AcasăNews AlertApjok Norbert (UDMR): "Schimbări în bine pentru mediul antreprenorial și economia din...

Apjok Norbert (UDMR): „Schimbări în bine pentru mediul antreprenorial și economia din România”

spot_img

DISTRIBUIȚI

Pentru a încuraja dezvoltarea unui mediu de afaceri sănătos, am elaborat un amendament, prin care companiile decid singure nivelul de impozit pe care doresc să îl plătească. Acestea pot alege între un impozit de 1% pe cifra de afaceri sau un impozit de 16% pe profit.

Am ajutat la elaborarea Legii Prevenției, una dintre cele mai importante legi pentru mediul de afaceri din România. Odată cu adoptarea acestei legi, organele de control nu pot amenda companiile la prima neregulă sesizată. Cu atȃt mai mult, ar trebui să ofere sugestii care să încurajeze companiile să își rezolve neregulile.

O altă lege care aduce beneficii mediului economic din țara noastră este legea, prin care, angajatorii primesc o subvenție de 250-300 de Euro pe lună, doar dacă angajează ucenici și absolvenți de școli profesionale.

Ca antreprenor, ajuns în Parlamentul României datorită voturilor maramureșenilor, mi-am dorit ca în cadrul acestuia să se voteze, cât mai urgent, o lege care să încurajeze mediul antreprenorial din România. Din păcate, la ora actuală, înființarea unei firme poate dura mai multe zile, dar, cu această lege votată de Parlament, o firmă s-ar putea înființa doar într-o singură zi. La ora actuală, legea se află pe masa Curții Constituționale.

Alături de colegii din UDMR am elaborat mai multe soluții, care să încurajeze relansarea economiei cât mai repede posibil.

Conform reglementărilor actuale, subvențiile prin care guvernul a încercat să atenueze pierderea de venituri provocată de epidemia de coronavirus vor rula până la sfârșitul anului. Trebuie prelungite pe toată perioada stării de alertă măsurile adoptate pentru acordarea îndemnizațiilor de șomaj, măsurile de protecție a locului de muncă și amânarea plății ratelor la credite.

Următoarele măsuri trebuie aplicate până cel puțin în iunie 2021:

• acordarea unei subvenții de stat de 41,5% din salariul brut, pentru angajații care revin din șomajul tehnic, timp de 6 luni (în loc de cele 3 luni, cum este în prezent);
• sprijin din partea statului pentru salariile angajaților care lucrează cu program de muncă redus, cu 75% din pierderea salariului brut;
• ajutor de stat de 75% din valoarea îndemnizațiilor de șomaj tehnic plătite de întreprinderile mici și mijlocii în care reducerea activității se datorează epidemiei de Covid;
• sprijin pentru muncitorii agricoli sezonieri și pentru lucrătorii sezonieri din industria HORECA – în cazul pierderii de venituri în urma instituirii măsurilor de sănătate publică – cu o îndemnizație lunară egală cu 35% din salariul minim, care poate fi solicitată timp de 3-6 luni.

Firmele mici și mijlocii să beneficieze până la sfârșitul pandemiei de o subvenție de la stat în valoare de jumătate din salariul brut lunar, dar nu mai mult de 2500 de lei pentru a angaja persoane din categoria de vârstă sub 29 sau peste 50 de ani care anterior își pierduseră locul de muncă. Condiția acordării subvenției este ca angajații noi să fie menținuți pe locul de muncă timp de un an.

Programul IMM Invest pentru finanțarea fondului de rulment pentru IMM-uri trebuie să fie operat eficient și cu o procedură simplificată. Întreprinderile mijlocii să aibă acces la împrumuturi de 10 milioane de lei, întreprinderile mici la 2 milioane de lei, iar microîntreprinderile la 1 milion de lei, cu o garanție de stat de 90% și subvenție la dobândă de 100%. Creșterea fondurilor disponibile în programul IMM Invest la 20 de miliarde de lei, în primul semestru al anului 2021.

 

Comandat de Uniunea Democrată Maghiară din Romȃnia; Executat de ActualMM; Cod AEP: 13200002
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA