Perioada Adventului înseamnă patru duminici premergătoare sărbătorii Crăciunului în care încerci să te pregăteşti conştient pentru Naşterea Domnului.
„În prima duminică din Advent, cea care urmează sărbătorii Sfintei Ecaterina de pe 26 noiembrie, familiile se adună în jurul unei coroniţe confecţionate din ramuri de brad şi cu patru lumânări, câte una pentru fiecare duminică premergătoare Sărbătorii Crăciunului, şi aprind progresiv lumânările. În cea de-a patra duminică vor arde toate lumânările şi familiile se roagă împreună şi meditează astfel la Misterul Naşterii lui Isus Hrisos. Încercăm astfel să ajutăm familiile să aibă un program liturgic şi acasă pentru că este important ceea ce faci de luni până sâmbătă şi nu numai să bifezi o Liturgie duminicală. Ne dorim ca Postul Crăciunului să fie o trăire mai intensă, o experienţă de rugăciune şi în fiecare zi până la Naşterea Domnului”, a declarat preotul Ioan Roman, protopopul romano-catolic de Baia Mare.
Pe parcursul acestei perioade, în zilele de vineri nu se mănâncă deloc produse de origine animală, respectiv carne. Adventul se împarte în două, prima parte ţine până la 16 decembrie, timp în care biserica ne invită să privim spre venirea finală a lui Iisus Hristos, venirea istadologică. Tot la acea dată începe novena de Crăciun, credincioşii sunt îndemnaţi să se gândească mai mult la venirea actuală a lui Hristos, venirea istorică, venirea în timp printre noi. Este importantă şi pregătirea spirituală, dar esenţial este să se pună accentul pe acea formare spirituală interioară, profundă.
În prima şi ultima săptămână a Postului Crăciunului nu trebuie să mănânci carne, untură, în schimb poţi consuma peşte, unt, lapte, brânză, dar fără carne, fără grăsimi animale. În restul perioadei numai miercurea şi vinerea nu trebuie să se mănânce carne.
Cel mai important însă este ca din punct de vedere spiritual să fim pregătiţi pentru miracolul naşterii.
Ana Pop