Ceea ce s-a întâmplat vineri seară la Paris a șocat o lume întreagă. Informațiile curgeau pe bandă rulantă. Numărul morților creștea alarmant. În acele momente, au existat multe știri contradictorii. Cu intenție sau nu, unele informații false au fost transmise în presă și distribuite pe rețelele de socializare.
Iată lista scurtă a informațiilor false, potrivit Le Monde:
1. Nu au fost uciși patru polițiști. Unele televiziuni și unele site-uri de știri au transmis informația potrivit căreia la Bataclan au fost uciși patru polițiști. Informația nu a fost confirmată de autorități. Un singur polițist a fost rănit, dar niciunul rănit, cel puțin la Bataclan. Sunt informații că un ofițer în civil a fost ucis într-un alt punct al atacului.
2. Nu au fost focuri de armă și victime la Les Halles, în Belleville, Trocadero sau Republica. Iată locurile unde au avut loc atacurile.
3. Pe Twitter a început să circule o imagine. Se susținea că este miting de sprijin în Germania în urma atacurilor teroriste din Franța. În realitate, era o imagine din arhivă de la o demonstrație a mișcării germane anti-imigrație.
4. O altă fotografie care a circulat era declarată a fi din sala de spectacole Bataclan, din 13 noiembrie. Este o imagine din Olympia din Dublin, publicată în 12 noiembrie.
5. O insultă la adresa Franței a devenit, de asemenea, virală. Însă, Donald Trump nu a insultat Franța vineri, ci era o postare din 7 ianuarie, în urma atacului de la Charlie Hebdo.
6. Nu a existat niciun raid la Strasbourg. A fost o minciună de pe un cont de Twitter publicată în 31 octombrie, când nici atunci nu a fost un asalt al poliției la Strasbourg.
7. Empire State Building nu a fost colorat în alb-roșu-albastru și Turnul Eiffel nu s-a stins în mod excepțional, ci a urmat programul normal.
sursă text şi foto dcnews.ro