AcasăEvenimentAMENINȚARE – Focar de rujeolă la marginea Maramureșului, boala contagioasă fiind răspândită...

AMENINȚARE – Focar de rujeolă la marginea Maramureșului, boala contagioasă fiind răspândită de țigani în Cluj și Bistrița Năsăud

spot_img

DISTRIBUIȚI

Din primele informaţii este vorba de o comunitate de romi nomazi care practică cerşitul undeva la limita dintre judeţele Cluj și Bistrița Năsăud. Ei sunt cei care au făcut posibil ca virusul deosebit de contagios să ajungă şi în judeţul Cluj. Au fost deja confirmate 40 de cazuri de rujeolă (mai cunoscută drept pojar) în comunitatea de romi.

40 dintre romii bistriţeni care circulau frecvent la cerşit între Bistriţa-Năsăud şi Cluj suferă de pojar, informaţia fiind confirmată de cei de la Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.

Unii dintre ei au fost chiar şi internaţi în spital – cei mai mulţi dintre copiii romi nici nu fuseseră vaccinaţi împotriva acestei boli şi, din cauza drumurilor pe care cerşetorii romi le-au făcut între cele două judeţe, boala s-a răspândit cu repeziciune şi în judeţul învecinat.

Un medic a fost trimis de Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud în respectiva comunitate, pentru a-i vaccina pe romi.

Cunoscută popular drept „pojar”, rujeola este caracterizată de simptome precum febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupție ca para focului. Virusul care o provoacă este unul de tip ARN, strâns înrudit cu virusurile pestei bovine și al răpciugii canine.

Boala se răspândeşte foarte rapid, prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale pe care persoana infectată le împrăștie în jur în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii.

Deşi iniţial era răspândită doar la cei mici, fiind considerată una dintre „bolile copilăriei” – rujeola semnalată în comunitatea de romi din Bistriţa-Năsăud s-a manifestat de această dată şi

Dacă Direcția pentru Sănătate Publică Bistrița-Năsăud susține că este vorba despre 40 de cazuri confirmate, potrivit unui comunicat de presă remis de Ministerul Sănătății au fost confirmate 79 de cazuri în județele Bistrița-Năsăud și Cluj.

„Ministerul Sănătății face apel la personalul medical din teritoriul implicat în procesul de vaccinare al copiilor și la mediatorii sanitari de a intensifica acțiunile de vaccinare și de recuperare a copiilor nevaccinați. De asemenea, MS solicită părinților să nu refuze vaccinarea și să se prezinte cu copiii la vaccinare”, este mesajul transmis de Ministerul Sănătății.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA