La videoconferinţa, de astăzi, 5 iunie a.c., a ministrului delegat pentru administraţie, Victor Paul Dobre cu prefecţii şi subprefecţii la care au participat şi membrii Comisiei judeţene tehnice cu atribuţii în coordonarea şi îndeplinirea organizării alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale din data de 10 iunie a evaluat modul de organizare a activităţilor din programul calendaristic.
Prefectul Sorin Rednic a spus: „Au fost distribuite în teritoriu, sub paza militarizată, buletinele de vot anulate şi ştampilate. Acestea au fost predate birourilor de circumscripţie teritorială,urmând să fie afişate la birourile secţiilor de votare. Astăzi, mâine şi poimâine se desfăşoară instruirea preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor secţiilor de votare. A fost asigurată funcţionarea generatorului de curent electric pentru alimentarea Palatului Administrativ, în cazul unor deficienţe în sistemul de alimentare cu energie electrică. Angajaţii Electrica vor asigura permanenţa şi funcţionarea acestuia încă din ziua de sâmbătă. A fost finalizată acţiunea de distribuire în teritoriu a copiilor după listele electorale permanente definitive. Toate materiale destinate procesului electoral ( buletine de vot, ştampile cu inscripţia „Votat”, timbre autocolante” etc) vor fi distribuite începând de vineri dimineaţă, pe rute, sub pază militarizată şi predate în baza unui proces verbal. Responsabilii din cadrul comisiei judeţene vor verifica modul de dotare al birourilor secţiilor de votare cu urne şi cabine de vot.
572 de cetăţeni comunitari cu drept de vot
La nivelul judeţului Maramureş sunt 572 de cetăţeni comunitari (din statele Uniunii Europene) care au drept de vot şi care ăşi vor exercita opţiunea electorală la birourile secţiilor de votare unde au stabilită reşedinţa. Aceste persoane cu drept de vot vor fi trecute pe listele electorale complementare şi îşi vor exercita votul numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ –teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul. Alegătorii comunitari pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea potrivit delimitării făcute şi unde sunt înscrişi în copia de pe listele electorale permanente, în copia de pe listele electorale complementare sau în lista suplimentară întocmită de primar. Votează la secţia de votare în a cărei rază îşi au domiciliul cetăţenii români cu drept de vot omişi din copia de pe lista electorală permanentă care se prezintă la vot şi fac dovada, cu actul de identitate, că domiciliază în raza secţiei de votare respective. Aceştia sunt înscrişi în lista electorală suplimentară întocmită de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare.
Secretarul de Stat, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, chestor principal de poliţie Nicolae Căbulea, a declarat că au fost înregistrate, de la începutul campaniei electorale, peste 1900 de incidente electorale. Cele mai multe fac referire la furtul de materiale electorale din zonele special desemnate prin dispoziţia primarului sau la distrugerea afişelor electorale. Din totalul incidentelor înregistrate, peste 85% au fost finalizate de către structurile teritoriale cu atribuţii în domeniu. De asemenea, sunt înregistrate peste 200 de sesizări referitoare cu privire la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase materiale, în scopul votării sau neacordării votului unor candidaţi, cele mai multe dintre acestea având loc în mediul rural.