AcasăLIFEŞTIAI? - Care este cauza tulburării obsesiv-compulsive

ŞTIAI? – Care este cauza tulburării obsesiv-compulsive

spot_img

DISTRIBUIȚI

AFLĂ O echipă de cercetători americani a descoperit că şoarecii cărora le lipsea gena Sapap3 au tendinţa să se supradezvolte, iar această supoziţie i-a făcut să considere că acelaşi grup de gene ar putea fi responsabil pentru instalarea tulburării obsesiv-compulsive la oameni.

AFLĂ Tulburarea obsesiv-compulsivă (obsessive-compulsive disorder, OCD) se poate manifesta într-o mulţime de forme, cum ar fi acţiunea repetitivă de spălare a mâinilor sau nevoia constantă de verificare a uşii de la intrare, potrivit Descoperă.

Echipa de cercetători, condusă de neurologii de la Universitatea Duke, din Durham, SUA, a prezentat faptul că şoarecii cărora le lipsea gena Sapap3 (ce formează sinapsele dintre neuroni), au tendinţa să se supradezvolte. Această supoziţie i-a făcut să considere că acelaşi grup de gene ar putea fi responsabil pentru instalarea tulburării obsesiv-compulsive la oameni.

În timpul unor investigaţii, autorii studiului au măsurat activitatea neuronală dintr-o anumită zonă a creierului cobailor, numită striat dorsolateral. Aici există celule cunoscute sub numele de neuroni de proiecţie striatali, ce joacă un rol important în coordonarea activităţilor de la nivelul întregului organism.

Cercetătorii au descoperit că şoarecii normali, comparaţi cu cei cărora le lipsea gena Sapap 3, erau hiperactivi, ceea ce poate explica de ce aceştia sunt predispuşi la activităţi repetitive. La o privire mai atentă, cercetătorii au descoperit că activitatea neuronală a rozătoarelor era influenţată de receptorul mGluR5 (receptor de glutamat metabotropic), activ în mod continuu la nivelul creierului şoarecilor cu OCD.

continuarea aici

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA