Chiar de ziua lui de naștere, Ștefan Hrușcă le va colinda băimărenilor. Renumitul interpret originar din Maramureș are programat un concert de colinde în mall-ul din municipiu, începând cu ora 19.
Cu această ocazie, fanii băimăreni vor avea ocazia să-i transmită personal urările, la împlinirea celor 58 de ani. De altfel, acesta nu este singurul concert pe care Hrușcă îl va susține în Baia Mare cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Un alt concert de colinde este programat în 18 decembrie, în Centrul Vechi din oraș, de la ora 18. În deschidere va colinda Grupul de Copii Am fost ș-om fi din Ieud. Evenimentul este inclus în programul din acest an al manifestării Iarna Băimăreană.
Ștefan Hrușcă s-a născut pe 8 decembrie 1957, în localitatea Ieud din Maramureș și este unul din cei mai apreciați interpreți români de folk. A cucerit publicul mai ales prin superbele colinde pe care le interpretează ca nimeni altul. A debutat în anul 1981 la Cenaclul Flacăra, iar în următorii trei ani a susținut deja 1000 de spectacole (împreună cu cenaclul). Din 1991 s-a stabilit la Toronto, în Canada, dar în fiecare iarnă vine în România pentru o serie de concerte de Crăciun.
Totul a început după 1981, odata cu debutul la Cenaclul Flacăra. Până atunci Ștefan a fost învățător la Școala nr. 1 din Borșa.
Până în 1984 când părăsește Cenaclul a obținut Marele Premiu al Muzicii Folk (1982), Premiul pentru Creație (1983), Premiul pentru Întreaga Activitate (1984).
Începe o perioadă cu multe colaborări, cu seria spectacolelor „Nocturne” susținute la Teatrul Țăndărică împreună cu Vasile Șeicaru și Radu Gheorghe. În toamna aceluiași an apare și primul LP „Rugă pentru părinți”. Între 1985 și 1989 numele lui a fost strâns legat de cel al lui Vasile Șeicaru, alături de care a cântat. Alte repere din acea perioadă ar fi participările la Festivalul cântecului politic (Berlin, februarie 1985/1987), cele 200 de spectacole susținute în doar doi ani sub Egida Filarmonicii din Arad alături de Șeicaru și Victor Socaciu, dar și apariția în 1986 a celui de-al doilea album „Urare pentru îndrăgostiți”.
Anul 1988 e marcat de prezența la Festivalul Garoafa Roșie de la Soci (Bulgaria) și mai ales de apariția albumului „Călători visători” împreună cu Vasile Șeicaru.
După căderea regimului comunist, în 1990 Hrușcă va susține primele concerte pe continentul Nord American, iar la sfîrșitul anului va lansa primul album de „Colinde”.
Casa de discuri Electrecord îi va acorda în 1991 premiul Discul de Aur pentru cele mai multe albume vândute („Colinde I”).
În decembrie 1991 Hrușcă se stabilește în Toronto, Canada.
După alți doi ani, în 1993 va apărea cel de-al doilea disc de colinde, „La săvârșitu’ Lumii”, pentru care va obține încă un Disc de Aur.
Din 1993 și până în 1997 au loc în fiecare an turnee de colinde în România.
„Ziurel de ziurel” – lansat în noiembrie 1995 – este al treilea disc de colinde al lui Hrușcă.
În vara aceluiași an 1995 se va reîntâlni pe scenă cu Vasile Șeicaru, în cadrul Galelor Costinești.
În 1996 – Premiul Uniunii Oamenilor de Artă pentru cele mai multe unități vândute din albumul „Ziurel de Ziurel”. În primăvara aceluiași an va lansa un album de creație, „Fostele iubiri”, pe versurile poetului George Țărnea.
În toamna lui 1996, mai exact în septembrie, va avea loc Ediția I a Festivalului de Muzică Folk „Meșterul Manole” al cărui ințiator și director artistic este Ștefan Hrușcă.
În decembrie 1997 va susține un Turneu de Colinde în Canada și Statele Unite, alături de George Natsis.
De-a lungul carierei, artistul a concertat în lumea întreagă din SUA până în China, Germania, Coreea de Nord, Bulgaria, Ungaria, Rusia, Canada, Austria, Republica Moldova.
În anii 2000 Hrușcă a lansat o serie de alte albume: Sfântă-i sara de Crăciun (2001), 20 de ani (2001), Crăciunul cu Hrușcă (2001), Iarăși flori dalbe (2005) sau Balade speciale (2007).
Adrian Tudor