Am scris de nenumărate ori despre țepele și metodele în care ești furat în trafic de diverși indivizi. Iată că acum le-am pus laolaltă pe cele mai cunoscute metode care te lasă fără bani cât ai zice pește. Nu strică să bagi la cap și să dai mai departe vestea, pentru că și tu, dar și prietenii tăi să nu cumva să pice în plasa hoților!
1. Mașină ieftină de vânzare online, vânzătorul e plecat din țară
Găsești o mașină bună, la preț foarte mic. Și pare o afacere bună. Iei legătura cu vânzătorul, dar acesta nu este în țară. Și îți cere dovadă că ești dispus să iei mașina, așa că te roagă să faci un transfer de bani prin Western Union sau Money Gramm către o persoană cunoscută ție (prieten sau familie) și să-i trimiți scanată chitanța de la ghișeu. Tu, chiar dacă i-ai virat banii fratelui tău, vei rămâne fără ei. Pentru că persoana care face înșelătoria, odată ce primește chitanța de la ține, are codul de retragere a banilor și numele persoanei respective. Nu rămâne decât să-și facă un buletin cu numele de pe chitanță, spune codul și tu rămâi fără bani.
Morala: NICIODATĂ să nu trimiți vreun avans pentru o mașină, nimănui!
2. Mașinile furate care se vând în târg și avansul pentru acte
Găsești o mașină în târg și vrei să o cumperi. Pare o afacere bună, așa că nu stai pe gânduri și începi să negociezi cu vânzătorul. Care, de cele mai multe ori este puțin mai bronzat, bine îmbrăcat, cu mult aur la gât și cu frazele la purtător. Mașina are numere străine, de Germania, proaspăt adusă, nerulata în țară, impecabilă, ireproșabilă, full cu tot cu piele și trapă. Omul negociază cu tine și lasă la preț exact cât ai vrut tu, făcând să pară că faci afacerea vieții. Dar este o problemă: mai are și alți clienți, care, de obicei, ce să vezi: sună chiar în timp ce tu negociezi cu el! Așa că îți cere un avans, de câteva sute de Euro, nu mai mult, iar la schimb îți dă actele mașinii. Și își mai spune și că-l găsești în târg în fiecare săptămână, așa că nu trebuie să-ți faci probleme. Dacă ești prost, plătești câteva sute de Euro și primești niște acte. Care, așa cum te aștepți, sunt false și scoase la imprimantă. După ce pleci, rămânând ca să vă întâlniți seara să terminați tranzacția, omul iese din târg și își vede de treabă, urmând ca în altă săptămână să repete țeapa cu altă mașină.
Morala: NICIODATĂ să nu dai banii fără să termini actele și fără să ai cheile mașinii în posesia ta!
3. Șofer din provincie rămas fără benzină în parcare de supermarket
Nu de puține ori s-a întâmplat să dăm peste câțiva indivizi care acționează împreună cu o femeie și cu un copil mic. Spun că au rămas fără benzină și că trebuie să ajungă acasă sau la spital cu cel mic. Îți flutură pe la nas un buletin și te roagă să le dai niște bani, că-ți vor trimite ei banii ulterior înapoi, că îți lasă buletinul garanție sau te lasă să-i faci poză. Cine crede că face o faptă bună și le dă oamenilor bani rămâne fără ei, garantat.
Niciodată nu trebuie să le dai bani unor personaje care îți cer pentru benzină sau cine știe ce altă scuză penibilă!
4. Bani de benzină cu garanție în bijuterii și valută străină
Cam la fel ca în cazul de mai sus, dar mult mai elaborată, este țeapa cu cei din benzinării. Ieși din benzinărie și dai de un individ care dă din mâini dispera, că să oprești. Îți spune că a băgat din greșeală motorină în loc de benzină sau invers și că nu are bani românești, el fiind cetățean străin. Are în schimb niște bijuterii și niște Euro, dar nu are unde să schimbe. Te îmbârligă să-i dai la schimb niște lei, ca să-și facă plinul, respectiv vreo 300-500 de lei. Eventual, dacă omul e prost, poate obține și mai mulți bani pe spinarea lui. Îți lasă garanție Euro, evident falși, sau niște bijuterii din tinichea ordinară care par pentru un necunoscător a fi din aur. Sunt abordați zeci de persoane dar ajunge să dea de un singur fraier care plătește bani grei pentru niște hârtii simple sau pe niște tinichele care valorează 3 lei.
5. Furtul din mașină când ești întrebat de un anumit loc și rugat să dai indicații
E vară și cald. În jurul școlilor și al grădinițelor încep să acționeze hoții de poșete. Dar nu oricum, ci direct din mașină, cu șoferul la volan. De obicei, cine așteaptă să iasă copilul de la școală, rămâne cu mașina oprită și cu geamurile lăsate. Mulți au pe banchetă sau pe scaunul din dreapta poșeta sau o geantă. Hoții în acest caz acționează în grup de minim 3 persoane. Conduc mașini înscrise în Bulgaria, Anglia sau alte țări străine, mașini care nu pot fi identificate. La geamul șoferului, dinspre portieră spate, vine un individ cu o hartă în mână, rugându-te să-i arăți cum ajunge într-un loc din București. Se aigura că întorci privirea cât mai în dreapta, să nu vezi ce se întâmplă pe scaunul pasagerului. Vine un alt individ și sustrage pe geamul lăsat bunurile pe care le ai, fără să-ți dai seama, în 2 timpi și 3 mișcări. După care, cei doi se urcă într-o mașină cu numere dubioase și pleacă nevăzuți.
Morala: NICIODATĂ să nu lași nimic la vedere și geamurile deschise. Nu ai idee cât de repede ești distras și furat pe față!
6. Furtul din mașină la trecerea de pietoni
Femeile sunt ținta unui anumit tip de tâlhărie în trafic, din ce în ce mai popular. În jurul unor anumite treceri de pietoni, în zone aglomerate, în care traficul se mișcă foarte lent, acționează echipe de câte 2 hoți. Unul stă cam cu 30-40 de metri înainte de trecerea de pietoni, uitându-se în mașinile care trec pe lângă trotuar. Când acesta vede o femeie sau chiar un bărbat într-o mașină care are pe scaunul din dreapta sau pe banchetă vreo geantă sau o valiză care pare a conține bani, telefoane sau alte bunuri de valoare, acesta îi face un semn individului de pe trecere. Acesta trece strada ca să oprească traficul și se face că se împiedică sau se leagă la șireturi ca să dureze mai mult. Cel din urmă este dotat cu un ciocan special de spart geamuri, sparge geamul lateral și sustrage geanta într-o secundă.
Morala: NICIODATĂ să nu îți lași geanta pe scaun, ci undeva pe podea, ca să nu fie vizibilă.
7. „Vânătoare” din parcările de Mall și metoda cu bruiajul telecomenzii
În parcările marilor centre comerciale au loc foarte multe furturi și tâlhării. Parcările sunt împânzite de hoți care stau la ginit, urmărind eventuale victime. Primele sunt acele persoane care, după ce parchează o mașină, coboară din ea, deschid portbagajul și își bagă în el genți, haine, pungi de cumpărături și alte cele, crezând că acolo sunt la adăpost. Însă cineva vede că în portbagaj au fost puse bunurile și acea mașină devină o țintă, mai ales că, de obicei, cei care vin la Mall stau mai multe ore. Urmează spargerea mașinii și sustragerea bunurilor în doar câteva minute. Tot în parcările de Mall, subterane sau în aer liber, acționează și hoții care folosesc acele telecomenzi de bruiaj. Hoții stau fie în mașini, așteptând victimele, în mașini cu numere străine care nu pot fi identificate, iar când parchează o mașină și pasagerii ies, folosesc telecomanda care împiedică blocarea portierelor. Nu e nevoie decât de două minute pentru ca un hoț să deschidă ușile și să golească mașina de orice poate fi vândut, în timp ce ceilalți stau de șase.
Morala: nu deschideți NICIODATĂ portbagajul când ajungeți într-o parcare de Mall și verificați mereu portiera cu mână, după acționarea din telecomandă!
8. Înțeparea roților de la mașină și furtul poșetei
Alte grupări de hoți sunt specializate pe urmărirea și talharirea clienților de bancă. Ei stau la ieșirea unor anumite sucursale sau chiar au oameni în interior care le spun că a doua zi urmează o retragere de numerar masivă. Când omul pleacă cu geanta după el, îl urmăresc cu mașina. La primul semafor, apare un infractor pe scuter care îi înțeapă roata. Mai încolo, victima simte că are pană și trage pe dreapta să vadă care e problema. Dacă face prostia să înceapă să-și schimbe singur roata, este victimă sigură. Tâlharii vin pe nevăzute, deschid ușa și pleacă cu geanta sau cu poșeta iar victima își da seama de acest lucru mult prea târziu.
Morala: NICIODATĂ, dacă faci pană, să nu te oprești dacă ești singur decât într-o vulcanizare, mai ales dacă știi că ai bani la tine! Dacă faci singur pană, încuie ușile mereu și nu lăsa nimic la vedere pe scaune și pe banchetă!
9. Celebra țeapă cu benzină și motorină la super preț, doar cu factură
Ai anunțuri de vânzare online, prin care vinzi diverse chestii, mașină, piese, telefoane, orice. Automat, numărul îți este luat de cei care fac țepe cu carburant. Ești sunat și ți se spune că e prieten cu Alex (că doar sigur cunoști tu vreun Alex) și că a auzit că vrei motorină ieftină. El are la dispoziție carburant în cantități mari, la prețuri decente, pe care e dispus să ți-l dea numai cu factură, legal, de la pompă. Dacă faci prostia să fii credul și să ai impresia că cineva îți dă motorină bună lc numai 2 lei/litru, atunci vei lua țeapă fără îndoială. Vei fi chemat eventual undeva la marginea orașului, pe întuneric, și ți se va arăta carburant în bidoane mari, de culoarea benzinei. Ba chiar miroase a benzine fiecare bidon, îl poți deschide și îl poți testa. Problema este că acele bidoane au în proporție de 99% apă chioară cu colorant ior la suprafață plutește motorina. De aia și miroase, iar dacă vrei să o aprinzi, se aprinde. Pleci, dai banul fericit că ai făcut o afacere bună, dar ajungi să-ți pui mașina pe butuci că ai alimentat-o cu apă.
Morala: NICIODATĂ să nu dai curs unor oferte de carburant ieftin, venite de la indivizi pe care nu-i cunoști!
10. Mașina care vine de pe un drum prioritar și îți face semn să te bagi, după care te lovește
O metodă deja clasică, care merge la cei mai fraieri. Vii de pe un drum fără prioritate iar o mașină care merge pe cel cu prioritate îți face semn să te bagi. Te bagi, mulțumind, dar mașina respectivă intră în tine. Nu tare, dar destul încât să producă avarii minore, zgârieturi și mici îndoituri. După care, tot el îți zice: Ce faci nene, nu acorzi prioritate? Și din 10 astfel de cazuri, dă peste un fraier sau doi care pun botul și, speriați că vor chema poliția și îl vor lăsa fără carnet pentru neacordarea de prioritate, sar cu banul.
Morala: NICIODATĂ să nu dai bani unui șofer, chiar dacă este vina ta la un accident. De asta e asigurarea RCA. Dacă ești amenințat că dacă nu dai bani cheamă poliția, se numește șantaj, așa că tu trebuie să chemi poliția. Dacă ești tare în gură și văd că nu au ce să facă, dacă îi mai și ameninți cu poliția, vor fugi mâncând pământul. Nu strică să le faci și poze la mașină ca să vadă că nu ți-e frică de ei. (foto arhiva)
Sursa: 4tuning.ro