Un cititor al ActualMM.ro ne-a trimis la redactie informatii despre traficul rutier din pasul Gutai, de pe drumul natinal 18. Conform acestuia un autotren a ramas intepenit in zapada necuratata la urcarea pasului dinspre Mara. „Autoturismele abia trec pe langa el iar partea carosabila nu este curatata. Noi am reusit sa ne strecuram pe langa autoren cu autoturismul insa masinile mai mari nu au cum trece pe acolo” ne-a scris cititorul nostruMai mult, la urcarea dinspre Baia Sprie a avut loc si o ciocnire intre un autoturism si un autotren care cobora muntele.
ACTUALIZARE – Circulaţie rutieră în condiţii de iarnă, vizibilitate redusă de ceaţă în Pasul Prislop!
Circulaţia rutieră pe drumurile publice din judeţ se desfăşoară în condiţii de iarnă. Stratul de zăpadă proaspăt depus în afara părţii carosabile măsura până la 15 cm. Nu au fost semnalate probleme sau perturbări ale traficului rutier. Ninge acum pe mai multe sectoare de drumuri naţionale din zona municipiului Baia Mare, Baia Sprie şi Sighetu Marmaţiei.
Conducătorii autovehiculelor aflate în trafic întâlnesc zăpadă frământată, cu grosimea cuprinsă între 0-2 cm, pe DN18, în Pasul Gutâi, respectiv 0-1 cm, pe DN19, la Sighetu marmaţiei şi pe DN28, la Borşa (între km135 şi km 156) şi între 1-2 cm în Pasul Prislop (între km156 şi km180). Restul sectoarelor de drumuri naţionale sunt curate şi umede.
Vizibilitatea este redusă, sub 100 de metri, din cauza ceţii pe DN18, în Pasul Prislop (între km1565 şi km175). Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zona cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate, respectiv de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă, ţinând cont de aderenţă şi de zăpada frământată existentă pe carosabil, respectiv să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe, în zona cu ceaţă la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune. Echipaje ale Serviciului Poliţiei Rutiere monitorizează desfăşurarea tarficului rutier în pasurile montane.
Traficul rutier reluat pentru toate categoriile de autovehicule în Pasul Gutâi
Cinci TIR-uri au fost oprite la urcarea din oraşul Baia Sprie de echipajul de poliţie rutieră Trei dintre acestea nu erau încărcate cu marfă şi nu avea aderenţa necesară pentru a străbate pasul montan, chiar în condiţiile în care stratul de zăpadă aflat pe carosabil măsura între 0-1cm. Alte două TIR-uri erau parcate la ieşirea din comuna Deseşti. Subprefectul Pamfil Bercean, preşedintele Comandamentului judeţean de iarnă a conocat o şedinţă restrânsă cu grupurile de suport tehnic, pimpieri şi Serviciul Poliţiei Rutiere în Pasul Gutâi. Acesta a solicitat măsuri pentru curăţarea părţii carosabile şi reluarea traficului greu, pe DN18, în Pasul Gutâi. Utilajele tehnice de intervenţie au fost suplimentate, s-au adus un autograde şi UNIMOG care au fost utilizate pe versantul dinspre Baia Sprie pentru lărgirea părţii carosabile. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea sectoarelor de drumuri naţionale acţionează cu utilaje şi material antiderapant. Alte două utilaje cu lamă au acţionat în spatele celorlalte autoutilaje pentru îndepărtarea stratului de zăpadă de pe carosabil. Traficul greu a fost reluat în Pasul Gutâi. S-a permis accesul pe şosea TIR-urilor încărcate cu marfă, iar după efectuarea lucrărilor de deszăpezire şi celor fără încărcătură. Pe versantul de coborâre spre localitatea Mara acţionau alte două utilaje cu lamă, care împrăştiau material antiderapant.
Tamponare uşoară între două autovehicule în Pasul Gutâi
Pe DN18, în Pasul Gutâi, la km25 s-a produs un accident uşor între un autoturism şi un TIR. Şoferul aflat la volanul autoturismului, aflat în coborâre, nu a adaptat viteza la condiţiile de pe carosabil şi cele de aderenţă, iar într-un viraj strâns a derapat şi a scăpat de sub control autoturismul, lovindu-se uşor de un autovehicul (TIR) care se deplasa din sens opus. Nu au fost persoane rănite şi nici pagube materiale semnificative. Autoturismul prezenta avarii în partea din faţă, iar autovehiculul (TIR) avea lovită masca din faţă. Traficul rutier nu a fost blocat. Echipajul de poliţie rutieră care patrula în pasul montan a procedat la deplasarea celor două autovehicule în vîrful pasului montan pentru întocmirea proceselor verbale de constatare, respectiv eliberarea dovezilor necesare pentru efectuarea reparaţiilor celor două autovehicule.
În vârful Pasului Gutâi ningea viscolit, însă pe sectoarele de drum naţional de pe cei doi versanţi fulguia. Subprefectul Pamfil Bercean s-a deplasat împreună cu lt.col Ioan Mureşan pe sectoarele DJ184 şi DJ109F. Ningea slab în zona localităţilor Budeşti şi Cavnic. Pe traseul celor două drumuri judeţene acţionau trei utilaje cu lamă. Circulaţia se desfăşura în condiţii de iarnă, fără probleme deosebite. Pe carosabil se găsea un strat de zăpadă care măsura până la 2 cm.