Calendar ortodox: Sfantul Nichita Marturisitorul, Episcopul Calcedonului
Calendar catolic: Sf. Gherman, ep. PP.
1358 – Începe insurecția antifeudală a țărănimii franceze – „Jacqueria” – condusă de Guillaume Cale .
1787 – A murit Johann Georg Leopold Mozart, compozitor, violonist şi organist austriac, tatăl celebrului compozitor W.A. Mozart (n.14.11.1719).
1889 – S-a născut G.F.Ciauşu, folclorist, cunoscut îndeosebi prin studiul etnografic comparatist „Superstiţiile poporului român în asemănare cu ale altor popoare vechi şi nouă” (1914), distins de Academia Româna cu premiul „Adamachi” (m.14.01.1963).
1913 – S-a născut George Macovescu, publicist, prozator, diplomat şi politician român.
1940 – Al Doilea Război Mondial: Belgia se predă Germaniei.
1948 – Printr-un decret al guvernului Petru Groza, Regelui Mihai și membrilor familiei regale li s-a retras cetățenia română.
1961 – A fost fondată organizația „Amnesty International”, preocupările acesteia fiind axate strict pe problemele persoanelor din penitenciare.
1964 – A fost creată Organizația pentru Eliberarea Palestinei (Ierusalim, 28 mai – 2 iunie 1964).
1968 – S-a născut Kylie Minogue, cântăreaţă americană.1968 – A fost rejudecat „Procesul Pătrășcanu”; Tribunalul Suprem i-a achitat pe toți membrii „lotului Pătrășcanu”, iar Lucrețiu Pătrășcanu a fost declarat erou național
1970 – A murit episcopul unit român Iuliu Hossu (FOTO), membru de onoare al Academiei Române (n.30.01.1885). S-a opus cu eroism la mascarada autointitulată întoarcerea credincioșilor greco-catolici români la . La 1 octombrie 1948, a dat un Decret de Excomunicare (ipso facto) a participanților la Adunarea de la Cluj, a celor 37 (de fapt au semnat doar 36 dintre participanți) de preoți greco-catolici, care urmau să hotărască ruperea greco-catolicilor români de Biserica Romei, la ordinul lui Stalin și al slugilor sale din România. La 28 octombrie 1948 a fost arestat și dus la vila patriarhală de la Dragoslavele, unde a fost ținut închis, sub pază, ca și ceilalți episcopi greco-catolici arestați, în foame și frig. Atât autoritățile comuniste cât și conducerea Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Iustinian Marina personal, i-au propus scaunul de mitropolit al Moldovei, în schimbul renunțării la credința catolică. Refuzând trecerea la ortodoxie, Episcopul Iuliu Hossu a fost transferat mai întâi la Mănăstirea Căldărușani, iar în 1950, la penitenciarul din Sighet. În anul 1955, a fost dus la Curtea de Argeș, iar în anul 1956, la Mănăstirea Ciorogârla, apoi din nou la Căldărușani, unde a stat cu domiciliu obligatoriu până la sfârșitul vieții. Aici, s-a consacrat rugăciunii, meditației și unei munci dificile, în clandestinitate, pentru viitorul Bisericii Greco-Catolice, interzise. La 28 aprilie 1969, a fost creat cardinal in pectore de către Papa Paul al VI-lea pentru că datorită regimului din acea vreme o astfel de titulatură, făcută public, i-ar fi făcut rău. Papa a dezvăluit faptul că episcopul Iuliu Hossu a fost creat cardinal, la scurt timp după decesul său, la 5 martie 1973.
1971 – A fost lansată stația interplanetară sovietică „Marte-3″; a devenit satelit artificial al acestei planete la 2.XII.1971 și a depus pe suprafața ei primul agregat automat care a comunicat date științifice din mediul marțian.
1977 – A fost inaugurat Muzeul Tropaeum Traiani și replica monumentului triumfal roman de la Adamclisi, restaurat de un grup de specialiști români.
1987 – Celebrul zbor al unui avion pilotat de cetățeanul vest-german, Mathias Rust, care a violat spațiul aerian al URSS și a aterizat în Piața Roșie .
1995 – Orașul rus Neftegorsk este lovit de un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter; peste 2.000 victime, reprezentând 2/3 din totalul populației.
1998 – Oficialitățile militare din Pakistan au efectuat primele teste cu arme nucleare.
1999 – Scandalul dioxinei. Descoperirea unor animale contaminate cu dioxină și vândute de Belgia câtorva mii de ferme din lume.
Află aici ce s-a întâmplat de-a lungul timpului într-o zi de 28 mai
loading...