AcasăActualitatePoliticANALIZĂ - De ce sunt liberalii atât de impotenţi

ANALIZĂ – De ce sunt liberalii atât de impotenţi

spot_img

DISTRIBUIȚI

PNL înregistrează eşec după eşec şi nu reuşeşte să se remarce prin nicio acţiune politică. Adevărul a consultat mai mulţi specialişti în analiză politică pentru a explica motivele ineficienţei de care dă dovadă Opoziţia.

La 16 noiembrie 2014, Klaus Johannis era ales preşedinte al României, iar PNL, partid care a dat şeful statului, era în ascensiune. Au trecut zece luni de la momentul alegerii lui Klaus Johannis, iar liberalii se comportă, în continuare, ca un partid de mâna a doua, nicidecum ca partidul care a reuşit să câştige cele mai importante alegeri. Liberalii au arătat, la ultima moţiune de cenzură, că nu sunt în stare nici măcar să dea emoţii actualei Puteri, darămite să dărâme un Guvern.

„Opoziţia din Parlament arată ca o adunătură de oameni politici neexperimentaţi. Nu e prima oară când încearcă o mişcare politică împotriva premierului şi nu e nici prima oară când eşuează zgomotos. Nu ştim ce vor, care e construcţia pe care sunt gata să o pună în locul lui Victor Ponta şi nu ştim nici ce nume vor propune într-un eventual Guvern “, spune Dan Ionescu, specialist în comunicare politică.

Voturile trebuiau negociate la sânge

Explicaţiile liderilor PNL pentru eşecul moţiunii de cenzură sunt o altă dovadă a faptului că liberalii doar mimează că fac Opoziţie. În loc să-şi recunoască neputinţa de a-l schimba pe Victor Ponta de la Palatul Victoria, copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, au încercat să găsească tot felul de scuze pentru eşecul lor. Gorghiu a spus că de fapt scopul moţiunii a fost acela de a separa lumea politică între cei care îl susţin pe Victor Ponta şi cei care îl vor demis din funcţia de premier.

La rândul său, Vasile Blaga a vorbit de faptul că PNL avea soluţii pentru schimbarea Guvernului, dar nu a dorit să apeleze la acestea, precizând că moţiunea a avut misiunea de a limpezi apele şi de a arăta cine mai susţine un premier compromis, trimis în judecată.

„Negocierile cu parlamentarii care ar fi putut vota moţiunea au fost total ineficiente. Nu îmi explic de ce lideri politici cu experienţă din PNL nu au negociat la sânge voturile. Acest moment s-ar putea să se întoarcă împotriva Opoziţiei, să arate un nivel de impotenţă care sa îl legitimeze, într-un fel, pe Victor Ponta. Un moment psihologic greu de gestionat va fi data de 16 noiembrie 2015, atunci când se va împlini un an de la alegerea lui Klaus Johannis si îl va găsi pe Ponta premier. După acel moment psihologic s-ar putea ca lucrurile să se deterioreze abrupt“, crede Răzvan Prişcă, consultant politic.

La toate acestea se mai adaugă şi eşecul înregistrat în stradă. În paralel cu lipsa de susţinere în Parlament, liberalii au încercat să-şi arate puterea prin numărul susţinătorilor care au protestat în faţa Palatului Parlamentului, în timpul moţiunii, dar efectul a fost contrar. Cei 10.000 de oameni anunţaţi de conducerea PNL au fost, de fapt, de cinci ori mai puţini, iar Gorghiu şi Blaga nici măcar nu au trecut să salute simpatizanţii liberali, deşi se aflau la doar câţiva metri de Parlament. Sociologul Sebastian Lăzăroiu spune că scopul mitingului PNL a fost unul de la început greşit. „Decât să facă miting pentru o moţiune fără şanse, mai bine scoteau oamenii pentru votul prin corespondenţă“, a spus Lăzăroiu.

Repetă ce vrei să faci

Concluzia generală este trasă de sociologul Vasile Dâncu, care crede că PNL duce lipsă de o nouă generaţie de lideri, de comunicatori şi de un program coerent. „Partidele nu şi-au construit o nouă generaţie de lideri, chiar dacă unul dintre partide are în faţă ca şi copreşedinte o femeie tânără. Un lider trebuie să aibă un discurs care să creeze simpatie, să se mişte natural. Liderii se cultivă. Totodată, eu nu văd la PNL o perseverare asupra unui program. Au lansat prin februarie un asemenea program, dar nu au continuat să discute despre el, spre deosebire de Ponta care încă vorbeşte de programul USL şi din când în când menţionează: «am mai făcut asta, am făcut şi asta». Repetă ceea ce vrei să faci. Nu trebuie să vorbeşti de proiectul tău doar de o sută de ori, ci de zece mii de ori. Trebuie purtători secundari de mesaj. Nu poţi să trimiţi la TV oameni nespecializaţi. Trebuie oameni pentru fiecare temă“, spune Dâncu.

Liberalii trec de la moţiune la greva japoneză

Alina Gorghiu a anunţat că parlamentarii PNL vor intra de luni în grevă japoneză pentru a protesta faţă de tergiversarea adoptării unei legi a votului prin corespondenţă, exact tema moţiunii de cenzură a PNL din luna iunie. „Mergem la muncă, dar vom critica povestea cu votul prin corespondenţă pe toate canalele“, a afirmat copreşedintele PNL. Decizia liberalilor pare una neinspirată, lucru subliniat de sociologul Sebastian Lăzăroiu. „Degeaba fac acum grevă japoneză în Parlament şi arată că le pasă de votul prin corespondenţă. Mai e o lună şi pe urmă vor da din umeri ca n-a ieşit. Vor arunca vina pe PSD, dar PSD nu pierde nimic“, a explicat Lăzăroiu.

„Să vrei vot prin corespondenţă, să faci moţiune pentru vot prin corespondenţă, iar apoi să faci grevă japoneză pentru acest lucru. Nu se poate abandona un asemenea proiect. Adică, preşedintele tău să-şi dea demisia (n.r. Mihai Voicu şi-a dat demisia de la Comisia de Cod Electoral) şi să nu vrei să pui preşedinte. Trebuie să fii consecvent: nu doar pe partea de comunicare, ci şi prin acţiune“, a opinat şi Dâncu.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA