Al doilea tur al alegerilor legislative din Franta aduce majoritatea absolută pentru Partidul Socialist, care obţine 312-326 din cele 577 de mandate din Adunarea Naţională, pentru prima dată după 1981. Turul al doilea a fost organizat in 541 de circumscriptii din totalul de 577.
După ce Francois Hollande a devenit al doilea preşedinte socialist al celei de a V-a Republici Franceze, Partidul Socialist a obţinut pentru a doua oară în istoria sa majoritatea absolută în Adunarea Naţională. Alături de micii lor aliaţi, socialiştii au obţinut până la 326 de mandate din totalul de 577. Premierul Jean-Marc Ayrault a mulţumit francezilor pentru că “au ales coerenţa” şi au oferit o “majoritate solidă guvernului”.
Extrem de important a fost că miniştrii guvernului Ayrault au reuşit să facă faţă provocării premierului: pentru menţinerea în funcţie trebuiau să câştige alegerile în circumscripţia lor. Cu toţii au reusit această performanţă, ceea ce legitimează şi mai mult guvernul în ochii francezilor.
Partidul Socialist a obţinut victorii la legislative în 1981, 1988, 1997. Doar în 1981, odată cu alegerea lui Francois Mitterrand, victoria a fost într-atât de clară precum cea obţinută în acest an.
Deputaţii Frontului Naţional, de extremă dreapta, se reîntorc în parlament, unde nu au mai fost aleşi începând din 1997. Este drept că naţionaliştii nu vor avea decât 2-4 deputati. Unul dintre ei este Marion Marechal-Le Pen, nepoata Marinei Le Pen, preşedinta partidului. Aceasta din urma a pierdut alegerile în faţa contracandidatului socialist din circumscripţia sa. Alegerile legislative în Franţa se desfăşoară în două tururi de scrutin, favorizând bipartidismul. Dacă într-o circumscripţie un candidat obţine mai mult de 50% dintre voturi, acesta este declarat câştigător şi nu se mai organizează cel de-al doilea tur. Pentru a ajunge în turul doi, candidaţii trebuie să convingă mai mult de 12,5% din alegătorii înscrişi pe liste.
Pentru prima dată, ecologiştii francezi vor reuşi să creeze un grup parlamentar în Adunarea Naţională. Ei au 16 deputaţi, cu unul mai mult decât limita de 15 necesară constituirii unui grup parlamentar. Lidera ecologiştilor, ministru în actualul guvern, Cecila Duflot, a salutat “o dată mare şi frumoasa în istoria verzilor”. Miza constituirii unui grup parlamentar este extrem de importantă, deoarece ar permite asumarea unor posturi în cadrul comisiilor parlamentare, precum şi luări de cuvânt în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaţilor.
Alegerile de duminica au stabilit şi doua recorduri. A fost aleasă Adunarea Naţională cu cele mai multe deputate din istorie. Este vorba de depăşirea recordului de 107 de femei alese în parlament. Un alt record ţine de cea mai mare rată a abseteismului la alegerile parlamentare-44%, cel mai probabil din cauza organizării alegerilor parlamentare la un interval scurt după cele prezidenţiale, ceea ce duce la o saţietate în rândul electoratului.
Totodată, au fost alegerile care au dus la eşecul a doi fosti prezidenţiabili din 2007: socialista Segolene Royal (fosta parteneră a preşedintelui Francois Hollande) şi centristul Francois Bayrou. (sursa: cotidianul)