Pe principiul “băutura-i temelie, iar mâncarea- i fudulie”, românii par să-şi trăiască viaţa pe şapte cărări! Cum obişnuim să ne aghezmuim la toate sărbătorile, nunţile, parastasele, plus toţi sfinţii din calendar, am ajuns printre fruntaşii lumii la consumul de alcool. Un român bea lunar, în medie, 1,1 litri de bere şi 1,1 litri de vin, ţuică şi rachiuri naturale!
Parcă masa românilor nu e masă, dacă mâncarea nu este udată cu o ţuică sau cu un pahar de vin. Aşa se face că doar Rusia, Lituania, Republica Moldova şi Belarus iau faţa României într-un clasament mondial al celor care consumă cele mai mari cantităţi de alcool. Mai exact, bem anual peste 100 de litri de bere, 26 de litri de vin şi 3 litri de tărie.
„În anul 2014, consumul de băuturi alcoolice şi nealcoolice a reprezentat în medie, lunar, pe o persoană 4,8 litri apă minerală şi alte băuturi nealcoolice, 1,1 litri bere, 0,9 litri vin, 0,2 litri ţuică şi rachiuri naturale. Comparativ cu anul 2011 aceste niveluri au fost mai mari astfel: la apă minerală şi alte băuturi nealcoolice cu 4%, la bere cu 5,8%, la vin cu 2,5%, la ţuică şi rachiuri naturale cu 1,8%”, se arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS).
Cheltuielile totale de consum se ridicau, anul trecut, în medie, la 1.637 lei lunar/gospodărie, din care 7,7% erau pentru băuturi alcoolice şi tutun. Pentru produse agroalimentare şi băuturi nealcoolice erau alocate circa 40% din cheltuieli.
În perioada 2011-2014, produsele agroalimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut ponderea cea mai ridicată în totalul cheltuielilor de consum (40%), în scădere cu 1,7 puncte procentuale faţă de anul 2011.