Revista de cultură Nord Literar a aniversat 150 de apariţii şi 10 ani de organizare fără întrerupere a „Zilelor Revistei Nord Literar”. La ediţia aniversară a evenimentului, în Maramureş s-au adunat personalităţi marcante ale literaturii din întreaga Transilvanie.
Întâlnirea oamenilor de cultură a avut loc la finele săptămânii trecute în Sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean Maramureş şi a debutat cu un moment de reculegere ţinut în memoria unuia dintre fondatorii acestei publicaţii, secretarul general de redacţie, Augustin Cozmuţa.
„Dacă la început revista a avut un debut timid, de-a lungul anilor a devenit un nume de referinţă în cultura românească prin materialele de excepţie publicate dar şi prin autorii extrem de valoroşi care au semnat paginile. Nord Literar nu ar fi apărut dacă nu ar fi existat această necesitate de a scoate o revistă literară în Maramureş şi sigur că tentative au fost şi înainte, şi după. Nord Literar are, în jur, un grup foarte serios. Noi am vrut să scoatem o revistă care să fie sobră, care să nu se implice în polemici inutile, chiar dacă polemicile reuşesc pe moment să aducă cititori. Am încercat să găsim o linie, un echilibru în respectarea valorilor locale, naţionale şi să avem şi o prestigioasă pagină de traduceri”, a declarat directorul revistei Nord Literar, Gheorghe Glodeanu.
În cadrul evenimentului organizat vineri, 27 noiembrie, a fost lansat oficial numărul 150 al revistei. De asemenea, au fost acordate premiile revistei Nord Literar. În acest an, la categoria poezie, câştigători au fost desemnaţi Ion Pop şi Viorel Mureşan, la proză: Ioan Derşidan şi Victor Tecar, câştigători ai secţiunii critică şi istorie literară au fost: Mircea Popa şi George Vulturescu, iar premii speciale au obţinut Gheorghe Pârja pentru întreagă activitate şi Mircea Bochiş pentru contribuţii la realizarea grafică a revistei. Totodată, revista Nord Literar a primit mai multe diplome aniversare şi medalii jubiliare.
Tot vineri, poetul clujean Ion Pop a lansat un nou volum, Poeme 1966-2011. Manifestările dedicate acestui eveniment au continuat şi sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 10.00, când participanţii au vizitat mai mult obiective cultural-artistice din oraş.
Ana Pop