Baia Mare are o reţea de drumuri forestiere realizată cu ajutorul fondurilor venite de la Uniunea Europeană, respectiv de la Guvernul României. Un proiect care a demarat în anul 2010 şi care s-a finalizat după 39 de luni.
Recepţia finală la terminarea lucrărilor realizate în cadrul proiectului “Înfiinţarea reţelei de drumuri forestiere a Municipiului Baia Mare”, finanţat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Măsura 125b – „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea silviculturii”, a avut loc astăzi, 28 noiembrie. Vorbim despre un program finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României al cărui beneficiar este Municipiul Baia Mare.
Un proiect cu o valoare totală de 7.656.839 lei, respectiv 1.776.941 euro. Proiectul mai sus amintit a demarat la finele anului 2010, fiind implementat pe o durată de 39 de luni. Proiectul a constat în înfiinţarea unei reţele de drumuri forestiere în proprietatea municipiului Baia Mare, reţea modernă, eficientă, durabilă, de largă accesibilitate şi deservire a 2.306,1 hectare fond forestier, constând în 9,96 km de drum forestier compus din două tronsoane.
Este vorba despre tronsonul de drum forestier Sonioca – Valea Roşie, cu lungimea de 7,96 km (racordat la drumul public Firiza – Blidar), şi tronsonul de drum forestier Călămar – prelungire, cu lungimea de 2,00 km, racordat la drumul forestier existent.
Lucrările au fost executate de firma S.C. CONSTRUROM S.A., lider în asocierea cu S.C. CONREP S.A. şi S.C. PROCONS FOREX S.R.L. (proiectant), iar execuţia a durat 22,5 luni începând de la data ordinului de începere a lucrărilor (15.12.2011). Perioada de garanţie a lucrărilor este de 5 ani de la data semnării procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.
ACTUALIZARE
„Încep prin a spune că acest drum este finanţat 100% din bani europeni. Primăria Baia Mare a primit aceşti bani pe Măsura 125. Scopul drumuluie este de ajunge în păduri, vorbim de 2000 de hectare unde nu au fost drumuri pentru a gospodări pădurile Băii Mari. Se ajunge de aici la Văile Băiţei. Era nevoie de acest drum, asta este clar”, a declarat Leşan Maftei, şef Ocol Silvic Baia Mare.
Acesta a mai adăugat că a cest drum va putea fi folosit şi de către cei care iubesc motocicletele sau ATV-urile. Drumul se va deschide dimineaţa şi se va închide seara, pentru a proteja pădurea de eventualele furturi.
„Consider că din punct de vedere tehnic este o performanţă ceea ce s-a realizat aici. O investiţie care deschide posibilitatea de a recolta masă lemnoasă dintr-o anumită zonă care nu era accesibilă până acum. Lucru cu care eu nu sunt neapărat de acord.
Pe mine mă interesează cum am putea lega acest drum cu alte rute şi să transformăm cumva acest drum sau chiar să îi dăm o utilitate chiar turistică. Personal prea puţin mă interesează dacă se scoate lemn sau nu, m-ar interesa să nu se scoată sau să găsim metodele probabil de anul viitor să introducem cât mai multe zone în ceea ce înseamnă zone protejate”, a punctat primarul Băii Mari.