In acest moment ninge abundent in zona de muntilor Gutai dar si in Baia Mare. Pe drumul national 18 traficul rutier se desfasoara in conditii de iarna. Sunt doua autotrenuri trase pe dreapta pentru ca nu pot urca muntele din cauza faptului ca nu sunt incarcate. Utilajele de deszapezire actioneaza cu material antiderapant. De altfel, in zona au fost in inspectie reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures.
Apoi, echipaje ale Serviciului Poliţiei Rutiere vor patrula pe sectoarele de drumuri publice din zonele de munte (care sunt cunoscute că pot crea perturbări ale traficului rutier: Pasul Gutâi, Pasul Prislop, Dealul Hera; Pasul Roata) şi vor monitoriza modul în care se desfăşura circulaţia rutieră.
ACTUALIZARE Circulaţie rutieră în condiţii de iarnă, vizibilitate redusă în Pasul Prislop!
Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă în judeţul Maramureş. Nu au fost semnalate probleme deosebite, blocaje în trafic sau perturbări ale traficului rutier. Nu sunt drumuri închise, datorită ninsorilor. Au căzut precipitaţii sub formă de ninsoare pe toate sectoarele de drumuri publice din judeţ. Acum ninge viscolit la Borşa, în Pasul Prislop, unde vizibilitatea este redusă sub 100 de metri. Se impune ca şoferii să circule preventiv, să îşi adapteze viteza la condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil, respectiv de aderenţă (zăpadă pe carosabil) şi să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a evita accidentele rutiere sau ieşirea în decor, în cazul derapării autovehicului. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă lansaţi în depăşiri care pot pune în pericol siguranţa dumneavoastră şi a celorlalţi participanţi la trafic. Staţionaţi pe cât posibil numai dacă situaţia o impune, şi atunci doar în afara părţii carosabile. Aprindeţi pe timp de ninsoare luminile de întâlnire. Prefectul Sorin Rednic, în calitate de preşedinte al Comitetului judeţean de iarnă, a dispus monitorizarea desfăşurării traficului rutier în pasurile montane şi intervenţia operativă pentru efectuarea lucrărilor de deszăpezire.
TIR-uri remorcate în Pasul Prislop şi Pasul Gutâi
Echipe mixte formate din poliţişti din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, pompieri militari, Instituţia-Prefectului şi Secţia de Drumuri Naţionale Baia Mare s-au deplasat în teren şi au patrulat în pasurile montane, verificând modul în care se desfăşurarea traficul rutier. Pe DN18, în Pasul Prislop, un TIR a rămas pe partea dreaptă a drumului. Autovehiculul nu era încărcat cu marfă şi nu avea aderenţa necesară de a înainta pe carosabil. Pe carosabil se găsea un strat de zăpadă frământată care măsura până la 2 cm. A fost tractat cu un remorcher până în vârful pasului montan, de unde a plecat mai departe. Două echipaje de poliţie patrulau în pasul montan. În Pasul Gutâi, la urcarea dinspre localitatea Mara, alte două TIR-uri erau staţionate pe partea dreaptă a sensului de mers. Poliţiştii din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere au verificat cele două autovehicule şi au constatat că sunt echipate cu anvelope de iarnă. Nu au reuşit să se pună în mişcare, deoarece nu erau încărcate cu marfă şi nu aveau aderenţa necesară pe carosabilul acoperit cu un strat de zăpadă moale şi apoasă. Şi aceste două autovehicule au fost tractate cu un remorcher până în vârf, iar de acolo au plecat mai departe pe traseu. Pe cei doi versanţi ai drumului naţional acţionau cinci utilaje cu lamă, care curăţau zăpada de pe carosabil şi împrăştiau material antiderapant.
Strat de zăpadă frământată care măsoară până la 1 cm se găseşte depus pe DN1C, Baia Mare-Dej; DN19 Sighetu Marmaţiei-Teceu; DN18, la Petrova şi DN18C, pe Dealul Ştefăniţei. Carosabilul DN18, în Pasul Gutâi, Pasul Prislop, respectiv cel al DN18, pe Dealul Pietriş este acoperit cu un strat de zăpadă frământată care măsoară între 1-2 cm. Pe E58, Baia Mare-Satu Mare, stratul de zăpadă frământată existent pe carosabil este cuprins între 2-3 cm. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea sectoarelor de drumuri naţionale au acţionat cu 24 utilaje cu lamă şi au răspândit 129 tone de material antiderapant.
A nins şi pe sectoarele de drumuri judeţene din zonele de deal şi de munte. Stratul de zăpadă frământată de pe carosabil măsoară până la 2 cm. Angajaţii societăţii au intervenit cu 53 de utilaje, cu lamă, pentru îndepărtarea zăpezii proaspăt depuse şi au împrăştiat 400 tone de material antiderapant.