aplica când sunt realizate următoarele condiţii:
• Rapăn- minim 15% asce mature;
• precipitaţii de cel puţin 0,3 mm;
• temperatura atmosferică mai mare de 6˚C;
• umiditate atmosferică de 75%.
• organe vegetative noi neprotejate de infecţiile cu ascospori;

Tratamentul este obligatoriu fiind considerat tratament cheie, deoarece prin el se protejează frunzişul şi bobocii florali, contra infecţiilor primare din timpul înfloritului.
Pentru prevenirea şi combaterea agenţilor patogeni şi a dăunătorilor mai sus menţionaţi se va aplica un tratament folosind următoarele amestecuri de produse de protecţia plantelor:
1. CHAMP 77 WG 0,2% sau ZEAMĂ BORDELEZĂ TIP MIF 0,5 % + KARATHANE M 35 0,06% + MATCH 050 EC 0,1%.
2. KOCIDE 2000 0,25% sau ALCUPRAL 50 PU 0,2%+ KUMULUS S 0,3%+ INSEGAR 25 WP 0,03%.
Perioada optimă de tratamente: din 22 aprilie – până la înflorit

II. FLORAL – Pentru combaterea focului bacterian al rozaceelor (Erwinia amylovora), la speciile MĂR,PĂR,GUTUI, se recomandă realizarea tratamentelor începând cu faza fenologică începutul înfloritului -până la scuturarea petalelor, pentru a preveni infecţia care are loc prin stigmatul florii.
În această perioadă sunt înregistrate cele mai mari riscuri de producere a infecţiilor, deoarece florile sunt porţi de pătrundere a patogenului.
Perioada optimă de tratament:
În funcţie de condiţiile climatice din timpul înfloritului şi de durata fenofazei, se recomandă efectuarea a 2-3 tratamente astfel:
1. La 10-20 % flori deschise;
2. La 50% flori deschise;
3. 50% petale scuturate.
Pentru prevenire şi combatere se recomandă utilizarea unui produs pe bază de fosetil de aluminiu:
ALIETTE 80 WG 0,3%

Alte recomandări: Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru (ploi,temperaturi negative), tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.
Se pot utiliza şi alte produse de protecţia plantelor omologate pentru testele avertizate care se regăsesc în CODEX.
Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător !
Respectaţi cu stricteţe normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protecţie a albinelor şi a animalelor conform, (Ord.comun 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala si 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA