Aeroportul Zaventem din Bruxelles a fost evacuat marți dimineața după două explozii puternice ce au zguduit terminalul de plecări și au dus la cel puțin un mort și la zeci de răniți. Mai multe publicații spun că bilanțul este de cel puțin 11 persoane ucise.
ACTUALIZARE
Ministrul român de Externe a anunțat marți că face verificări pentru a afla dacă printre victimele exploziilor de la aeroportul din Bruxelles se află cetățeni români.
„Ca urmare a exploziilor înregistrate în cursul dimineţii de astăzi la aeroportul din Bruxelles, Ambasada României în Regatul Belgiei a întreprins în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile locale, inclusiv pe lângă autorităţile aeroportuare şi reprezentanţii biroului TAROM de la Bruxelles, în vederea obținerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanțele producerii incidentului şi cetăţenia persoanelor afectate.
Ambasada României în Regatul Belgiei menţine contactul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară de specialitate în limita competenţelor legale”, este comunicatul transmis de reprezentanții instituției.
Marți dimineață, două explozii au avut loc pe aeroportul din Bruxelles. Potrivit primului bilanț al presei, ar exista cel puțin 11 morți și peste 20 de răniți.
Deflagrațiile au avut loc înainte de controlul de securitate lângă ghișeul companiei American Airlines. Agenția Belga a transmis că s-au auzit strigăte în arabă și focuri de armă înaintea exploziilor.
10.21 Cursa Tarom spre BXL a fost redirecționată spre Amsterdam
10.22 O nouă explozie in Bruxelles, de data aceasta la metroul Maelbeek.
La Stampa scrie că atacul s-a soldat cu 11 morți și 25 de raniti, cifrele fiind vehiculate și de un radio belgian și de Anna Ahronheim, jurnalist I24 News ce a postat și imagini de la fata locului pe contul său de Twitter.
Traficul feroviar spre aeroport a fost suspendat și nicio aeronavă nu este lăsată să aterizeze. Cursele spre Bruxelles aflate în zbor au fost redirecționate spre alte aeroporturi.
Alex Rossi, jurnalist Sky News, aflat la fața locului, a spus că a auzit două “explozii foarte, foarte zgomotoase”. “Am putut simți clădirea mișcându-se. Era praf și fum… am mers spre locul de unde s-a auzit explozia și acolo erau oameni ieșind și părând foarte confuzi și șocați”.
Potrivit Luanei Rednic, fiica antrenorului Mircea Rednic, care era în aeroport, deflagrația a avut loc la salonul de plecări, înainte de controlul de securitate. Ea a spus într-o intervenție telefonică la Digi 24 că a auzit și focuri de armă.
„Ambele bombe au fost la plecări și înainte de controlul de securitate. M-a luat un domn, m-a tras de mână, m-a băgat în biroul lui și ne-am pus sub masă cu toți și am așteptat să mai vedem ce se întâmplă. Căzuse tavanul, era praf, fum, nu mai știu ce a fost. Am luat-o la fugă, m-a prins domnul și după vreo 15 minute s-a evacuat tot aeroportul. Acum suntem pe pistă. Nu am aflat nimic. S-au mai auzit focuri de arme. În afară că am văzut răniți pe jos, eram disperată sa ies mai repede”, a declarat Luana Rednic.
https://youtu.be/4NzUgIp2rk0
Precizări ale Ministerului de Externe
În continuarea informaţiilor făcute publice cu privire la exploziile
produse în cursul acestei dimineţi în Bruxelles, Ministerul Afacerilor
Externe face următoarele precizări:
MAE pune la dispoziția cetățenilor români afectați, precum şi rudelor
acestora, contactele telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32
(0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecționate
către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate
(CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul
mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la
Bruxelles +32(0)2 344 0854.
Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Regatul Belgiei,
este în legătură permanentă cu autorităţile locale în vederea obţinerii
unor elemente de noutate cu privire la existenţa unor cetăţeni români
afectaţi ca urmare a exploziilor din Bruxelles.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Regatul
Belgiei, menţine legătura permanentă atât cu reprezentanţii biroului TAROM
din România, cât şi de la Bruxelles.
Reiterăm totodată, faptul că cetățenii români care călătoresc în
străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (poate fi
descărcată gratuit din „App Store” şi „Google Play”), care oferă
informaţii, recomandări de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în
cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin
SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”
Alertă maximă
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Belgiei că autorităţile locale au decis instaurarea nivelului de alertă gradul 4, urmare evenimentelor de tip terorist, produse la data de 22 martie 2016, în aeroportul internaţional Zaventem – Bruxelles, care a şi fost închis pentru toate decolările şi aterizările programate, iar parte din cursele aflate deja în aer au fost redirecţionate către Amsterdam, inclusiv zborul TAROM – cursa RO 371 (Bucureşti – Bruxelles), care ar fi urmat să aterizeze la ora 09:20 (ora locală) pe Zaventem.
Astfel, nivelul de alertă teroristă pentru Regiunea Bruxelles Capitală a fost ridicat la nivelul maxim – „ameninţare serioasă şi iminentă”, iar nivelul 3 – ameninţare „posibilă şi credibilă”, este în vigoare deja și pentru restul teritoriului belgian.
Toate liniile de tren, metrou şi transport în comun, de suprafaţă şi subteran, sunt suspendate, iar circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultate, din cauza filtrelor de poliţie şi a mijloacelor specifice de intervenţie pe linia protecţiei civile.
Forţele de poliţie şi armata vor continua să fie prezente pe străzile capitalei, ca urmare a aplicării planului de urgenţă pentru astfel de situaţii.