AcasăEvenimentActualMM.ro: Infanteriștii marini americani si vânătoriii de munte români – scenarii de...

ActualMM.ro: Infanteriștii marini americani si vânătoriii de munte români – scenarii de razboi in munții Rodnei, in apropierea granitei cu Ucraina (VIDEO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

La peste 1500 de metri altitudine, în munții Rodnei, infanteriștii marini americani s-au antrenat umăr la umăr alături de vânătoriii de munte români. Exercițiile au culminat cu o aplicație pe crestele munțiilor, unde s-au simulat mai multe scenarii de război, în care s-a folosit muniție și tehnica de război, pentru ca aplicația să fie cât mai reală. Si asta la doar cativa kilometri de granita Romaniei cu Ucraina. Comandantii vanatorilor de munte au sustinut ca exercitiile comune nu au nicio legatura cu actuala situatie din Ucraina.

80 de pușcași marini americani și 100 de vânători de munte au efectuat două aplicații extrem de importante, programate încă de anul trecut. Toată lumea a vrut încă de la început să stabilească faptul că aceste exerciții nu au nici o legătură cu situația din Ucraina, chiar dacă „jocul de-a războiul” a avut loc la doar câțiva kilometri de granița țării vecine.

Pe crestele muntilor Rodnei încă mai se găsesc porțiuni cu zăpadă, iar vremea capricioasă  a fost o adevărată provocare pentru partenerii americani. Unii au văzut pentru prima dată în viață zăpadă, nefiind obișnuiți să lupte în astfel de condiții geografice.

Exercițiul NATO s-a desfășurat pe mai multe zile, cu diferite activități care nu sunt strict legate de viața militară, însă când a venit vorba de datorie, cu toții au arătat de ce sunt în stare.

De la primele ore ale dimineții vânătorii de munte și pușcașii marini au urcat pe crestele munților Rodnei, unde s-au pregătit de exercițiul tactic. Primii au fost cei trupele de elită ale forțelor terestre române, care au simulat o misiune defensivă. Militarii noștri au trebuit să mențină o poziție strategică, în timp ce erau atacați de către un inamic imaginar. Zeci de ținte erau înșirate pe un alt versant, fiecare reprezentând inamicul. Ajutați de MLVM-uri* (mașini blindate de luptă) și înarmați cu celebrele mitraliere de tip Kalașnikov, precum și cu aruncătoare de grenade și lansatoare de rachete, au reușit să ducă la bun sfârșit scenariul, doborând țintele ochite. A fost un vacarm infernal, identic cu cel de pe front.

A urmat apoi aplicația partenerilor NATO. Infanteriștii marini au executat un exercițiu  ofensiv, demonstrând cum reușesc să execute un atac eficient și precis precum o intervenție chirurgicală, utilizând mai multe tipuri de angajare a inamicului. Mai întâi acționează mortierele, care distrug totul în jur și slăbesc inamicul. Dintr-o direcție diferită mitralierele execută foc de acoperire, trăgând în continuu pentru a nu permite inamicului să facă vreo mișcare. Comandantul atacului a cerut o perdea de artilierie de 5 minute, în care în tabăra inamică s-a creat haos, fiind sub o ploaie de proiectile. Fără să observe inamicul, pe un flanc s-au apropiat mai multe grupe de pușcași marini, care au scop lichidare tuturor adersarilor.

Exercițiul a fost cu atât mai spectaculos, cu cât infanteriștii care se apropiau de tabăra inamică, erau acoperiți de artileria care trăgea cu muniție de război, fiind nevoie de o precizie extraordinară pentru ca misiunea să fie un succes. Când aceștia au ajuns suficient de aproape s-a ordonat artileriei să înceteze focul, iar pușcașii marini au cucerit baza inamică. Potrivit scenariului au avut parte și de o victimă de partea lor, fiind nevoie de intervenția medicilor pentru a extrage victima.

Soldații americani s-au declarat încântați de ce au putut să învețe și să-i învețe pe aliații lor. A fost inedit că au putut să se antreneze în aceste condiții și au spus că speră să se întoarcă pentru a exersa și în zăpadă.

Colonelul Marius Giurcă, cmd brigzii de vânători de munte s-a declarat mulțumit de rezultatele exercițiului. Acesta a subliniat că nivelul de interoperabilitate este aproape atins, subunitățile au fost integrate complet. Cu alte cuvinte ne-am apropiat de partenerii NATO în ceea ce privește executarea misiunilor comune. De altfel în trecut au mai avut loc mai multe misiuni comune, în care s-au desfasurat chiar si in teatrele de razboi, toate avand rezultate pozitive.

„Aplicația a fost programată din timp iar situația din Ucraina nu influențează activitatea vanatorilor de munte. Americanii sunt niște profesioniști. Când au ajuns în teren muntos au găsit cu totul altceva decât sunt obișnuiți, dar împreună cu noi au reușit să se adapteze, să învețe de la noi și zic că s-au descurcat onorabil in tot ceea ce au facut aici” a spus Col Adrian Tinjală – cmd Batalion 17 Vanatori de Munte.
”Colegii, camarazii americani s-au confruntat pentru prima data cu un exercitiu la altitudine mare, in conditii de vreme vitrega” a spus Col Marius Giurcă – cmd brigada 61 Vanatori de Munte.
„A fost o exepriență bună pentru noi, am putut să folosim tot armamentul de dotare. Nu suntem obișnuiți cu antrenamentele din munți, pentru ca relieful din Carolina de Nord este mult mai blând. Vrem sa facem si un antrenament pe zapada” a spus Second Lt. Kramer.
Cat priveste misiunea infanteristilor marini de la Vatra Dornei, aceasta se va incheia cu un mars fortat de 25 de kilometri in masivul Calimani. Acesta a fost primul exercitiu al vanatorilor de munte din ultimii 10 ani la care a avut acces presa.

Exercitiu Bataliul Vanatori de Munte

Exercitiu Infanteristii Marini din cadrul US Army

Text, foto si video – Paul Ciurari

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA