SEX. Acest cuvânt scurt şi simplu înglobează o varietate foarte mare de emoţii: iubire, entuziasm, tandreţe şi dor, nerăbdare şi dezamăgire, la fel de variate că şi experienţă sexuală în sine. În plus, pe parcursul a zeci de ani, mulţi vor simţi pe pielea lor toate aceste sentimente şi încă multe altele.
Dar ce este de fapt sexul?
Pe de o parte este doar o altă funcţie a corpului uman, dirijată de hormoni, în scopul perpetuării speciei. Desigur acest punct de vedere este extreme de îngust şi nu ţine cont de complexitatea omului în sine. Sexualitatea fiecăruia este modelată atât de procesele biochimice (ale organismului) cât şi de experienţă şi aşteptările noastre. Pentru că să putem avea o viaţă sexuală împlinită este foarte important să ne cunoaştem că şi fiinţe sexuale (ce aşteptări avem de la relaţiile noastre, ce înseamnă pentru noi o viaţă sexuală mulţumitoare, ce şi cum gândim şi ce aşteptăm de la viaţă noastră de cuplu)
Discuţiile în cuplu (cu partenerul/partenera)
În multe cupluri, comunicarea despre sex este foarte dificilă, chiar şi în cele mai bună circumstanţe. În momentul în care apar problemele, conversaţiile pe această tema pot fi şi mai dificile din cauza unor sentimente de ruşine, vină, resentimente, durere sufletească. O bună comunicare şi stabilirea unui dialog, este o piatră de temelie nu doar pentru o viaţă sexuală sănătoasă dar şi pentru a construi legături emoţionale puternice. De aceea în cele ce urmează, iată câteva sfaturi pentru abordarea unui subiect atât de sensibil.
a. Alegeţi momentul potrivit. Locul unei astfel de discuţii poate fi oriunde (chiar şi în dormitor). Este perfect să comunicaţi chiar şi în timpul actului sexual (dacă va place ceva), dar e mai indicat să găsiţi un moment şi un loc neutru şi să discutaţi despre nepotrivirile şi problemele apărute.
b. Evitaţi atitudinea critică. Sunt de preferat formulări pozitive de genul: “îmi place foarte mult când …“ ; abordaţi subiectul mai degrabă ca o problemă pentru care căutaţi o soluţie, decât ceva pentru care vreţi să găsiţi un vinovat.
c. Aveţi încredere în partenerul/partenera dumneavoastră că poate înţelege schimbările prin care trece corpul odată cu înaintarea în vârstă (uscarea vaginului, slăbirea erecţiei – sunt fenomene normale). Discutaţi aceste probleme şi nu lăsaţi ca ele să ducă la neînţelegeri sau interpretări greşite (nu mai prezint interes, sunt mai puţin atractivă etc.).
d. Fiţi oneşti! Nu mimaţi plăcerea sexuală. Poate pe moment aveţi impresia că protejaţi sentimentele celuilalt, dar, în realitate, tocmai porniţi pe o pantă foarte alunecoasă. Oricât de dificilă este abordarea unui astfel de subiect la început, gradul ei de dificultate poate ajunge până la cer dacă încercaţi să acoperiţi problema şi după ce ea deja a produs daune (minciuni, resentimente, durere sufletească etc.).
e. Nu echivalaţi dragostea cu performanţa sexuală. Creaţi o atmosferă de grijă şi tandreţe prin atingeri şi sărutări frecvente. Nu vă blamaţi (pe sine sau partenerul/partenera) pentru dificultăţile sexuale care apar. Concentraţi-vă pe menţinerea unei intimităţi fizice şi emoţionale în relaţia dvs.
f. Folosiţi metode de auto-ajutor. În zilele noastre tratarea unor probleme sexuale nu mai este o problemă. Puteţi apela la ajutor de specialitate dacă observaţi că ceva nu funcţionează aşa cum doriţi. Farmaciile sunt pline de produse potrivite pentru astfel de cazuri; dar cel mai indicat ar fi să apelaţi la un specialist care apoi să vă recomande cea mai bună soluţie în funcţie de cauza care a creat problema.
Pentru informaţii şi programări sunaţi la 0262 – 214243 pentru că plăcerea dumneavoastră să fie deplină.
~~ Colectivul ON CLINIC ~~
www.clinicaon.ro
Tel 0262-214243