În urmă cu 8 ani, UAC Europe a devenit parte a comunităţii din Dumbrăviţa şi, implicit, din Maramureş.
În tot acest timp, prin respect, încredere, comunicare şi susţinere reciprocă, am reuşit să construim împreună un parteneriat de succes şi un model de dezvoltare care astăzi face cinste nu doar comunei Dumbrăviţa şi judeţului Maramureş ci întregii ţări. Suntem mândri că facem parte din această comunitate şi ne bucurăm că împărtăşim aceleaşi valori: responsabilitatea pentru cuvântul dat, seriozitatea, onestitatea, credinţa în Dumnezeu, încrederea în oameni şi nu în ultimul rând curajul de a avea obiective şi vise înalte. Tocmai acestea sunt motivele pentru care UAC Europe a decis să investească în continuare în Maramureş.
Pe lângă fabrica din Dumbrăviţa care a ajuns deja la peste 1000 de angajaţi şi care continuă să se dezvolte, recent, am dat startul unei noi investiţii, complementare celei existe la Dumbrăviţa, care se va construi la Tăuţii Măgherăuş.
Această nouă etapă de dezvoltare a companiei a fost sărbătorită în mod simbolic şi festiv, joi, 28 aprilie 2016, prin tăierea panglicii şi realizarea primei săpături la terenul achiziţionat de UAC Europe în zona Aeroportului Internaţional Baia Mare.
La eveniment au participat prefectul judeţului, Sebastian Lupuţ, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, primarul oraşului Tăuţii Măgherăuş, Anton Ardelean şi primarul comunei Dumbrăviţa, Felician Ciceu, directori ai instituţiilor publice, consilieri locali, preoţi şi investitori din Tăuţii Măgheruş, echipa UAC Europe, în frunte cu preşedintele Kevin Loebbaka şi Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer. Ceremonia a debutat solemn şi emoţionant prin intonarea Imului SUA, Imnului României şi Imnului UE, de către fanfara „Stibina” din Tăuţii Măgherăuş, condusă de dirijorul Florian Mătăsaru.
Apoi, primarul din Tăuţii Măgherăuş, Anton Ardelean a spus: „Bun venit în Nord Vestul României, în oraşul Tăuţii Măgherăuş! Vreau să informez toti auditorii de la această manifestare, că au fost cumpărate 21 de hectare de teren de către concernul UAC. Se va realiza o investiţie în valoare de 30 mil de euro pentru început şi vor fi create 250 de locuri de muncă în prima etapă, urmând ca investitorii să se dezvolte pe întreaga suprafaţă. UAC va avea acces direct spre pista Aeroportului Internaţional Baia Mare, facilitând astfel transportul containerizat în regim cargo. Amplasarea geografică a terenului pe latura sudică a aeroportului are şi alte avantaje, deoarece se află lângă calea ferată pe care se poate face transport containerizat, cale ferată care face legătura dintre capitalele de judeţ Baia Mare şi Satu Mare. Tot lângă această locaţie avem un drum comunal cu legătură directă in drumul european E58 pentru transportul rutier spre vestul Europei. Doresc să precizez că, lângă calea ferată există un proiect de construcţie a unui drum rapid, expres, cu legătură spre autostrăzile din Ungaria şi spre vestul Europei. În apropierea acestei locaţii există utilităţiile necesare (gaz, apă, canalizare, energie electrică) pentru a fi racordate la ele obiectivele care se vor construi aici. Sunt convins că în jurul acestei mari investiţii se va crea un pol de dezvoltare economică din această parte a ţării. Deasemenea, sunt foarte fericit că această investiţie se realizează în Tăuţii Măgherăuş, suntem alături de investitori şi ne bucurăm că au ales această locaţie.”
Preşedintele UAC Europe, Kevin Loebbaka, a mulţumit tuturor participanţilor şi a spus că: „Suntem extrem de bucuroşi pentru că astăzi începem o nouă relaţie în Maramureş, cu comunitatea din Tăuţii Măgherăuş. Este important ca investitorii, autorităţile, biserica, şcoala să lucreze împreună. Suntem mândri că de acum facem parte din această comunitate, că am început o relaţie de parteneriat care sperăm să evolueze la fel de frumos ca şi cea începută în urmă cu 8 ani cu comunitatea din Dumbrăviţa. Astăzi avem peste 1000 de angajaţi în Dumbrăviţa, aici avem o suprafaţă de teren dublă faţă de Dumbrăviţa şi avem posibilitatea să ne dezvoltăm mai mult decât am făcut-o până acum. Astăzi vom face prima săpătură la investiţia pe care urmează să o facem aici, care va reprezenta un mare progres pentru industria aeronautică în România. Sunt mândru să fiu aici astăzi, vă mulţumesc tuturor şi cred că acesta este începutul unui excelent parteneriat, aici, în Tăuţi”.
Apoi, Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăviţa, a explicat care sunt beneficiile acestei investiţii şi a asigurat comunitatea din Tăuţi că, la fel ca şi cea de Dumbrăviţa vor găsi în UAC Europe un partener durabil şi serios: „Este un moment de emoţie, un moment de bucurie şi în primul rând vreau să felicit UACE pentru că au înţeles, au ales să se dezvolte şi să investească din nou în Maramureş. Le mulţumesc în primul rând că au investit la Dumbrăviţa. Să nu uităm că primele negocieri s-au purtat cu Tăuţii Măgherăuş şi dacă atunci poate aţi plâns cu un ochi, azi râdeţi cu celălalt şi mă bucur că totuşi ceva se materializează din acele discuţii care au avut loc în 2008. Desigur, domnul primar şi comunitatea din Tăuţi vor vedea pe viitor dezvoltarea şi beneficiile aduse de această companie. O investiţie de talie mondială cum se află la Dumbrăviţa face cinste întregului judeţ prin crearea de locuri de muncă, prin aducerea de prosperitate şi bunăstare, dar mai ales, în dumnealor, în partenerii UACE, vor găsi mai mult decât un investitor, vor găsi un partener de înţelegere şi de sprijin în comunitate, care se implică activ în viaţa comunităţii”.
Prefectul judeţului Maramureş, Sebastian Lupuţ, şi-a arătat de asemenea aprecierea şi bucuria pentru decizia companiei de a investi tot în judeţul nostru: „Zilele trecute m-am întâlnit cu domnul director Daniel Varzaru şi am fost impresionat de dimensiunea investiţiilor derulate de această companie. La doar câteva luni de la inaugurarea noilor hale de producţie din Dumbraviţa, astăzi se dă startul unei noi investiţii în zona Aeroportului, complementară celei existente. Pentru maramureşeni este un motiv de bucurie, deoarece pe lângă crearea de noi locuri de muncă şi creşterea încasărilor la bugetul local prin taxe şi impozite, iată, se conturează un nou pol de dezvoltare economică în zona Aeroportului. Pentru comunitatea locală această investiţie va oferi cu siguranţă şi alte beneficii, deoarece UAC Europe este compania cu cea mai constantă şi importantă implicare în comunitate din judeţ. Cred că la Dumbrăviţa există deja un exemplu de bune practici şi sper că acest exemplu va fi aplicat şi la Tăuţii Măgherăuş. Mult succes şi îmi doresc ca în curând să tăiem panglica noii investiţii”.
Zamfir Ciceu, preşedintele CJ Maramureş, a arătat că: „În societatea modernă actuală nu este suficient ca adminitraţia să dezvolte proiecte de infrastructură, dacă nu se dezvoltă şi proiecte economice. Degeaba vom avea noi infrastructură dacă nu vom avea unde să muncească tinerii şi oamenii din judeţul nostru. De aceea eu mă bucur că în Maramureş se realizează investiţii serioase. Am văzut ce s-a realizat la Dumbrăviţa de către UAC, este una dintre cele mai moderne fabrici din lume pe care le-am putut vizita. De aceea când văd că s-a ales din nou Maramureşul pentru a se extinde o atare investiţie nu pot decât să mă bucur. Mă bucur pentru că alături de această investiţie şi judeţul Maramureş mai dezvoltă una, dezvoltă modernizarea Aeroportului, a cărei finalizare este vitală”
A urmat momentul festiv al tăierii panglicii, apoi, primarul de Tăuţii Măgherăuş, preşedintele UAC Europe, prefectul judeţului şi preşedintele CJ Maramureş au făcut prima săpătură simbolică la noua investiţie. Apoi, investiţia a fost binecuvântată de un sobor de preoţi din Tăuţii Măgherăuş. A urmat un scurt moment artistic susţinut de talentaţii copii din Tăuţii Măgherăuş, apoi evenimentul a continuat cu o recepţie. A fost, aşa cum spunea şi preşedintele UAC Europe, începutul perfect pentru un parteneriat care se anunţă extraordinar şi durabil, cu comunitatea locală din Tăuţii Măgherăuş.
Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer a spus că: „De-a lungul celor mai bine de 5 ani de când lucrez la UAC Europe, am fost nevoit să fac de multe ori o prezentare a companiei şi am fost întrebat de nenumărate ori ce fel de companie este UACE. Dacă vorbim de capital, investiţii, mentalitate, UACE este, în mod clar, o companie americană. Dar dacă vorbim despre valori şi credinţe, UACE s-a străduit încă de la început să devină o companie care simte româneşte, care îşi cunoaşte şi ajută comunitatea învecinată. UAC Europe a început în 2008 să construiască o familie la Dumbraviţa, care are astăzi peste 1000 de angajaţi şi continuă să se dezvolte. În toamna anului trecut am inaugurat noile secţii UAC Europe şi noile spaţii pentru birouri, iar astăzi, prin demararea acestei investiţii din zona Aeroportului, complementara celei din Dumbraviţa, începem o noua etapă de dezvoltare. Vă mulţumim tuturor pentru că ne-aţi fost alături în acest nou început de drum, prezenţa dumneavoastră este o dovadă a încrederii pe care ne-o acordaţi”.
UAC Europe a construit un program bine pus la punct de implicare în comunitatea locală din Dumbrăviţa, în toate domeniile de activitate, la care contribuie Asociaţia NEMUS şi American International School of Transylvania, asociaţii susţinute de UACE. Educaţia este una dintre priorităţile acestei politici. Compania a ajutat şcoala din toate punctele de vedere. Anual, este susţinută modernizarea infrastructurii, prin dotarea şi modernizarea unei săli de clasă şi este realizat un program de activităţi extraşcolare, tabere, concursuri, petreceri şi excursii: Desene pe asfalt, Cross-ul UACE, Olimpiada Fisculaşului, Tabăra gratuită de limba engleză, Balul absolvenţilor pentru clasa a VIII-a, Haloween-ul etc. De doi ani, UAC Europe şi Asociaţia NEMUS se implică în susţinerea activităţii Centrului Afterschool „Sf. Apostol Andrei” din comuna Dumbrăviţa, prin organizarea de meditaţii gratuite dar şi susţinerea unui program de dezvoltare personală şi a cursurilor gratuite de „Istorie, cultură şi identitate locală”, în acest sens fiind realizat şi un manual. Grija pentru mediu, respectul pentru cei din jur, pentru sănătatea şi viaţa lor sunt de asemenea priorităţi pentru UAC Europe. Nu întâmplător „Dumbrăviţa verde”, programul de ecologizare a tuturor satelor şi văilor din comună, este unul dintre cele mai vechi şi mai de anvergură proiecte marca UACE. De asemenea, compania UACE, care a derulat în fiecare an campanii cu rol de educare şi preventive în domeniul sănătăţii. Biserica şi Identitatea locală reprezintă pilonii de bază ai trecutului, prezentului şi mai ales viitorului oricărei comunităţi. De aceea, UAC Europe a fost un partener stabil al bisericii, ajutând toate parohiile din comună, fie la unele lucrări sau construcţii, fie în organizarea unor evenimente. Dacă vorbim de păstrarea tradiţiilor, atunci cel mai important eveniment local este Festivalul Dansului şi Cântecului de pe Fisculaş, de asemenea sprijinit în fiecare an de UAC Europe, la fel şi concertul de colinde sau spectacolul dedicat Zilei Naţionale a României. Universal Alloy Corporation, parte a grupului Montana Tech Components AG, este unul dintre liderii mondiali în fabricarea de profile de aluminiu pentru industria aeronautică. Din 2008, UAC Europe continua să investească în fabrica din Dumbrăviţa, Maramureş, unde a ajuns la peste 1000 de angajaţi. Componentele realizate de UAC în Dumbrăviţa ajung la peste 200 de clienţi din industria aeronautică, printre care Boeing şi Airbus, primind numeroase recunoaşteri şi premii pe plan internaţional, care atestă profesionalismul serviciilor sale.