AcasăActualitateSocialAN Apele Române recționează după apelul deputatului Bud. La Sălsig și Gârdani,...

AN Apele Române recționează după apelul deputatului Bud. La Sălsig și Gârdani, albia râului Someș va fi stabilizată.

spot_img

DISTRIBUIȚI

În ziua de 31 ianuarie a.c., deputatul Nicolae Bud (Colegiul Codru-Chioar) a adresat o interpelare ministrului Mediului, Laszlo Borbely în legătură cu prăbușirea malului râului Someș pe teritoriul comunelor Sălsig și Gârdani. Ca urmare a acestor fenomene, în ultimii ani, în Gârdani, 50 de hectare de teren arabil au ajuns dincolo de râu, fiind exploatate de balastierele din apropiere, a căror activitate are consecințe nefaste asupra zonei.La Sălsig, ruperea malului pune în pericol o investiție europeană de mare importanță pentru comunitate – stația de epurare. Din păcate, se arată, în interpelarea deputatului maramureșean, Apele Române Cluj Napoca n-a intervenit până în prezent ca să ia măsurile ce se impun.

În urma acestui demers, pe 14 februarie, SGA Maramureș și autoritățile locale au intreprins verificări la fața locului, constatând că lucrurile se adeveresc întru-totul: terenul comunității din Gârdani s-a micșorat cu 50 de hectare, iar al celei din Sălsig cu 5 hectare în vreme ce acolo persistă ”eroziuni cu caracter evolutiv”. Despre balastiere s-a spus că exploatarea agregatelor minerale este necesară pentru a realiza decolmatarea în vederea asigurării capacității de scurgere a albiei pentru menținerea cursului râului. Situația eroziunilor este evidențiată și monitorizată de cadastrul apelor prin cartarea din teren.

Zona Sălsig-Gârdani este cuprinsă în proiectul ”Amenajarea râului Someș pe tronsonul Ulmeni-Apateu”, aflat în execuție. În răspunsul trimis deputatului Nicolae Bud de către cei de la Administrația Națională Apele Române, semnat de directorul Csaba David, se menționează că s-a evaluat și fundamentat, împreună cu proiectantul, obiectivul de investiție menționat mai sus, fiind cuprinse toate lucrările necesare stabilirii albiei și consolidarea malurilor în zona respectivă. Documentația va fi înaintată Ministerului Mediului pentru avizare și obținerea finanțării. Deasemenea, în planul tehnic al SGA Maramureș vor fi cuprinse  lucrări de decolmatare în vederea devierii cursului râului Someș spre malul opus localităților în vederea scăderii intensității fenomenului de erodare a malului.
Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA