AcasăActualitateSocialAflă aici ce s-a întâmplat de-a lungul timpului într-o zi de 2...

Află aici ce s-a întâmplat de-a lungul timpului într-o zi de 2 iulie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Religie
Ortodox = +)Aducerea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne; +) Sf. Voievod Ştefan cel Mare.
Romano-catolic = Inima Neprihănită a Mariei; Ss. Otto, ep.; Blandina, m.
Reformat(Calvin) = Ottó.
Greco-catolic = Aşezarea veşmântului Maicii Domnului în Vlaherne.
Mozaic = 30. Sivan 5771.
Musulman = as-sabt: 30. Radjab 1432.

Evenimente
1644: Bătălia de la Marston Moor: forțele Parlamentului englez au obținut o victorie decisivă împotriva regaliștilor, în cadrul Războiului civil (1642-1646).
1838: A apărut, la Brașov, Foaie pentru minte, inimă și literatură, publicație condusă de George Barițiu, supliment literar al „Gazetei de Transilvania”.
1853: Armata rusă invadează Turcia; începutul războiului din Crimeea.
1881: Președintele SUA James A. Garfield a fost rănit prin împușcare și a murit în urma rănirii în data de 19 septembrie.
1888: Ion Luca Caragiale este numit director al Teatrului Național din București.
1937: Piloții americani Amalia Earhart și Fred Noonan, care au încercat să zboare în jurul lumii, au fost dați dispăruți deasupra Oceanului Pacific.
2002: Bancherul american Steve Fossett a devenit primul om care a călătorit singur, nonstop, în jurul lumii într-un balon.
2005: La Londra și în alte orașe au avut loc concertele maraton Live 8, destinate să aducă în prim-plan problema sărăciei din Africa, cu doar 3 zile înainte de debutul summit-ului G8 de la Edinburgh.

Nașteri
419: Valentinian al III-lea, împărat roman (d. 455)
1644: Abraham a Sancta Clara, scriitor austriac (d. 1709)
1714: Christoph Willibald Gluck, compozitor german de operă (d. 1787)
1724: Friedrich Gottlieb Klopstock, poet german (d. 1803)
1862: William Henry Bragg, fizician și chimist englez, laureat al Premiului Nobel (d.1942) 1877: Hermann Hesse, scriitor german, laureat al Premiului Nobel (d. 1962)
1903: Regele Olav al V-lea al Norvegiei (d. 1991)
1906: Hans Albrecht Bethe, fizician american (d. 2005)
1919: Ștefan Fay, scriitor și genealogist român (d. 2009)
1923: Wisława Szymborska, poetă poloneză, laureată a Premiului Nobel
1926: Octavian Paler, scriitor și publicist român (d. 2007)
1951: Gheorghe Visu, actor român de teatru și film

Decese
936: Henric I al Germaniei
1504: Ștefan cel Mare, domn al Moldovei (1457-1504)
1566: Nostradamus, astrolog francez (n. 1503)
1778: Jean-Jacques Rousseau, filosof elvețiano-francez (n. 1712)
1891: Mihail Kogălniceanu, politician, gazetar și scriitor român (n. 1817)
1914: Emil Gârleanu, scriitor, publicist român (n. 1878)
1941: George Valentin Bibescu, pilot român (n. 1880)
1961: Ernest Hemingway, scriitor american, laureat al Premiului Nobel (n. 1899)
1977: Vladimir Nabokov, scriitor de origine rusă (n. 1899)
2007: Beverly Sills, cântăreață americană de operetă (n. 1929)

Personalitatea zilei
Ernest Miller Hemingway (n. 21 iulie 1899, Oak Park, Illinois, SUA – d. 2 iulie 1961, Ketchum, Idaho, SUA), romancier, nuvelist, prozator, reporter de război, laureat al Premiului Pulitzer în 1953, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1954, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori americani din întreaga lume. Pe 2 iulie 1961 se sinucide cu arma sa de vânătoare la reședința lui din Ketchum.
Opera sa are ca sursă o experiență de viață profundă și originală și relatează, conform concepției scriitorului, „lucrurile cele mai simple în modul cel mai simplu”, într-o proză energică, aspră, dură, cu o mare economie a mijloacelor stilistice și susținută de un ton colocvial.
În luna octombrie a anului 1954, Ernest Hemingway a primit Premiul Nobel pentru Literatură. Hemingway se simțea slăbit și, în consecință, se afla în incapacitatea de a participa la ceremonia de decernare a premiilor. Un diplomat american din Suedia va fi prezent la această ceremonie în numele lui Hemingway. Textul discursului de primire pe care diplomatul american l-a citit în numele său era acesta: „Stimați membrii ai Academiei Suedeze, Doamnelor și Domnilor neavând priceperea și dezinvoltura pentru a susține un discurs, nici cunoștințe de oratorie sau de retorică necesare, doresc să mulțumesc organizatorilor pentru generozitatea lui Alfred Nobel de a oferi acest premiu. Niciun autor care îi cunoște pe marii scriitori ce nu au primit acest premui nu îl poate accepta decât cu modestie. Nu este necesar să îi menționez pe acești scriitori. Fiecare dintre cei prezenți aici își poate contura propria sa listă, după cunoștințele și conștiința sa. Îmi este imposibil să îl rog pe ambasadorul țării să citescă un discurs în care un scriitor vrea să exprime tot ceea ce se află în sufletul său. Într-o scriere, lucrurile nu pot fi deslușite imediat, și autorul este norocos dacă se întâmplă așa¡ în cele din urmă însă, ele devin destul de clare, atât prin ele însele, cât și datorită gradului de alchimie pe care autorul îl deține, îl va fi suferit sau îl va fi uitat. Scrisul presupune o viață solitară.[…] Am vorbit prea mult pentru un scriitor. Un scriitor trebuie să scrie ceea ce vrea să spună și nu să vorbească despre asta. Încă o dată, vă mulțumesc. “

Ernest Hemingway s-a născut la data de 21 iulie 1899 la Oak Park, Illinois, o suburbie a orașului Chicago, în familia unui medic. Era cel de-al doilea copil al cuplului Clarence Edmonds Hemingway și Grace Hemingway. Clarence era medic și avea un cabinet particular. Fiului său i-a dat numele Ernest după bunicul mamei sale, Ernest Hall. Familia Hemingway a mai avut și alți copii după nașterea lui Ernest. Ernest se afla în concurență cu sora lui mai mare, Marcelline, care se născuse cu un an înaintea lui. Grace își dorise ca al doilea copil să fie tot fată, dar pentru că nu a fost așa, și-a îndreptat întreaga afecțiune spre sora mai mare a lui Ernest, Marcelline. Mai târziu, Ernest Hemingway își amintește faptul că , prentru a atrage atenția mamei sale, începuse încă de mic să folosească un limbaj necuviincios și jignitor. Pe când avesa doi ani, într-o vară, tatăl său îl ia pentru prima oară la pescuit în regiunea Wallon Lake, unde avea o casă de vacanță. Micuțul Ernest prinde cel mai mare pește și reușește chiar să-l aducă singur la mal. După acest episod, pescuitul va rămâne pasiunea lui pentru tot restul vieții.
După terminarea școlii secundare nu-și continuă studiile, ci pleacă în orașul Kansas City, unde se angajează reporter la ziarul Kansas City Star. De aici, în 1918, se înrolează ca voluntar în formațiile auxiliare ale Crucii Roșii americane și e repartizat într-o unitate de ambulanțe care acționa pe frontul Italia. E rănit de explozia unui obuz în apropiere de Fossalta di Piave și e distins cu decorațiile italiene Medalia d’Argento al Valore Militare și Croce al Merito di Guerra.

În calitatea sa de reporter de război, atât în Primul Război Mondial, (1917 – 1918) cât și în Al Doilea Război Mondial, (1939 – 1945), dar și în Războiul civil spaniol, (1936 – 1939), autor de povestiri, nuvelist și romancier, Ernest Hemingway impresionează prin utilizarea unui număr minim de mijloace stilistice și artistice în obținerea unui impact emoțional și imaginativ maxim asupra cititorului. Din acest punct de vedere, unii critici literari îl considera un exponent al minimalismului în literatură, deși Hemingway nu a gândit niciodată opera sa în acești termeni.
Întreaga opera a lui Hemingway are un puternic caracter autobiografic, fiind dominată de conflicte emoționale puternice. Începând cu romanele pline de exuberanță tinerească The Torrents of Spring, The Sun Also Rises și A Farewell to Arms, continuând cu solidele Green Hills of Africa, Winner Takes Nothing și To Have and Have Not și culminând cu complexele Pentru cine bat clopotele, Across the River and into the Trees și The Old Man and the Sea, traiectoria operei lui Hemingway este un continuu crescendo al acelorași teme etern umane: naștere, moarte, viață, neant, luptă, cedare, fidelitate, trădare. Gloria romanului The Old Man and the Sea În perioada de stagnare, Hemingway a reușit să creeze cadrul pentru mai multe romane noi, însă acestea nu s-au transformat niciodată în lucrări complete. A lăsat deoparte aceste lucrări nereușite și a început să scrie povestea unui bătrân pescar din Cuba.
Opere selective
1923 – Three Stories and Ten Poems (Trei Povestiri și Zece Poeme), 1925 – In Our Time (În timpul nostru) (povestiri), 1926 – The Torrents of Spring (Torentele primăverii) (roman), 1926 – The Sun Also Rises (Fiesta), 1927 – Men Without Women (Bărbați fără femei) (povestiri), 1929 – A Farewell to Arms (Adio, arme) (roman), 1930 – The Fifth Column and the First Forty-Nine Stories (Coloana a cincea și Primele patruzeci și nouă de povestiri) (povestiri), 1932 – Death in the Afternoon (Moartea după-amiază) (roman), 1933 – Winner Takes Nothing (Învingătorul nu ia nimic) (povestiri), 1935 – Green Hills of Africa (Colinele verzi ale Africii) (roman), 1937 – To Have and Have Not (A avea și a nu avea) (roman), 1939 – Zăpezile de pe Kilimanjaro, 1940 – For Whom the Bell Tolls (Pentru cine bat clopotele) (roman), 1942 – Men at War (Bărbați la război) (antologiei de lucrări revăzute), 1950 – Across the River and into the Trees (Dincolo de râu și între copaci) (roman), 1952 – The Old Man and the Sea (Bătrânul și marea) (roman).
Rubrică îngrijită de Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA