AcasăActualitatePoliticATACURI FRANŢA - Care e simbolistica obiectivelor vizate de atentatele de la...

ATACURI FRANŢA – Care e simbolistica obiectivelor vizate de atentatele de la Paris

spot_img

DISTRIBUIȚI

Atentatele de la Paris vizează scuturarea din temelii a unităţii occidentale. O spune la RFI vicepreşedintele Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu. Fostul ministru al Apărării analizează simbolistica obiectivelor vizate de aceste atacuri.


Ioan Mircea Paşcu: Este ceva îngrozitor, eu sunt şocat de ceea ce s-a putut întâmpla. Sunt câteva lucruri care chiar aşa de la început, cu informaţiile disparate pe care le avem, ar trebui să ne reţină atenţia. Primul lucru este că s-a petrecut vinerea, care e echivalent cu duminică la musulmani. Poate e o legătură, poate nu e. A doua chestiune e că meciul era între Franţa şi Germania, cele două ţări care conduc practic Uniunea Europeană şi Europa. Al treilea lucru: carnagiul cel mai mare a fost la un concert al unei formaţii americane. Eu cred că toate aceste chestiuni nu sunt întâmplătoare şi vizează scuturarea din temelii a unităţii occidentale.

Rep.: Cum credeţi că au fost posibile atentate de o asemenea amploare într-o ţară care a trecut relativ recent printr-un episod oarecum similar? Să ne amintim de cazul Charlie Hebdo.
I.M.P.: Acum vreau să vă spun un lucru şi-l văd şi la Bruxelles, pentru că şi noi avem militari belgieni care păzesc sediul Parlamentului, instituţiile europene, alte obiective importante. Lucrurile intră într-o anumită inerţie, într-o anumită rutină, chiar în condiţiile în care nivelul de securitate a fost ridicat, dar după aceea, lumea se obişnuieşte şi cei care păzesc şi cei care sunt păziţi şi intră într-o anumită rutină. Asta a fost capitalizată, după părerea mea. E normal, e omenesc, nu poţi să stai la nivelul de vârf al atenţiei 360 de zile pe an şi probabil că s-a contat pe această chestiune şi s-a exploatat un moment de relaxare intervenit prin această rutină, inevitabil, aş spune, nu e vina nimănui aici, dar e inevitabil.

Rep.: La ce să ne aşteptăm mai departe din punctul de vedere al măsurilor de securitate?
I.M.P.: După părerea mea, nu ne putem aştepta la lucruri bune pentru cetăţeanul de rând, pentru că de fiecare dată când se întâmplă aşa ceva, observăm că după, măsurile se înăspresc, ele sunt luate prin prisma a ceea ce s-a întâmplat anterior şi nu reuşesc să prevadă lucrurile noi care s-ar putea întâmpla, o schimbare de tactică din partea teroriştilor şi aşa mai departe şi de fiecare dată, viaţa cetăţeanului de rând devine din ce în ce mai grea. Până la urmă, este un fel de victorie indirectă a celor care fac asemenea acte, întrucât ne fac viaţa mai grea şi ne pun în situaţii mai dificile decât cele de dinainte de asemenea atentate.

Rep.: Parisul urmează să găzduiască începând cu 30 noiembrie un eveniment important, Conferinţa asupra schimbărilor climatice. În opinia dvs., ce schimbă aceste atentate, înaintea evenimentului amintit?
I.M.P.: Eu cred că ceea ce ar trebui să se întâmple este să realizăm toţi în lumea occidentală, să zicem aşa, că Vestul în ansamblul lui, indiferent de liniile care ne despart, este privit ca o unitate şi este socotit ca un inamic. Eu aştept o mai mare unitate între ţările occidentale.
Sursă text şi foto rfi.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA