AcasăActualitateSocialATENŢIE - Cum îţi dai seama că salonul cosmetic în care mergi...

ATENŢIE – Cum îţi dai seama că salonul cosmetic în care mergi este o bombă cu viruşi

spot_img

DISTRIBUIȚI

Suma investită în reclamă şi publicitate sau tarifele piperate nu sunt neapărat semne că salonul la care mergi e de încredere. Diferenţa între un salon sigur şi o „bombă“ poate fi făcută urgent, potrivit unui „îndreptar“ banal.

Lucrurile au evoluat, cele mai multe dintre saloanele de înfrumuseţare au consumabile de unică folosinţă, instituţiile cu atribuţii de control trec mai des pragul acestor obiective, însă, pe principiul „paza bună trece primejdia rea“, cel mai bine ar fi să manifeşti atenţie la detalii. Starea generală a obiectivului este un prim semn, spun inspectorii sanitari. Pavimentul să fie curat, zugrăveala, în stare bună, suprafeţele cel puţin şterse de praf, o notă generală de curăţenie poate fi semnul că patronul manifestă grijă pentru respectarea condiţiilor igienico-sanitare.

„Astea sunt primele lucruri care-ţi sar în ochi. Evident că dacă mergi la coafor şi constaţi că mantaua se curăţă de păr cu peria, după care se refoloseşte, nu se pune, în cazul în care nu este de unică folosinţă, în dispozitivul pentru rufe murdare, îţi pui un semn de întrebare. Îi mai cade coafezei o perie pe jos şi o aşează cu nonşalanţă pe masa cu ustensile, ca şi cum nimic nu s-a-ntâmplat, este din nou un semn că lucrurile nu se fac aşa cum trebuie. Aspectul general al personalului este iarăşi un indiciu. Te uiţi cât este de îngrijit, cât de mari are unghiile, în ce stare sunt“, ne pune pe gânduri medicul Mădălina Madan, inspector de sănătate publică.

Deşi nu ştiu câţi dăm importanţă acestui gest, ar trebui să urmărim şi dacă personalul îşi spală mâinile după fiecare client. Fiecare masă de lucru are, conform normelor, propria chiuvetă, iar dacă nu peste tot se întâmplă aşa, într-un colţişor ar trebui să zărim măcar una, care se mai şi foloseşte. Sterilizarea instrumentarului, ne mai spun inspectorii sanitari, se realizează astăzi mult mai uşor. Pentru instrumentarul folosit pentru manichiură şi pedichiură se foloseşte pe scară largă sterilizarea cu quartz sau aer cald, de obicei în faţa clientului, sau metoda imersiei în soluţie chimică. Pentru perie şi piepteni se folosesc lămpi speciale, cu ultraviolete.

„Chiar şi existenţa afişajului care interzice fumatul, accesul cu animale etc. poate fi un indiciu al interesului pentru respectarea normelor“, mai spune dr. Madan. Respectarea normelor de conduită sanitară ar fi de ajuns să ferească atât personalul cât şi clienţii de probleme majore, cum ar fi contractarea de virusuri sau bacterii. În condiţiile unei igienizări temeinice a instrumentarului, chiar şi în cazul unui mic accident, în care pot surveni sângerări, ar trebui să nu avem pentru ce să ne facem probleme. „Condiţia să te trezeşti, cum spuneaţi, cu cine ştie ce infecţie este ca instrumentarul să nu fi fost bine sterilizat, după ce a fost folosit la o persoană infectată. În acest caz există acea fereastră imunologică de şase luni, în care nu prea ne dăm seama ce se întâmplă, dar după trecerea acestui interval investigaţiile de laborator sunt lămuritoare. Oricum, lucrurile s-au cam pus la punct“, a concluzionat medicul.

Adevarul.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA