Te-ai hotărât să folosești prezervativul? Foarte bine! Acest gest simplu te va scuti de multe necazuri, printre care o boală cu transmitere sexuală sau o sarcină pe care nu ți-o dorești.
Iată 3 boli de care prezervativul nu te apără:
Infecția cu papiloma virus – HPV
Acesta este o boală la care sunt expuse mai degrabă femeile, dar bărbații sunt purtători.
Are o capacitate de propagare foarte mare și se transmite mai ales pe calea contactului sexual fără prezervativ. Pentru că poate sta în incubație și până la 10 ani, păstrându-și abilitatea de a putea fi transmis de la o persoana la alta, ca femeie, este necesar să-ți faci o examinare medicală anuală. În cazul în care testul este pozitiv, trebuie început imediat tratamentul.
Din păcate unele tulpini ale acestui virus pot provoca un cancer de col uterin, în timp ce altele generează negi sau papiloame, din fericire fără risc cancerigen.
Herpesul genital
La femei, primele simptome înseamnă apariția unor pete roșii în regiunea genitală sau anală care dau mâncărime, durere, usturime. Acestea se transformă în mici vezicule umplute cu lichid, care se sparg în câteva zile, lăsând locul unor leziuni superficiale foarte dureroase.
La bărbați veziculele și rănile se formează pe penis, pe scrot, în jurul anusului.
Dacă apare o durere puternică de cap, vomă, convulsii, dureri în articulații se impune de urgență vizitarea medicului. Se va face un test de sânge sau unul PCR, aceasta din urmă fiind o metodă mai costisitoare și mai complicată.
Tratamentul acestei boli are la bază folosirea cremelor cu substanțe antivirale (de ex. Aciclovir, Penciclovir).
Pediculoza pubiană
Numiți popular păduchi lați sau lăței, aceștia se pot transmite prin contactul sexual inclusiv protejat, și stau de obicei în zona pubiană, dar se pot cocoloși în gene și sprâncene, părul de pe piept sau chiar scalp. Provoacă mâncărimi îngrozitoare în zona genitală, care se întețesc în timpul nopții când aceste creaturi se hrănesc cu sânge. Scărpinatul și contactul iritant cu unghiile fac ca pielea să se îngroașe în zonă.
Trebuie știut că și folosirea în comun a hainelor sau a lenjeriei de pat cu o persoană infestată crește riscul de a contacta boala. Pentru tratament sunt necesare: șampon sau loțiune anume dedicate acestui scop, un pieptene foarte des pentru zona pubiană și o dezinfecție generală a hainelor și așternuturilor.