Preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 26 Maramureş, judecător Maria Codrea şi reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în desfăşurarea şi organizarea alegerilor parlamentare au procedat astăzi, 6 decembrie a.c., la instruirea preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare din zona Baia Mare. Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul, potrivit delimitării făcute conform legii.
Cetățenii Români cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în străinătate, își exercită dreptul de vot la una din secțiile de votare din țara în care și-au stabilit domiciliul sau reședința.
Cetățenii Români cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința într-o țară în care nu sunt înființate misiuni diplomatice sau oficii consulare și în care nu au fost organizate secții de votare, își pot exercita dreptul de vot la una din secțiile de votare din orice țară care face parte din respectivul colegiu uninominal.
Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, precum şi persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii votează la secţia de votare la care îşi desfăşoară activitatea, după înscrierea lor în lista electorală suplimentară, doar dacă domiciliază pe raza acelui colegiu uninominal pentru Camera Deputaților în care se află secția de votare respectivă și sunt arondați, conform domiciliului în altă secție de votare a aceluiași colegiu uninominal pentru Camera Deputaților.
Candidaţii pot vota la oricare dintre secţiile de votare din cadrul colegiului uninominal în care candidează.
Cetăţenii români cu domiciliul în România votează numai în baza următoarelor documente de identitate: carte de identitate; carte de identitate provizorie; buletinul de identitate; carnetul de serviciu militar – în cazul elevilor din școlile militare.
Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
Au drept la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi la un singur vot pentru alegerea Senatului cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv.
Alegatorii din străinătate votează pe baza pașaportul simplu, însoţit de orice alt document emis de autorităţile străine, care dovedeşte reşedinţa, în cazul cetăţenilor români cu reşedinţa în străinătate; paşaportul simplu cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate – în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate;paşaportul diplomatic sau de serviciu – în cazul membrilor reprezentanţelor diplomatice.
NU SE UTILIZEAZĂ CĂRŢILE DE ALEGĂTOR LA ALEGERILE PARLAMENTARE DIN 9 DECEMBRIE.
În ziua alegerilor, activitatea biroului electoral al secţiei de votare începe la ora 6.00. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa celorlalţi membri şi, după caz, a persoanelor acreditate, verifică: urnele; listele electorale; buletinele de vot; ştampilele.
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare consemnează în procesul-verbal: numărul persoanelor înscrise în copiile listelor electorale permanente; numărul buletinelor de vot – separat pentru Camera Deputaţilor şi Senat; numărul ştampilelor cu menţiunea „VOTAT”. După încheierea acestei operaţii preşedintele închide şi sigilează urnele, aplicând ştampila de control a secţiei de votare.
În ziua votării, între orele 7.00-21.00, sunt interzise comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare.
În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi şi de delegaţii şi observatorii acreditaţi, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.
Pentru menţinerea ordinii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va avea la dispoziţie mijloacele de ordine necesare, asigurate de primar şi de prefect, împreună cu reprezentanţii Ministerului Administraţiei ţi Internelor.
Votarea începe la ora 7,00 şi are loc până la ora 21,00, când secţia de votare se închide. Pe uşa secţiei de votare se vor afişa orele între care se desfăşoară procesul de votare.
Accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Fiecare alegător prezintă actul de identitate biroului electoral al secţiei de votare. Biroul electoral al secţiei de votare verifică dacă alegătorul este înscris în copia de pe lista electorală permanentă, după care alegătorul semnează în listă la poziţia destinată acestuia. În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă, preşedintele sau un membru al biroului electoral al secţiei de votare îi încredinţează alegătorului buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT“.
Accesul în cabina de vot cu orice tip de aparate, în scopul înregistrării sau preluării de imagini, este interzis. Alegătorii vor vota separat în cabine închise, aplicând ştampila care poartă menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele şi prenumele candidatului pe care îl votează.
După ce au votat, alegătorii vor îndoi buletinele, astfel ca pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară, şi le vor introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă.
Îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea acestuia. La cererea alegătorului, în cazul în care acesta a aplicat greşit ştampila cu menţiunea „VOTAT”, dar nu a introdus buletinul în urnă, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare îi poate elibera, numai o singură dată, un nou buletin, reţinând şi anulând buletinul de vot iniţial şi făcând menţiunea corespunzătoare în procesul-verbal al operaţiunilor de votare. Ştampila încredinţată pentru votare se restituie preşedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secţiei de votare care au fost desemnaţi de acesta, după care preşedintele sau un membru al biroului va aplica ștampila cu menţiunea „VOTAT“ pe buletinul de identitate, cartea de identitate provizorie ori carnetul de serviciu militar, sau timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT“ și data scrutinului, pe cartea de identitate, după caz.
Candidații nu pot însoți alegătorii în cabina de votare.
Pe durata votării se interzice membrilor birourilor electorale şi persoanelor acreditate să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală.
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau, în lipsa acestuia, locţiitorul este obligat să primească şi să înregistreze orice sesizare scrisă cu privire la nereguli produse în timpul procesului de votare, înaintată de membri ai biroului electoral al secţiei de votare, candidaţi, observatori acreditaţi, reprezentanţi acreditaţi ai presei scrise, radioului şi televiziunii, români şi străini, sau alegători prezenţi în secţia de votare pentru exercitarea dreptului de vot.
În afara membrilor birourilor electorale şi a candidaţilor, la toate operaţiunile din secţiile de votare, cât şi la toate operaţiunile efectuate de birourile electorale la toate nivelele pot asista: observatori interni – acreditaţi de către birourile electorale de circumscripție; reprezentanţi ai unor organizaţii străine – acreditaţi de către Autoritatea Electorală Permanentă şi reprezentanţi ai presei scrise, radioului şi televiziunii, români şi străini – acreditaţi de către Autoritatea Electorală Permanentă.
La ora 21,00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea secţiei de votare.
Persoanelor care la ora 21,00 se află în sala unde se votează li se permite să îşi exercite dreptul de vot. În acest caz, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are obligaţia de a informa biroul sau oficiul electoral care funcţionează la nivelul imediat superior cu privire la decizia de prelungire a duratei votării, de îndată ce adoptă o astfel de decizie, precum şi cu privire la închiderea secţiei atunci când perioada de prelungire se încheie, de îndată ce acest lucru se produce.