Vremea mai caldă de la începutul intervalului, va intra într-un proces de răcire accentuată, în majoritatea regiunilor agricole. Acest fenomen ar putea afecta culturile agricole.
„Culturile de toamnă arată bine la acest moment, dar să nu uităm că iarna nu a trecut încă. Sperăm să nu dea vreun îngheţ în următoarea perioadă, pentru că, în această perioadă, principalul risc rămâne gerul”, a declarat, pentru Agerpres, directorul interimar al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Brăila, Traian Cişmaş.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -9…10°C, în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…10°C şi -15…-2°C, spre sfârşitul perioadei, mai scăzute cu 1…7°C comparativ cu normele climatologice.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între -9…15°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -20…5°C, cele mai scăzute valori înregistrându-se în zonele depresionare.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploaie, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului, în toate regiunile. De asemenea, în ultimele zile, în jumătatea de sud a ţării vor predomina ninsorile, local acestea fiind însemnate cantitativ.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare, pe întreg teritoriul agricol al ţării.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, la culturile de câmp şi pomi-viticole se va menţine repausul biologic pe aproape întreg teritoriul agricol. Totodată, în zilele cele mai calde, la cerealierele de toamnă vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de vegetaţie, îndeosebi în zonele de câmpie din vestul şi sudul ţării.
Sub aspect fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla la răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%).
La rapiţa semănată în epoca optimă se va semnala faza de înfrunzire (8-12 frunze), pe majoritatea suprafeţelor agricole.
În toate plantaţiile, speciile pomi-viticole îşi vor menţine stadiul de repaus vegetativ, acestea având o bună rezistenţă la condiţiile de iernare.
Recomandări de specialitate:• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
• Administrarea îngrăşămintelor organice şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi.
ATENTIE – Culturile agricole ar putea fi in pericol din cauza racirii accentuate a vremii!!!!
loading...