Le-a fost dor băimărenilor de handbal, semn că această disciplină sportivă face parte din ADN-ul lor. Le-a lipsit doar câteva săptămâni și la prima ocazie au dat năvală spre sala polivalentă, acest adevărat templu al sportului local.Să spunem de la bun început că HCM Baia Mare și-a îndeplinit obiectivul fixat pentru acest meci, obținând victoria la o diferență de trei goluri care, cine știe, s-ar putea să conteze enorm în ecuația calificării în sferturile de finală. Acolo unde nu o vedea nimeni înaintea acestei partide, dar de acum înainte va fi inclusă în calculele calificării.
A fost un meci greu împotriva unei selecționate franco-spaniole la care au excelat exact vedetele de care ne temeam mai mult și le pomeneam într-o avancronică: Barbosa, Niombla, Zoqbi de Paula și Nze Minko, cu o mențiune în plus pentru inepuizabila Niombla.
La prezentare am putut vedea o echipă franceză în care erau nouă jucătoare de culoare, impresia fiind că în Baia Mare a venit o echipă dintr-o țară africană. De altfel, aproape permanent antrenorul a menținut în teren o formație alcătuită din cinci jucătoare de culoare și doar două albe. Până la urmă echipa noastră a învins gruparea afro-europeană, albele fiind peste negrese, dar trebui să dăm Cezarului ceea ce merită și să recunoaștem că tot o jucătoare de culoare, din fericire din tabăra noastră, Allison Pineau, a fost cea mai bună din teren.
Sportul e plin de paradoxuri. Allison Pineau a strălucit în această seară, franțuzoaica fiind principala contribuabilă la înfrângerea conaționalelor sale. Ba le-a mai pus o greutate în spate, înscriind ultimul gol în penultima secundă a meciului, dintr-o aruncare în poarta goală de la centrul terenului. Culmea ar fi ca acest gol să ducă la calificarea echipei noastre în sferturi!
A fost foarte grea prima repriză, în primul rând pentru că apărarea n-a funcționat iar în atac s-a aruncat mai mult în bare și în De Paula, decât în poartă. În minutul 18 era 6-11, după ce fiecare atac al franțuzoaicelor s-a finalizat cu gol. Am rămas în joc datorită lui Pineau care a înscris de șapte ori în prima repriză și la pauză diferența a fost de numai două goluri, 13-15. La această evoluție de excepție trebuie să menționez și inspirația antrenorilor care au trimis-o pe Munteanu în poartă și pe Alexandra Do Nascimento pe extremă în locul Adei Nechita.
Dar nu trebuie uitat nici faptul că în repriza secundă, aceeași tehnicieni, le-au ținut nepermis de mult în teren pe Louis Abbing și Valentina Elisei, chiar dacă a existat riscul să piardă partida datorită jocului anost al celor două. Ca să nu spunem mai mult. N-au apelat la Marin și Tănăsie preferând să joace cu cele două vedete, dar asta e altă treabă.
Repriza secundă a început la fel ca prima, nu s-a văzut niciun reviriment în jocul băimărencelor. Abia după ce Melinda Geiger și Do Nascimento au înscris gol după gol, putem vorbi de o adevărată schimbare la față a echipei. Din minutul 40 HCM a preluat conducerea și pe tabelă, 20-19, și de aici înainte, chiar dacă emoțiile nu s-au risipit, fetele noastre au știut cum să gestioneze finalul meciului și să câștige primele două puncte.
A fost o perioadă în care echipa oaspete n-a renunțat la gândul victoriei, a reușit să se mențină la maximum două goluri diferență, ba chiar a egalat, 24-24, surprinzând defensiva băimăreană prin repuneri și reluări foarte rapide. Să nu uităm aportul decisiv al Paulei Ungureanu, cu două intervenții extraordinare, care ne-au amintit de ce este unul dintre cei mai buni portari din lume în 2015. De altfel, la ratarea Alexandrinei Barbosa din situația de unu la unu pe semicerc, acesteia i-au cedat nervii și a primit cartonaș roșu, mergând la vestiar cu două minute mai repede decât colegele sale.
A fost o atmosferă superbă în sala arhiplină. Au venit mulți pătimași ai handbalului, cu toată vremea câinească de afară. Nu au de ce regreta alegerea făcută, o astfel de încleștare rămâne cuibărită în minte pentru multă vreme. Impulsionați de galeria lui Simi, cei aproape 3.000 de spectatori au încurajat frenetic echipa purtându-o spre victorie, chiar dacă în câteva momente au fost puțin mai apatici, cel mai probabil din cauza evoluției neconvingătoare a formației noastre.
Nimic de adăugat față de ireproșabilul arbitraj prestat de către cei doi sârbi delegați la această partidă.
”Mă bucur că am putut ajuta echipa și că la final scorul a fost în favoarea noastră” a declarat la final Paula Ungureanu.
”Am făcut ca meciul să fie mai interesant” a glumit în Gabi Szucs când a fost întrebată de prestația echipei din prima repriză, dar tot ea a revenit: ”Trebuie să evoluăm mai concentrate, să reducem greșelile și să ne facem jocul nostru, cel pe care îl pregătim la antrenamente”.
”A fost un joc de spectacol ca toate din Liga Campionilor, cu răsturnări de scor. Ne bucurăm pentru prima victorie, primele două puncte în grupa principală. Dacă vrem să mergem mai departe avem nevoie de cât mai multe puncte pe teren propriu și ar trebui să câștigăm și în deplasare” a concluzionat antrenorul Aurelian Roșca pentru DigiSport.
În celelalte partide din Grupa prinicpală 1, Rostov pe Don a trecut cu 23-21 de Ferencvaros -Rail Cargo Hungaria, iar Larvik HK a dispus cu 28-19 de Thuringer HC, pentru care Eliza Buceschi a înscris cinci goluri.
În clasament, pe primul loc se află Rostov pe Don, cu 10 puncte, urmată de FTC-Rail Cargo Hungaria, 7 p, Larvik, 6 p, Fleury Loiret Handball, 4 p, HCM Baia Mare, 2 p, Thuringer HC, 1 p.
În următoarea etapă HCM Baia Mare va juca în deplasare cu Thuringer HC, pe 16 ianuarie.
HCM Baia Mare – Fleury Loiret 31-28 (13-15)
- Ungureanu, Munteanu – portari; Abbingh 5, Ardean 2, Do Nascimento 7, Geiger 5, Jezic 2, Marin, Nechita, Perianu, Pineau 10, Preda, Szucs, Tănăsie, Tătar, Vizitiu.
- Antrenori: Aurelian Roşca și Ioan Băban
- Fogeea, Zoqbi De Paula – portari; Agathe 1, Bruneau, Barbosa 6, Chavez 1, Cisse, Devile, Grimaud, Houette 3, Kamdop 2, Lopez Herrero, Nianh, Niombla 10, Nze Minko 4, Tounkara 1. Antrenor: Frederic Bougeant
- Au arbitrat fără greșeală sârbii Aleksandar Pandzic și Ivan Mosorinski.
- Delegat al Federației Europene de Handbal a fost austriacul Klaus Lang.
Grigore Ciascai