Consiliul Naţional anual al PSD se reuneşte pe 8 și 9 noiembrie 2013, la Bucureşti, pentru a discuta subiecte politice la zi, printre care proiectul de lege privind descentralizarea. Prima zi a Consiliului a început cu Atelierele Viitorului – Statul Social Responsabil – Munca și Relația cu Sindicatele și Atelierul de dezbatere al Departamentului “Egalitate de Șanse și Familie”.
În cadrul Atelierelor Viitorului au fost abordate subiecte referitoare stimularea ocupării forței de muncă și dezvoltarea economiei sociale ca factor de dezvoltare durabilă. În acest context s-au adus în discuție situaţia și tendinţele privind șomajul în statele Uniunii Europene și în România, date și probleme privind munca românilor în străinătate, în special ridicarea restricţiilor, măsuri de menţinere a unei rate scăzute a șomajului din ţara noastră.
“Un punct important pe ordinea de zi a vizat angajarea tinerilor în muncă ca prioritate a politicii sociale a Uniunii Europene. Discuția s-a axat în jurul exerciţiului bugetar comunitar 2014-2020, a fondurilor europene și stimulării creării de locuri de muncă, perspectivei locurilor de muncă în agricultură și industria agro-alimentară, a iniţiativelor și preocupărilor naţionale în această materie. Un subiect sensibil, dar necesar, a fost asistenţa socială, unde au fost menționate măsurile de ajutorare și solidaritate cu familiile și persoanele vulnerabile (persoane bolnave, familiile sărace și cele care au avut de suferit din cauza unor fenomene naturale, persoanele cu handicap, copii orfani, bătrânii singuri etc.)”, declarat senatorul Liviu Marian Pop, Președintele Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială din Senat.
Finalul dezbaterii a fost încununat cu o serie de concluzii despre calitatea vieţii, puterea de cumpărare, creșterea salariului minim, indexarea pensiilor conform legii și a salariilor bugetarilor.
Tema centrală a celui de-al doilea atelier – “Egalitate de Șanse și Familie”, a fost despre Bune practici privind Egalitatea de Șanse și Familie, la care au participat personalități din mediul politic, academic, de cercetare cu preocupări în domeniu, societatea civilă, dar și reprezentanți ai sindicatelor și mass-media. Dezbaterea a fost coordonată de senatorul Gabriela Firea.
Subiectele discutate în cadrul atelierului au făcut referire la politicile publice privind protecția familiei și a copilului, practicile europene privind egalitatea de șanse, familia ca factor esențial în educația și realizarea copilului, responsabilitatea și normele privind înfăptuirea șanselor egale, și nu în ultimul rând poziția PSD în contextul modului de abordare a egalității de șanse.
Atelierele s-au desfășurat în ziua premergătoare lucrărilor Consiliului, care va începe sâmbătă 9 noiembrie, la București.