Consiliul Superior al Magistraturii îşi alege astăzi conducerea. Pentru funcţia de preşedinte al CSM au intrat în cursă judecătorii Alexandru Şerban şi Marius Tudose Badea, în timp ce procurorul Bogdan Gabor s-a înscris pentru postul de vicepreşedinte.
Judecătorul Alexandru Şerban are 39 de ani, este de 3 ani membru CSM şi magistrat din 1998. A fost magistrat la Judecătoria Piteşti, preşedinte al Judecătoriei Sinaia, magistrat la Tibunalele Prahova şi Covasna şi vicepreşedinte al Curţii de Apel Braşov.
În proiectul său de management, spune că are că este nevoie de o reacţie rapidă a Consiliului împotriva oricăror atacuri şi imixtiuni. În plus, susţine că sunt necesare o serie de modificări legislative pentru ca rolul de garant al independenţei justiţiei pe care îl are consiliul să fie mult mai eficient.
Contracandidatul său, judecătorul Marius Tudose Badea are 42 de ani şi are aceeaşi vechime în CSM. A intrat în magistratură în 1995 şi a fost magistrat la judecătoria Slatina, Judecătoria Sectorului 4 şi Judecătoria Sectorului 3, unde a ocupat funcţia de vicepreşedinte şi ulterior de preşedinte al acestei instanţe. Marius Tudose Badea îşi propune redesenarea hărţii administrative judiciare, pentru a creşte eficienţa şi calitatea actului de justiţie.
Pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM a aplicat un singur candidat – procurorul Bogdan Gabor. Acesta are 39 de ani şi şi-a început cariera de magistrat în 1999, în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare. Din 2007 pana în 2010, Gabor a fost procuror al DNA Cluj, iar din ianuarie 2012 a devenit membru CSM.
ACTUALIZARE
Alegeri la Consiliul Superior al Magistraturii. Noul presedinte al CSM este, incepand de astazi, judecatorul Marius Tudose, in timp ce vicepresedinte a fost ales procurorul baimarean Bogdan Gabor. Alegerea procurorului este onoranta pentru orasul nostru si pentru judetul Maramures. In proiectul de management, procurorul Bogdan Gabor a aratat ca Ministerul Justitiei ar trebui sesizat cu privire la necesitatea modificarii pachetului de legi ale justitiei. O alta prioritate asumata de el este „reanalizarea si redimensionarea, impreuna cu Ministerul Public, a schemelor de personal din cadrul parchetelor, in sensul reducerii numarului de posturi de la unele parchete si alocarea acestor posturi finantate catre unitatile mari de parchet”. Magistratul propune si simplificarea bibliografiei in cadrul procedurilor de organizare a concursurilor de ocupare a functiilor de conducere din cadrul instantelor si parchetelor.