AcasămodeleARE CU CE SE MÂNDRI – Pericei, singura comună din țară care...

ARE CU CE SE MÂNDRI – Pericei, singura comună din țară care a dat României doi premieri

spot_img

DISTRIBUIȚI

După ce în 2007 a intrat în Cartea Recordurilor cu o cunună din 45.000 de cepe, care a avut o lungime de 4.518 metri, comuna sălăjeană Pericei deține și un alt record: este singura comună din țară care a dat României doi premieri.

Este vorba de Iuliu Maniu, prim ministru al țării în perioadele 10 noiembrie 1928 – 7 ianuarie 1930, 13 iunie 1930 – 8 octombrie 1930 şi 20 octombrie 1932 – 12 ianuarie 1933, și Dacian Cioloș, desemnat marți, 10 noiembrie 2015, în funcția de premier de către președintele Klaus Johannis.

Potrivit istoricului sălăjean Marin Pop, cercetător științific în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, un ”record” asemănător poate fi consemnat în familia Brătianu, unde atât Ionel I.C. Brătianu, cât și fratele său, Vintilă, au ocupat, în perioada interbelică, funcția de premier al României. Ionel I.C. Brătianu apare în cărțile de istorie ca fiind născut pe moșia de la Florica (azi localitatea Ștefănești, județul Argeș), în timp ce Vintilă Brătianu s-a născut la București.

De altfel, nici Iuliu Maniu și Dacian Cioloș nu împart același loc de naștere: Iuliu Maniu s-a născut în orașul Șimleu Silvaniei, acolo unde tatăl său, Ioan Maniu, era un respectat judecător. La scurt timp după nașterea celui ce avea să devină unul dintre cei mai de seamă politicieni ai României, familia Maniu a început construcția la conacul de la Bădăcin, din comuna Pericei, fiind locul pe care Iuliu Maniu l-a considerat ”acasă” și unde venea, de la București, pentru a-și găsi liniștea tulburată de disputele politice din capitală.

La rândul său, Dacian Cioloș s-a născut la Zalău, acolo unde se stabiliseră părinții săi, însă locul lui de suflet era la Pericei, unde trăiau bunicii săi (părinții mamei). Bunicul său, Dumitru Brânduș, trăiește și azi și este singurul veteran de război din comună rămas în viață.

Pe lângă locul de suflet comun, cei doi premieri ai României împart și o coincidență uimitoare: numirea lor în funcție este legată de aceeași dată: 10 noiembrie: 10 noiembrie 2015 – desemnarea lui Dacian Cioloș; 10 noiembrie 1928, preluarea mandatului de către Iuliu Maniu.

Potrivit istoricului Marin Pop, şi contextul politic în care au ajuns în funcţie cei doi sălăjeni este asemănător, Iuliu Maniu ajungând în funcție la capătul unei crize politice, manifestate inclusiv prin adunări populare, oamenii cerându-i demisia prim-ministrului de la acea vreme, Vintilă Brătianu. Criza politică a început în 1927 când, pe de-o parte, Regele Ferdinand moare, fiind instalat la conducerea ţării regele Mihai, un copil de şase ani, înconjurat de o regenţă. Pe de altă parte, tot în acel an moare premierul liberal Ionel I.C.Brătianu. Funcţia de premier este preluată de fratele acestuia, Vintilă Brătianu, fapt cei nemulţumeşte pe ţărăniştii conduşi de Iuliu Maniu. Sub coordonarea acestora, încep adunările populare de protest împotriva guvernului, care culminează cu adunarea din oraşul – simbol Alba Iulia, din mai 1928, despre care istoricii vremii spun că a adunat la un loc 100.000 de participanţi. Pe fondul acestor nemulţumiri generale, regenţa îl desemnează pe Iuliu Maniu să formeze un nou guvern.

Comuna Pericei este cunoscută, astăzi, și datorită culturii cepei, care are aici o tradiție de câteva sute de ani. Încoronarea acestei tradiții a venit în 2007, când comuna a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă cunună de ceapă din lume, ce măsura 4.518 metri și era făcută din 45.000 de cepe. Tot atunci a fost dezvelit și singurul monument al cepei din lume, amplasat, simbolic, în curtea școlii, pentru a le aminti permanent copiilor despre tradiția locurilor lor natale.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA