În data de 8 ianuarie se împlinesc cinci ani de la operaționalizarea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare în Maramureș, prin cele patru echipaje din municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației, respectiv orașul Vișeu de Sus.
Pe parcursul celor cinci ani care au trecut de la înfiinţare, medicii, asistenţii şi pompierii-paramedici S.M.U.R.D. au intrat în conştiinţa maramureșenilor ca simboluri ale speranţei, ale ajutorului venit rapid în cele mai grele clipe. Personalul serviciului a fost la datorie 24 de ore din 24 şi a intervenit cu profesionalism şi promptitudine pentru salvarea celor aflaţi la nevoie.
La ceremonia care a marcat operaționalizarea S.M.U.R.D. Maramureș au participat Attila Cseke, la acea dată ministrul Sănătății, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în același minister, col. Petru Dican, inspectorul șef de atunci al I.S.U. Maramureș, alături de parlamentari, oficialități județene și locale, respectiv reprezentanţi ai instituţiilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din județ.
Personalul S.M.U.R.D. Maramureş a primit „botezul focului” încă din primele clipe de funcţionare ale serviciului, fiind chemat în ajutor la un accident rutier, petrecut în apropiere de orașul Cavnic. 9 persoane aflate într-un microbuz şi-au văzut moartea cu ochii. Maşina a ieşit în decor într-o curbă periculoasă. A fost o intervenție desfășurată împreună cu Detaşamentul de Pompieri Baia Mare și Serviciul de Ambulanţă Județean. Echipajele S.M.U.R.D- unul de terapie intensivă şi unul de prim ajutor- au plecat direct de la ceremonia de inaugurare, care urma să înceapă pe platoul din faţa Palatului Administrativ. Răniţii au fost transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă, pentru investigaţii şi tratament.
Și la S.M.U.R.D. Vişeu de Sus alarma a sunat chiar în timpul ceremoniei oficiale de inaugurare a serviciului. Pompierii-paramedici au salvat atunci un bărbat cu fracturi la membrele inferioare, care căzuse între stânci, într-o zonă greu accesibilă, la circa 15 kilometri de oraș. După ce salvatorii l-au purtat cu targa pe o distanță de câțiva kilometri, bărbatul a fost transportat la Spitalul Orășenesc din Vişeu de Sus pentru investigaţii şi tratament.
Încă patru echipaje operaționalizate și intervenții complexe
Între 2011 și 2013, alte patru echipaje de prim ajutor au fost operaționalizate, ca urmare a eforturilor gen.bg.(r) Ion Pop, la acea vreme inspector șef al I.S.U. Maramureș, în orașul Târgu Lăpuș- în 01.12.2011, în comuna Fărcașa- în 12.12.2012, în comuna Bogdan Vodă, în 28.12.2012 și în orașul Borșa, în 18.08.2013.
În cei cinci ani de activitate, personalul S.M.U.R.D. Maramureș a efectuat intervenții din cele mai diverse și complexe. Printre acestea:
– acordarea primelor îngrijiri și transportul a 16 victime, inclusiv pe calea aerului, în urma celor două explozii de la Sighetu Marmației din 19.02. 2012;
– intervenția la accidentul aviatic de la Copalnic Mănăștur din 23.08.2014, soldat cu un decedat, un rănit grav, în urma prăbușirii unui avion de mici dimensiuni, cu doi ocupanți;
– intervenția la accidentul petrecut pe raza localității Ilba din 07.11.2014, soldat cu doi decedați și doi răniți;
– salvarea unui turist polonez, într-o acțiune comună cu Jandarmeria montană și Serviciul Salvamont, în urma unui accident petrecut în data 07.06.2014, în zona lacului Știol, la 28 de km de Borșa, la circa 1500 de metri altitudine, într-o zonă greu accesibilă;
– intervenția din zona “Pirită”, Baia Mare, la salvarea unei tinere agresate cu un topor, în data de 04.01.2015, în prima zi a acestui an.
Numărul și complexitatea intervențiilor personalului SMURD Maramureș au crescut de la 3872 de intervenții în 2010, la 6547 în 2014.
În cei 5 ani de activitate personalul SMURD Maramureș a efectuat peste 26 000 de intervenții, pe parcursul cărora au fost asistate tot atatea persoane.