La sediul Asociației Caspev Baia Mare a avut loc astăzi o campanie de informare în cadrul proiectului “PUNE SUFLET PENTRU BUNICI“. Proiectul este derulat de Municipiul Baia Mare prin Direcţia de Asistenţă Socială, cofinanţat din fonduri europene și vizează acordarea de servicii medicale şi sociale la domiciliu pentru aproximativ 200 de vârstnici din municipiul Baia Mare.
În cadrul întâlnirii, primarul Cătălin Cherecheș a explicat rostul și rolul acestui proiect vital, dar și cum pot seniorii băimăreni beneficia de serviciile destinate lor. Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice dependente, expuse riscului de excluziune socială, prin asigurarea accesului la serviciile de îngrijire personală la domiciliu, acordate integrat cu alte servicii cum ar fi: servicii de îngrijire socio-medicală, servicii de recuperare/reabilitare (kinetoterapie, fizioterapie, logopedie), servicii de consiliere socială și de informare.
„Este un proiect care nu este menit doar să compenseze anumite servicii până vom avea construite cele 2 centre pentru vârstnici, este un serviciu pe care vrem să îl oferim în mod permanent tuturor seniorilor celor care au nevoie. Dorința mea nu este să îl luăm pe cel care are o problemă de sănătate, care nu are posibilitatea să se îngrijească acasă și să îl ducem într-un centru, pentru că ideal este să nu îl rupem din mediul, din casa lui, însă la domiciliu să îi putem oferi toată îngrijirea. Este o traumă, o suferință, să iei omul din casa lui, să îl rupi de toate amintirile lui, de viața lui și să îl pui, chiar dacă în condiții foarte bune, într-un centru. Cele două sisteme trebuie să funcționeze în paralel, să se completeze”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Dispecerat telefonic, dar și sistem de transport pentru seniorii care au nevoie de ajutor
Cu ocazia întrunirii de astăzi, primarul Cherecheș a anunțat două noi viitoare proiecte, menite să vină în sprijinul seniorilor băimăreni.
„Începând de luna viitoare, toți seniorii orașului, vor avea un număr de telefon și un fel de dispecerat administrat de asistența socială, unde se vor putea adresa orice problemă au. Asta, pe lângă toate celelalte metode de comunicare modernă pe care le au la dispoziție. Dacă au o problemă de sănătate, dacă vor să întrebe ceva legat de administrația publică, să aibă posibilitatea asta.
Vrem să organizăm un sistem de transport cu câteva mașini pentru cei care se deplasează greu. Sunt unii cu probleme de sănătate care nu pot circula cu autobuzul sau nu le este la îndemână să apeleze la serviciile unei firme de taxi, mașinile de taxi nefiind specializate să transporte oameni cu probleme de sănătate. Vrem să avem acest serviciu, cu câteva mașini, să venim în folosul seniorilor care au nevoie de ajutor să se deplaseze la spital, la un cabinet medical sau unde au nevoie”, a declarat Cătălin Cherecheș.
Angajații de la asistență socială nu sunt simpli funcționari publici, trebuie să se implice în relația cu vârstnicii
Asta crede primarul Cătălin Cherecheș și speră să obțină prin intermediul derulării proiectului “PUNE SUFLET PENTRU BUNICI“.
„Sunt mulți vârstnici care au avut un accident vascular, au nevoie de recuperare, pe lângă sprijin la domiciliu, de la curățenie și până la alte activități necesare. Acesta este doar un pas. În plus, îmi doresc ca în cadrul acestui proiect colegii mei să învețe că nu sunt doar simpli funcționari, ci că trebuie să se implice direct în relația cu seniorii. Prefer să aibă colegii mei disponibilitatea, pe fiecare cartier în parte, să își creeze niștre centre, puncte unde cetățenii să vină, să se adreseze lor, să cunoscă fiecare cetățean din cartier. O comunitate o putem considera civilizată doar dacă arată că are grijă de bunici, respectiv are grijă să ofere educație copiilor. Noi, restul, între aceste două vârste, ne mai descurcăm. Dar ca să arătăm că suntem o comunitate, trebuie să demonstrăm că putem proteja și susține aceste două categorii importante, copiii și seniorii”, a mai spus primarul.
De proiectul “PUNE SUFLET PENTRU BUNICI“ pot beneficia persoane vârstnice de peste 65 ani din municipiul Baia Mare, care îndeplinesc una sau mai multe din următoarele criterii:
- se află în situații de dependență (datorate bolii sau unei dizabiliăți fizice)
- sunt lipsite de suport și necesită ajutor pentru efectuarea activităților de viață zilnice
- sunt expuse riscului de excluziune socială
Servicii oferite la domiciliu în cadrul proiectului “PUNE SUFLET PENTRU BUNICI“:
- Servicii medicale:
- monitorizarea parametrilor fiziologici
- acțiuni terapeutice
- acțiuni de îngrijire chirurgicală
- servicii medicale conexe (kinetoterapie, fizioterapie și logopedie)
2. Servicii sociale:
- acțiuni de sprijin pentru realizarea activităţilor de bază ale vieţii zilnice
Acte necesare accesării serviciilor socio – medicale la domiciliu:
- Cerere scrisă
- Copie CI/BI
- Copie cupon de pensie
- Adeverință de la medicul de familie
- Alte acte medicale din care să reiasă dacă suferă sau nu de diferite afecțiuni
- Declarație pe propria răspundere privind apartenența la grupul țintă al proiectului
Pentru informații suplimentare și înscrieri privind furnizarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu, vă rog să vă adresați:
Direcției de Asistență Socială Baia Mare
Municipiul Baia Mare, Str. Dacia nr. 1, județ Maramureș, cod postal 430406, România
Telefon/Fax: 0262 211 949 / 0262 211 959
Adresa e-mail: das@baiamare.ro
Și / Sau
Centrului Social Rivulus Pueris
Municipiul Baia Mare, România, Str. Ioan Slavici, nr. 1B , județ Maramureș, cod postal 430111, România
Telefon: 0733404149
ActualMM